Güler, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM Başkanlığı'na sunduğu dilekçeyle CHP üyeliğinden istifa ettiğini bildirdi.
Gerçek dışı soykırım suçlamalarının, yeni CHP yöneticileri tarafından adeta desteklendiğini savunan Güler, "2015 gibi bir saldırı yılında 'soykırımla yüzleş' pankartını taşıyan Genel Merkez yöneticileri bu desteğin somut ilanı olmuştur" ifadesini kullandı.
Güler, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarında AK Parti-BDP ortaklığının "Anayasa'dan Türk vatandaşlığını kaldırma" hedefine yönetim tarafından destek verildiğini ve bu desteğin, "çözüm kanunu" gibi yabancı üçüncü göze kapı açan yasal düzenlemelere ortak olunarak pekiştirildiğini ileri sürdü.
Birgül Ayman Güler, istifa gerekçesinde şunları kaydetti:
"Laiklik ilkesini sekülerlik haline dönüştürme gayreti, eğitimi geriletip parçalayan saldırılara sözde pedagojik gerekçeli etkisiz muhalefette ve inkarla örtülen ittifaklarda kanıtını bulmuştur.
İstifa ettiğim parti CHP değil, politik bakımdan tutarsız bir yapıdır.
Yeni CHP, ulusal ekonomi anlayışını terk etmiş, ulusal üretken sektörler için değil küresel mali piyasaların faiz çıkarlarını gözeten bir yapı olmuştur. Gelir dağılımında adalet ilkesini terk edip, neo-liberalizmin yoksullukla mücadele politikalarına sıkışmıştır. 'Devletçilik ilkesi' zamanı geçmiş sayılırken, özelleştirme adeta doğal politika olarak kabul edilmiştir. Halkçılık içi boş retorik olarak nitelendirilip bir yana atılmış, planlama ve sosyal devletle kalkınma yerine piyasa dinamikleriyle küresel ekonomiye bağlılık teslimiyeti getirilmiştir.
Yeni CHP, CHP'yi ve örgütünü tasfiye etmek işlevi gören bir yapıdır.
CHP Programı'na ve kurucu ilkelerine aykırı olan yeni yapı, yetkili kurullar dışlanarak ortaya çıkmıştır. Genel Başkanlık, yetkili kurulların dışında alınan kararların tek kişilik yürütme makamına dönüşmüştür. Yetkililerin sorumluluğu ve hesap verme zorunluluğu yok edilmiştir. Son kurultay, kırılma noktasıdır. Kurultay delegesinin onayını alamayan kimselerin kurultaya karşı hile yoluyla yönetici koltuklarına oturtulması da başka söze gerek bırakmaz. Hiçbir gerçek neden yokken ilçe, il kongreleriyle kurultayın ertelenmesi, tüzüğe aykırı yönetmelik değişiklikleri yapma cüreti sergilenmesi, değişiklik adı altında partinin Altıok Programı'nı ortadan kaldırma hazırlıkları, disiplin sürecinin tasfiye amacıyla kullanılması, partinin cumhuriyetçi ve halkçı olmayanların istila harekatını tamamlama adımlarıdır.
Halka güven vermeyen, seçmeni ve parti üyelerini umutsuzluğa sürükleyen CHP yabancısı bu yapı, 2015 seçimlerinde ve sonrasında halkımız ve seçmenimiz için değil, mevcut iktidar için güvencedir."
Görevini İzmir Bağımsız Milletvekili olarak sürdüreceğini belirten Güler, açıklamasında, "2015 seçimlerinde cumhuriyet için büyük birliğin sağlanması, bağımsız Türkiye hedefiyle Mustafa Kemal Atatürk ve Altıok Programı çerçevesinde güçlü bir siyasal seçenek üretilmesi için üzerime düşeni yapacağımı kamuoyuna saygılarımla duyururum" ifadesine yer verdi.
Birgül Ayman Güler, yaptığı bazı açıklamalar gerekçesiyle CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından disipline sev edilmişti. Güler, aynı gerekçeyle Grup Yönetim Kurulu tarafından da bir yıl süreli geçici gruptan çıkarma istemiyle ve tedbirli olarak Grup Disiplin Kurulu'na sevk edilmiş, bugün yazılı savunmasını Grup Disiplin Kurulu'na sunmuştu.
CHP'DEN BİRGÜL AYMAN GÜLER AÇIKLAMASI - TIKLAYIN
GÜLER'DEN CHP'YE 12 BOMBA CEMAAT SORUSU - TIKLAYIN
BİRGÜL AYMAN GÜLER DİSİPLİN KURULU'NA SEVK EDİLDİ - TIKLAYIN
BİRGÜL AYMAN GÜLER KİMDİR?
961 Bergama, İzmir doğumlu. Üçü erkek, dördü kız yedi çocuklu bir ailenin en küçük kızı. Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi alanında akademisyen. Bir kamu görevlisi ile evli.
Eğitim
Zübeyde Hanım İlkokulu ve Bergama Lisesi mezunu. 1978 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Siyaset – İdare Bölümü'nden 1983 yılında mezun oldu. 1979-1980 arasında İngiltere'de dil öğrenimi gördü. Ankara Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi anabilim dalında 1985 yılında yüksek lisans, 1987 yılında doktora eğitimine başladı. 1992 yılında Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Doktoru, 1996 yılında aynı alanda doçent ve 2002 yılında Yönetim Bilimi dalında profesör unvanını aldı.
