Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2'nci Dairesi, 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinin savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç için 5-2 oy çokluğuyla "haklarındaki soruşturmalar tamamlanıncaya kadar açığa alma" kararı verdi.
HSYK 2'nci Dairesi, 4 savcı hakkındaki soruşturmanın ilk aşamasını tamamladı. 2'nci Daire, 3'üncü Daire'nin, bu savcıların görevden uzaklaştırılmaları talebiyle gönderdiği dosya üzerinde yaptığı inceleme sonunda talep doğrultusunda karar verdi. Daire kararını, yeni üyeler Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik'in karşı oyuna rağmen aldı.
Karara göre Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç, haklarındaki soruşturma tamamlanıncaya kadar hiçbir yerde savcılık veya hâkimlik yapamayacak. Soruşturma sonunda da haklarında meslekten kesin ihraç kararı verilebilecek. Bu durumda bu 4 ismin yargıyla ilişkileri tamamen kesilecek. İhraç kararı verilmesi halinde bu isimler avukatlık da yapamayacaklar. 2'nci Daire, savcıların eylemlerinin ayrıca adli suç olduğuna da karar verirse soruşturma kesin olarak sonuçlandığında bu 4 isim hakkında hapis istemiyle ceza davası da açılabilecek. Bu dava, Yargıtay'da görülecek.
GEREKÇE: YARGIYA ZARAR
Kararda 4 savcının yargıya zarar vermesi göz önünde bulunduruldu. Bu nedenle kararın gerekçesi, "Yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar verme" olarak belirlendi. HSYK 2'nci Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, "görevden uzaklaştırma" kararının "soruşturmanın selameti" gibi genel bir nedene dayanmadığını bu 4 savcının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar verme intibaı oluştuğu için kararın alındığını kaydetti. Savcılar bu sürede maaşlarının 3'te 2'sini alacaklar.
ATALAY: UZAKLAŞTIRMA KARARI BEKLENİYORDU
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay MKYK toplantısı sonrası parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Savcılar Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç'in, haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya dek görevlerinden uzaklaştırılması yönündeki kararı değerlendiren Atalay, "Bu yargıda bir gelişme. Bekleniyordu. Bu soruşturmanın yürümesi açısından açığa alınmaları HSYK'nın kararıdır. Daha fazla yorum yapmak istemem" ifadelerini kullandı. Paralel Yapı medyasının çözüm sürecinin kötü gittiği noktasında algı yaratmaya çalıştığını belirten Atalay, yasa dışı dinlemelerle ilgili olarak ise, "Konuyla ilgili çalışmalar sürüyor. İnşallah hepsi bir an önce açığa çıksın, sorumlularla ilgili de işlem yapılsın" dedi.
SİCİLLERİ KABARIK
SABAH, HSYK 2'nci Dairesi'nin 4 savcı hakkında verdiği uzaklaştırma kararının detaylarına ulaştı. Kararda, savcılarla ilgili 18 eylem sıralandı. Bunlar arasında Zekeriya Öz'ün Dubai tatili, Celal Kara'nın yasadışı tapeleri yok etmeyişi, Muammer Akkaş'ın işadamlarının mal varlıklarına hukuka aykırı el koydurması yer aldı. Kararda savcıların suçlarının genel tanımları ile eylemleri şöyle sıralandı:
ZEKERİYA ÖZ (Uygunsuz hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzu ile şahsi saygınlığını yitirmek):
17 ve 25 Aralık soruşturmalarında dönemin Başsavcısı Turan Çolakkadı'yı haberdar etmeyerek, Çolakkadı'nın soruşturmayı televizyonlardan öğrendiğini açıklamasına neden olmak.
Victory Otel'in kaçak katının yıkılmaması için Fatih Belediye Başkanı'na baskı kurmak. Fatih Belediyesi'nin mülkiyetindeki özel işletmede olan Rumeli Kafe'nin imara aykırı olarak büyütülmesini sağlamak.
Ailesiyle birlikte gittiği Dubai gezisinin 20 bin 259 dolar tutan gezi masraflarını Ali Ağaoğlu'nun şirketine ödetmek.
CELAL KARA (Yaptığı işler ve davranışlarıyla görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısını uyandırmak):
17 Aralık soruşturmasında şüphelilerin mal varlıklarına el konulmasını gerektirecek somut deliller olmadığı halde bu işadamlarının şirketlerine ait tüm mal varlıklarına el konulmasını istemek.
Kişilerin tanıklıktan çekinme hakkı bulunan yakınları ile yaptıkları telefon görüşmelerinin suç delili olamayacağı kuralına rağmen, Rıza Sarraf'ın eşi Ebru Gündeş ile Barış Güler'in de babası Muammer Güler ile yaptığı telefon görüşmelerini delil olarak değerlendirmek.
25 Aralık soruşturması öncesinde dönemin Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın kararına birden çok savcı görevlendirmesine rağmen tek başına şüphelilerin gözaltına alınması talimatı vermek ve bu şüphelileri tutuklamaya sevk etmek.
17 ve 25 Aralık soruşturmalarını UYAP sistemine kaydetmeyerek gizli soruşturma yürütmek.
MUAMMER AKKAŞ (Yaptığı işler ve davranışlarıyla görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısını uyandırmak):
25 Aralık soruşturmasında, soruşturma yürüttüğü kişiler hakkındaki 22 adet klasör ve 11 adet torbanın ağzını dahi açmadan sadece emniyet fezlekesi ile telefon konuşmalarına dayanarak gözaltı kararları vermek ve böylelikle kişilerin mağduriyetine neden olmak.
Bu soruşturmada, suçtan elde edildiğini araştırmadan işadamlarının mallarına tedbir koydurmak için mahkemeden talepte bulunmak.
Dinlettiği kişilerin isimlerini UYAP sistemine girmeyerek saklamak ve böylelikle gizli soruşturma yürütmek.
Yürüttüğü soruşturmalar nedeniyle Başsavcı Turan Çolakkadı'nın ısrarlı taleplerine rağmen bilgi vermemek ve soruşturmaya dahil ettiği kişilerin gözaltına alınması talimatını vermek.
Soruşturmadan başsavcıyı bilgilendirmezken basın mensuplarına, emniyette dahi bulunmayan bilgileri vermek.
Soruşturma kendisinden alındıktan sonra basın mensuplarını çağırarak "basın açıklaması" başlığı altında bildiri dağıtmak.
MEHMET YÜZGEÇ (Yaptığı işler ve davranışlarıyla görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısını uyandırmak):
Dosyalar hazır olmamasına rağmen yürüttüğü üç dosyada da aynı gün gözaltı kararı vermek.
Soruşturma dosyası kendisine verildikten hemen sonra Başsavcı Turan Çolakkadı'ya bilgi vermeden operasyon düzenleyerek kamuoyunda farklı yorumlara neden olmak.