Paralel Yapı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın şikâyetleri üzerine başlayan Tevhid-Selam'da kumpas soruşturmasında tutuklanan Paralel polislerin tahliyesi için yeni bir plan devreye koydu. Casusluk gerekçesiyle tutuklanan polislerin tahliyesi için İstanbul Adliyesi'nde görevli 6 ayrı Sulh Ceza Hâkimliği'ne hem tahliye, hem de reddi hâkim talebiyle başvuruda bulunan avukatlar, bu talepler reddedilince bu kez gayrihukuki biçimde Asliye Ceza Mahkemeleri'ni devreye sokmaya çalıştı. 7 ayrı Asliye Ceza Mahkemesi'ne, tutuklu polislerin tahliyesi ve reddi hâkim talebiyle başvuran Paralel Yapı'ya yakın avukatlar, Asliye Ceza Mahkemeleri'nin Sulh Ceza Hâkimliği'nin üst mahkemesi olduğu iddiasından hareket ediyor. Ancak kanuna göre Asliye Ceza Mahkemeleri, yeni kurulan Sulh Ceza Mahkemeleri'nin üst mahkemesi konumunda değil.
FİNANSTA PARALEL KAOS PLANI - TIKLAYIN
İHANET İÇİN MİLYONLARCA DOLAR HARCIYORLAR - TIKLAYIN
PARALEL POLİSLER EMNİYETTEN EVRAK KAÇIRDI - TIKLAYIN
GAZETECİYE KALPAZANLIK KUMPASI KURDULAR - TIKLAYIN
SADECE 3'Ü DEĞERLENDİRİLİYOR
Tahliye ve reddi hâkim başvurularının, bazıları eskiden özel yetkili mahkemelerde görev yapmış hâkimlere yapılması da dikkat çekici. 7 asliye ceza mahkemesine yapılan bu başvurulardan 4'ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Başvurulardan sadece 3'ü değerlendirmeye alındı ve 26. Asliye Ceza Mahkemesi ile 32. Asliye Ceza Mahkemesi, Tevhid Selam'da kumpas soruşturmasına bakan savcılıktan dosyaları istedi. Dosyaları isteyen hâkimlerden 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mustafa Başer, geçmişte özel yetkili hâkimlik yaptı ve Hrant Dink davasına da baktı. 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Hâkimi Gülhan Kutay da dosyayı Savcı İrfan Fidan'dan istedi. 65. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Atilla Öztürk ise casusluk şüphelisi polislerin avukatlarının yaptığı tahliye ve reddi hâkim başvurularını reddetti.
PARALEL KULAK'TA HEP AYNI HÂKİMİN İMZASI - TIKLAYIN
FETHULLAH GÜLEN İÇİN KIRMIZI BÜLTEN ÇIKIYOR - TIKLAYIN
'DELİLLER DÜZMECE' DEDİ BERAAT TALEBİ REDDEDİLDİ - TIKLAYIN
KILIÇDAROĞLU BANK ASYA'YA DESTEK ÇIKTI - TIKLAYIN
HUKUKİ KRİZE NEDEN OLDU
Ancak 26 ve 32. Asliye Ceza Mahkemeleri'nin soruşturma savcısının elindeki dosyayı istemesi hukuki krize neden oldu. Yetkisiz mahkeme tarafından dosyanın istenmesi savcılıkla Asliye Ceza Mahkemesi arasında krize yol açtı. Soruşturma Savcısı İrfan Fidan, dosyanın yetkisiz bir mahkeme tarafından istenmesine karşı çıktı ve krizin çözülmesi için İstanbul Adalet Komisyonu'na başvurdu. Komisyon da HSYK Genel Sekterliği'ne başvurarak dosyanın yetkisiz mahkeme tarafından istenmesi konusunda görüş istedi. Nihai karar HSYK'dan gelecek cevabı göre verilecek. HSYK, "Asliye Ceza Mahkemeleri dosyayı inceleyip karar vermeye yetkilidir" yönünde bir karar verirse tutuklu polisler büyük ihtimalle tahliye olacak. Bu durum, Sulh Ceza Hâkimliklerinin yetkili oldukları bir soruşturmada by-pass edilmeleri anlamına geliyor. Tevhid Selam soruşturmasını yürüten polisler, dosya kapsamında devlet yöneticilerini dinledikleri için casusluk iddiasıyla tutuklanıp cezaevine gönderilmişti.