HDP'li bazı milletvekilleri, muhalefet partilerinin verdiği çeşitli önerileri görüşmelerinde kürsüden 'Dünya Anadil Günü' nedeniyle konuşmalarının sonlarında bugünün özelliği nedeniyle teşekkürlerini Kürtçe olarak yaptı. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ise Kürtçe'yi anlamadıkları için Kürtçe sözleri Türkçe'ye çevirmesini ve tutanaklara geçmesini istedi. Bunun üzerine Kürtçe konuşan HDP'li milletvekilleri konuşmasını Türkçeye çevirdi.
MHP'li milletvekilleri ise Kürtçe konuşulmasına ve bu konuşmanın Türkçeye çevrilmesinin istenmesine tepki gösterdi. Ardından da usul tartışması açıldı. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, "Biz burada TBMM'nin milletvekilleri olarak Türk milletini temsil için yemin ettik. Siz başkan olarak orada TBMM'yi temsil ediyorsunuz. Konuşulan dili siz tekrar çevirtemezsiniz. Bu mecliste Türkçeden başka bir şey hitap etmek mümkün değildir kanuna göre. İnsanlar kendi ana dili ile konuşabilirler. TBMM'de olmaz. Bunun özgürlükle alakası yok. Hukuk devletiyle, anayasayla alakası var" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise, şunları söyledi: "Yeryüzünde 8 bin dil var. 200 devlet var. Her ülkede farklı diller konuşulabilir. Türkiye Cumhuriyeti bir ulus devleti. Dili Türkçe. Bu ülkede farklı dili ana dili olanlar varsa onlarda bu ülkenin vatandaşı. Onlara saygı, dillerine saygıdır. Ak Parti farklı dil ve lehçelerle siyasal propagandalarının önünü açmıştır. Farklı dillere konuşmak son derece olağandır. Mecliste de yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, "Ana dili Kürtçe olan bir vekil olarak bu tartışmanın içinde olmaktan icap duyuyorum. Bu bize yapılan bir hakarettir. Kendi dilimizle, ana dilimizle Ana Dil günü de birkaç cümle sarf etmemize tahammülsüzlük ile karış karşıyayız" dedi.
TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ise, "Kürtçe iki cümle kurdu. Bundan dolayı usul tartışması açılmasını esefle karşılıyorum üzülüyorum" diye konuştu. Ardından da tartışmanın uzamaması için 1 saat yemek arası verdi.