TBMM
Soruşturma Komisyonu'nun 4 eski bakan hakkında "Yüce divana gitmelerine gerek olmadığı" yönünde verdiği kararın ardından gözler Meclis Başkanlığı'na sunulacak rapora çevrildi. TBMM Soruşturma Komisyonu kararın gerekçelerini en geç 9 Ocak'ta Meclis Başkanlığı'na sunacak. 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarının hükümete karşı darbe girişimi olduğu belirtilecek olan raporda, eski bakanlar hakkındaki delillerin hukuksuzluğuna da vurgu yapılacak. Edinilen bilgilere göre raporda yer alacak gerekçelerden bazıları şöyle:
KOMİSYON NOKTAYI KOYDU: YÜCE DİVAN YOK - TIKLAYIN
DARBE GİRİŞİMİ: 17-25 Aralık operasyonlarının 'paralel yapı'nın hükümete karşı darbe girişimi olduğuna dikkat çekilecek.
ORTADA SUÇ FİİLİ YOK: Bakanlarla ilgili "ortada suç oluşturacak fiil olmadığı" görüşü hatırlatılacak. 4 bakanla ilgili toplam 11 ayrı suçlamayı destekleyecek fiillerinin olmadığı belirtilecek.
DELİLLER HUKUKİ DEĞİL: Teknik takip süresinin fiiller gerçekleşmeden onaylandığı, takip süresinin uzatıldığı, süre bitiminden sonra dinleme yapıldığı gibi teknik detayların da yer alacağı raporda aynı IP adresinden 12 ihbar yapıldığı ancak bunları yapanların araştırılmadığı gibi ayrıntılara da yer verilecek. Raporda Halkbank Teftiş Kurulu ve bilirkişi raporlarıyla 2013'te GANA'dan uçakla gelen altınlara ilişkin takipsizlik kararları da yer alacak.
YÜCE DİVAN KARARINI BÖYLE YORUMLADILAR - TIKLAYIN
YÜCE DİVAN OYLAMASI ÖNE ÇEKİLDİ
Eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında Soruşturma Komisyonu'nun 'Yüce Divana gitmelerine gerek yok' kararının ardından gözler nihai karar için TBMM Genel Kurulu'na çevrildi. Haziranda yapılacak genel seçim çalışmalarına ağırlık vermek isteyen AK Parti, nihai karar için elini çabuk tutma kararı aldı. Komisyon raporunun en geç yarın Meclis Başkanlığı'na sunulması planlanırken, raporun 10 günlük süre beklenmeksizin 1-2 gün için de bastırılıp milletvekillerine dağıtılması düşünülüyor. 4 eski Bakanla ilgili olarak Genel Kurul oylamasının ise önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor. Oylamada hiç fire vermemeyi hedefleyen AK Parti, milletvekillerine mesaj yollayarak 13-16 Ocak arasında Meclis'te olmalarını istedi. Yüce Divan kararı için 276 oy gerekiyor. Sandalye sayası 224'ü bulan muhalefetin 52 oya daha ihtiyacı bulunuyor.
YÜCE DİVAN'DA TELEKULAK - TIKLAYIN