İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın, "Futbolda şike" soruşturmasında, kendisine ve kulübe "kumpas" yapıldığı iddialarına ilişkin suç duyurusu üzerine harekete geçti. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, iddialara ilişkin soruşturma başlattı ve bir savcı görevlendirdi.
50 MİLYON DOLARA MERCEK
Savcılık, "şike" soruşturmasında görev alan polislerle diğer ilgili kamu görevlilerinin "Hukuka aykırı işlem yapıp yapmadığı", "Görevini kötüye kullanıp kullanmadığı" gibi konuları ele alacak. Soruşturma kapsamında Aziz Yıldırım, mağdur sıfatıyla ifadeye çağrılabilecek. Savcılık ayrıca, Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat'ın "Gülen grubu, Aziz Yıldırım'dan 50 milyon dolar istedi. Yıldırım da Fenerbahçe de bu parayı vermedi. Ondan sonra malum süreç başladı" şeklindeki sözlerini, soruşturma kapsamında inceleyecek, gerek görürse Duygun Yarsuvat'ın da bilgisine başvurabilecek.
AZİZ YILDIRIM YILIN SON GÜNÜ BOMBALADI - TIKLAYIN
'ÖRGÜT AÇIĞA ÇIKTI'
Aziz Yıldırım'ın avukatları aracılığıyla sunduğu suç duyurusu dilekçesinde, 17 ve 25 Aralık tarihlerinde yaşanan ve "hükümete darbe teşebbüsü" şeklinde nitelendirilen olayların ardından, içlerinde adliye mensupları ile adli kolluk teşkilatı (polislerin) mensuplarının olduğu illegal bir yapılanmanın devlet içindeki varlığının tespit edildiği kaydedildi. Dilekçede, bu illegal yapının üyelerinin, örgüt yapılanması altında, örgüt kurucularının ve yöneticilerinin kendilerine verdikleri illegal vazifeleri, yasalarla kendilerine verilmiş görev ve yetki alanları için hukuka uygunluk görünümü kisvesi altında yerine getirdikleri anlatıldı.
'KANUNLARI ALET ETTİLER'
Söz konusu örgüt üyelerinin, vazifelerini ve tabi oldukları kanunları, illegal faaliyetlerinin icrası için bir araç olarak kullandıkları savunulan dilekçede, şu ifadelere yer verildi: "Bu illegal yapı; yakın tarihte pek çok stratejik ve kritik kurum ile idari mekanizmaları ele geçirme yönünde eylem ve yöntemlere başvurmuştur. Söz konusu illegal yapının bir başka hedefi de taşıdığı ekonomik ve sosyal önem sebebi ile futbol kulüpleri ve yönetimleri olmuştur. İllegal yapı, 17 ve 25 Aralık kalkışması öncesinde, 7 Şubat'ta MİT'e, 3 Temmuz da ise Fenerbahçe Spor Kulübü'ne karşı 'kumpas' eylemleri içinde bulunmuştur."
CEZALANDIRILMALARI İSTENDİ
"Futbolda
şike" soruşturmasında yapıldığı iddia edilen usulsüzlüklere genişçe yer verilen dilekçede, söz konusu soruşturmada görev alan polis, savcı ve hakim ile diğer kamu görevlileri hakkında "Silahlı örgüt kurmak, yönetmek", "Görevi kötüye kullanma", "Haberleşmenin gizliliğini ihlal", "Özel hayatın gizliliğini ihlal", "Kişisel verilerin kaydedilmesi" ve "Tehdit" suçlarından dava açılması ve cezalandırılmaları talep edildi.