İş
1985-1986 yıllarında bir buçuk yıl süreyle İçişleri Bakanlığı'nda Araştırma Planlama Koordinasyon uzman yardımcısı olarak çalıştı. 1986 -2002 yılları arasında Türkiye ve Orta Doğu amme İdaresi Enstitüsü'nde (TODAİE), 2002 – 2011 Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (SBF) öğretim üyesi olarak görev yaptı.
1996-2002 arasında TODAİE Yerel Yönetim Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 2002-2011 arasında AÜ SBF Kamu Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, 2009-2011 yıllarında AÜ SBF Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürüttü.
TODAİE'de Azerbaycan ve Kırgızistan'da kamu yönetimi merkezi kurmakla görevlendirilerek bu ülkelerde bir haftadan iki aya uzanan çeşitli çalışmalarda bulundu. Enstitü etkinlikleri çerçevesinde Almanya, Çin, İsveç gibi ülkelerde inceleme gezilerinde yer aldı.
1998-2002 yılları arasındaDevlet Planlama Teşkilatı'nın yıllık yatırım programlarında yer alan kısa adı YERYÖN ve YEREP olan dörder yıllık araştırma projelerinin yöneticiliğini yaptı. YERYÖN, Yerel Yönetimleri Güçlendirme Projesi kapsamında on kitap yayımlandı; YEREP, Yerel Yönetimler İçin Eğitim Malzemesi Geliştirme Projesi kapsamında görsel destekli kitap çalışmalarının yanısıra halen hizmeti süren www.yerelnet.org.tr adlı Türkiye'nin en büyük yerel yönetim portalının kurulmasını sağladı.
Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'nin programında yer alan üç araştırmanın 2004-2010 yılları arasında yöneticiliğini yaparak, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1919 – 1949 yılları arasında yönetsel kuruluşunu açıklamalı zamandizin yöntemiyle inceleyen üç kitap/dönem çalışması yürüttü. Kitaplar Ankara Üniversitesi tarafından yayımlandı. Kitapları ve çok sayıda makalesi yayımlanmış bulunuyor.
Toplumsal İşler
Savurgan ve yok edici özelleştirme politikalarına karşı, Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi (KİGEM Vakfı) kurucusu ve yönetim kurulu üyesi olarak sorumluluk aldı. 1995 yılında başlayan bu çalışmalar, özellikle 2005 yılına kadar Türkiye'nin özelleştirme politikalarından doğan yıkımına karşı önemli bir birikim sağladı.
2000-2005 yılları arasında Kamu Yönetimi Uzmanları Derneği (KAYUD) başkanlığını yürüttü. Bu sure içinde Kamu Yönetimi Dünyası Dergisi adlı üç aylık bir derginin sahibi olarak yayımlanmasına katkıda bulundu.
2001 yılında, genel başkanlığını Prof. Dr. Mümtaz Soysal'ın üstlendiği Bağımsız Cumhuriyet Partisi kurucuları arasında yer aldı. Bu kurumda Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı olarak çeşitli görevler üstlendi. Üniversitedeki görevleri nedeniyle, BCP yöneticiliği ve üyeliğinden 2008 yılında ayrıldı.
2004 yılında Yerel Yönetim Araştırma Eğitim ve Yardım Derneği (YAYED) kurucuları arasında yer alarak, 2004-2011 arasında genel başkanlık görevine getirildi. YAYED kapsamında kurulan Memleket Yayınları sahibi ve genel yayın yönetmeni olarak çeşitli kitap ve dergilerin yayımlanmasına olanak sağladı.
2007 yılında, tüm ülkeyi Cumhuriyet'in temel ilkeleri üzerinde yükseltmek ve Türkiye'nin yeniden Türkiye'den yönetilmesini sağlamak için düzenlenen, yalnızca Türkiye'nin değil bütün dünyanın direniş tarihinde parlak bir yer alan Cumhuriyet Mitingleri'nin konuşmacıları arasında yer aldı. 14 Nisan Tandoğan, İzmir Gündoğdu ve Samsun Atatürk alanlarında konuşmacı oldu.
CHP
18 Aralık 2010 Kurultayı'nda Bilim Yönetim Kültür Platformu adayları arasında yer aldı ve CHP Parti Meclisi üyesi oldu. PM üyesi olarak Uşak ilinin örgütlenmesiyle ilgilendirildi.
12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimleri için, doğup büyüdüğü yöre olan İzmir İkinci Bölge'den altıncı sırada CHP adayı olarak yarışa katıldı. İzmir Milletvekili oldu. Milletvekili çıkarılamayan Kütahya ilinin "gönüllü vekili" görevini aldı.
TBMM'nde birinci yılda KİT Denetleme Komisyonu ve ikinci yılda İçişleri Komisyonu üyesi olarak görev aldı. BüTünşehir Belediyesi Yasası olarak bilinen yasa çalışmalarında CHP adına İçişleri Alt Komisyonu üyesi sorumluluğunu üstlendi.
18 Ağustos 2011'de CHP MYK'da Kadın Örgütlenmesinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görevlendirildi. Aynı tarihten bir yıl sonra gerçekleştirilen kurultaya kadar CHP Parti Sözcülüğü görevini üstlendi. Kadın örgütlenmesi görevini, CHP Tüzüğü değişikliklerinde cinsiyet kotası yüzde 33 olarak belirlenerek ve sekiz yıldan bu yana toplanmamış olan 11. Kadın Kurultayı'nın 8 Temmuz 2012'de toplanmasını sağlayarak tamamladı.
17-18 Temmuz 2012 günleri yapılan CHP 34. Olağan Kurultayı'nda yine Bilim Kültür Yönetim Platformu listesinden aday gösterildi. PM üyeliği görevinin ikinci dönemine başladı. İkinci dönemde Uşak ili sorumluluğu sürdü.