Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan dava açılan dönemin emniyet amiri Dursun Özmen'in yargılanmasına devam edildi. Hakkında, "görevi kötüye kullanmak suçundan" dava açılan ve halen Isparta'da görev yapan Özmen duruşmaya katılmadı.
Kahramanmaraş 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer ve oğlu Furkan Yazıcıoğlu, ağabeyi Yusuf Yazıcıoğlu ile kazada hayatını kaybedenlerden Erhan Üstündağ'ın eşi Meryem Üstündağ, gazeteci İsmail Güneş'in eşi Yasemin Güneş, pilot Kaya İstektepe'nin eşi Elçin İstektepe ve avukatlar katıldı.
Hakkında, "görevi kötüye kullanmak suçundan" dava açılan ve halen Isparta'da görev yapan Özmen ise duruşmaya katılmadı.
Mahkemede, helikopter enkazını bulan eski Döngel köyü Muhtarı Yılmaz Dilki tanık olarak dinlendi. Avukatlar, helikopter enkazını bulanların yanı sıra yer tespiti yapanların da dinlenmesini ve sanık Özmen'in tutuklu yargılanmasını talep etti.
Duruşma, 21 Nisan 2015'e ertelendi.
Destici, adliye çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada, dosyanın bir bütün olarak ele alınmasını istediklerini söyledi. Daha önce olayla ilgili 7 şüpheden bahsettiklerini vurgulayan Destici, "Hakim ve savcılardan, bütün şüpheleri gidererek olayı aydınlatmalarını bekliyoruz. Burada hatası, kusuru ve kastı olan kim varsa adalet önüne çıkartılıp hak ettikleri cezayı almasını bekliyoruz" dedi.
Davanın sağlıklı yürüyebilmesi için cesur savcı ve hakimlere ihtiyaç olduğunu anlatan Destici, devam eden hukuki sürecin kendileri için manevi değeri olduğunu vurguladı.
Hiç kimsenin bu süreci kendi kavgasına alet etmemesi gerektiğinin altını çizen Destici, "Kendi çatışmasına malzeme yapmasın. Kendi filmlerine senaryo yapmasın. Ellerinde bir bilgi varsa yapacakları şey Kahramanmaraş Cumhuriyet savcılığına teslim etmektir" diye konuştu.
"İdam cezasını istiyoruz"
Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini de kınayan Destici, Türkiye'de iki konu için idamın gelmesini gerektiğini belirterek, "Çocuklarımızı, kadınlarımızı kaçırıp tecavüz ettikten sonra öldürenler ve bizzat kurşunu sıkıp bomba patlatıp Mehmetçiğimizi, sivilimizi öldüren teröristler için idam cezasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
İdam taleplerinin ilk olmadığın hatırlatan Destici, TMBB'nin en kısa zamanda toplanıp tecavüz ve terör konuları için idam cezasını geri getirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Gülefer Yazıcıoğlu ise partililere, 6 yıllık dava sürecinde kendilerini yalnız bırakmadığı için teşekkür etti.
Adaletin gecikmemesi gerektiğini vurgulayan Yazıcıoğlu, şöyle konuştu:
"Mahkemede bugün bir şey daha duydum ki içim yandı. Enkazı bulanlar mahkeme huzuruna çıkıyor ama yer tespitini iletmeyenler, arama kurtarmaya yapmayanlarla ilgili hiçbir soruşturma yapılmıyor. Adaletin kör, sağır ve dilsiz olduğu bir ülkede yaşamak istemiyorum. Benim ülkemde adalet kişiye, zamana ve duruma göre değişsin istemiyorum. Adalet herkese eşit olsun istiyorum."
Bu arada adliye önünde toplanan bir grup partili, Yazıcıoğlu lehine slogan attı.