Anayasa Mahkemesi (AYM) kulisleri başkanlık seçimleriyle ilgili tartışmayla çalkalanıyor. AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın görev süresi 13 Mart'ta dolacak. Yasa gereği yeni başkanın kim olacağının belirlenmesi için seçim takviminin 13 Ocak'ta başlaması gerekiyordu. Ancak mahkemeye yeni üye seçilen Kadir Özkaya'nın yemin töreni gerekçe gösterilerek seçim ertelendi. Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı yemin töreninde yumuşak mesajlar verdi. Kılıç'ın Erdoğan ile arayı düzeltme çabalarının perde arkası kısa sürede ortaya çıktı. Kılıç'ın AYM'nin başkanlık koltuğuna mesai arkadaşı olan başkanvekili Serruh Kaleli'nin oturması için kulis yaptığı ortaya çıktı.
ÜÇÜNCÜ KEZ İPTAL OLUNCA AK PARTİ'DEN SERT TEPKİ - TIKLAYIN
İBRE ARSLAN'DAN YANA
Ancak Kaleli'nin karşısında AYM başkanlığı için Zühtü Arslan gibi güçlü bir üye yer aldı. Seçim öncesinde yapılan değerlendirmelerde AYM başkanlık seçiminde Arslan'ın 11, Kaleli'nin ise 6 oy alacağı bir denge ortaya çıktı. Bu dengeye göre Kılıç'ın başkan olmasını istediği Kaleli, AYM Başkanı olarak seçilemiyor. Kulislerde Kılıç'ın bu sonucu fark edince seçimi ertelediği ve diğer üyelere "oyunuzu Kaleli'ye verin" telkini yaptığı belirtiliyor. Yapılan kulislerde, yaş haddi nedeniyle Kaleli'nin görev süresinin kısa olacağı, bu kısa sürede Aslan'ın başkanvekilliği yapıp tecrübe kazandıktan sonra AYM Başkanı yapılması gibi öneriler getirildi. Ancak bu da işe yaramadı. Bunun üzerine Kılıç dün yapılması gereken başkanlık seçimlerini süresiz erteledi.
ÜYELERE YOĞUN BASKI
Kaleli'ye oy vermeyen, Arslan'ı destekleyen AYM üyeleri üzerinde yapılan kulis faaliyetlerinde özellikle iki üyenin görüş değiştirmesi için büyük bir çaba harcandığı öğrenildi. Yapılan kulis faaliyetlerinden rahatsız olan bazı AYM üyelerinin istifa noktasına geldiği ifade ediliyor.
9 OY YETERLİ
AYM'de yeni başkan genel kurulun 17 üyesi arasında gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 9 oyla dört yıl için seçilecek. Kılıç seçimi süresiz ertelediği için seçimin ne zaman yapılacağı öngörülemiyor. Teamüllere göre Kılıç'ın seçimi görev süresinin bittiği 13 Mart'tan önce gerçekleştirmesi gerekiyor. AYM kulislerine göre, Kılıç'ın başkan olmasını istediği Kaleli, 17-25 Aralık darbe girişimlerinin ardından AYM'nin YouTube ve Twitter gibi önemli kararlarının perde arkasında önemli rol oynadı.