Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlığı döneminde dinlenmesiyle ilgili askeri casusluk davasının ilk duruşması Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. 13 sanıklı davanın dünkü ilk duruşmasında Başbakanlık Koruma Müdürlüğü amirleri ile burada görevli toplam 8 sanığın sorgusu gerçekleştirildi. Mahkemenin asıl başkanının Yargıtay'a üye seçilmesi nedeniyle heyete Hüseyin Karamanoğlu başkanlık etti. Sanıklardan dönemin Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Yüksel, "Şükürler olsun, Başbakanımızı ve bizden sorumlu kişileri utandıracak bir davranış içine girmedik" dedi. Yüksel, böcekleri yerleştirdikleri belirtilen Serhat Demir ile Ahmet Türer'i işe alması için, Erdoğan'ın eski koruma müdürü Zeki Bulut'un kendisine önerdiğini belirtti. Yüksel'in iddiasını reddeden Bulut ise "Görev yaptığım 4.5 yıl süre içinde sadece 1 gün izin yaptım. Göreve başladığım gün Allah'a bu görevi layıkıyla yapmam ve beni utandırmaması için dua etmiştim. Görevden alındığım gün de utandıracak bir şey yapmadığım için iki rekat şükür namazı kıldım" dedi.
GÜLEN'İN YARDIMCISI SORULDU
Mahkeme Başkanı, Başbakanlık Personel Daire Başkanı Ahmet Türer'e sorgusu sırasında, Fethullah Gülen'in yardımcısı Sinan Dursun ile ilişkisi olup olmadığını sordu. Türer, ABD'de görev yaptığı sırada tanıdığı Dursun'un, eski bir emniyet mensubu olduğunu, şu anda da Washington'da yaşayan bir işadamı olduğunu anlattı. Türer, Dursun'un, Gülen'in yardımcısı olup olmadığını bilmediğini ve Gülen ile görüşmediğini söyledi. Sanıklardan TÜBİTAK yöneticisi Hasan Palaz ise böceklerin bulunmasının ardından ifade verdiği Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan kendisini eve bırakan kişinin 'Takvimin geriye gelmesi gerekirdi. İşinden olabilirsin' dediğini belirtti. Palaz "4 Aralık'tan 10 gün geriye gitmemizi istediler. 17 Aralık oldu, bakan değişti. Görevden alındım" dedi.
DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme taleplerini dinledikten sonra ara kararı açıkladı. Duruşma 4 Şubat'a ertelenirken, Erdoğan'ın çalışma ofisinde böceği bulan 6 MİT'çi ile Cumhurbaşkanlığı Başmüşaviri Mustafa Varank'ın tanık olarak dinlenmesi kararlaştırıldı. Mahkeme, suçtan zarar görme ihtimallerini dikkate alarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kurul olarak başbakanlığın davaya katılımına karar verdi. Bu karar, son aşamalarda önem kazanacak. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, davanın tarafı olarak, mahkemeye giren bütün evrakı resmi olarak inceleyebileceği gibi soruşturmanın genişletilmesini talep edebilecek ayrıca, kararı temyiz edebilecek.
FİRARİ SANIKLARI FOTOĞRAFTAN TANIDI
Başbakanlık
Koruma Daire Başkanlığı'nda görevli sanık polis Seyit Saydam ifadesinde kendisinin amiri olan firari sanık Serhat Demir'in böcekleri tespit için kullanılan cihazı alıp gelmesini söylediğini anlattı. Saydam, bu cihazı koydukları araçla Ankara'da Ramada Otel çevresinde 3 kişiyle buluştuklarını belirtti. Mahkeme Başkanı bunun üzerine buluştukları kişileri tanıyıp tanımadığını sordu. Saydam, tanımadığını ifade edince, başkan firari sanıkların fotoğraflarını gösterdi. Saydam Emniyet İstihbarat Dairesi'nde görevli firari sanıklar Sedat Zavar, Enes Çiğci ve İlker Usta'yı teşhis etti. Saydam, Demir'in de bulunduğu araçla önce AK Parti Genel Merkezi'ne ardından Erdoğan'ın Keçiören'deki konutuna gittiklerini söyledi. Burada polis eşliğinde Bir No'lu ofiste böcek araması yaptığını, firari sanıkların ne yaptıklarını ve böceğin bulunduğu 2 No'lu ofise girip girmeklerini bilmediğini belirtti. Bu 3 sanık davada böceği çalışma ofisine asıl koyan kişiler olarak yargılanıyor.