Paralel devlet yapılanması, yolsuzluk iddialarını 17 Aralık yargı darbesi girişimine kılıf yaparken kendi içindeki yolsuzluk dosyalarını sumenaltı etti. SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün edindiği bilgilere göre paralel yapının üst düzey isimlerinden olan Mustafa Özcan, bir dönem Fethullah Gülen'in Genel Sekreteri olarak çalışan Recep Uzunallı'yı Gülen'e yolsuzluk dosyası götürdüğü için pasifize etti. Uzunallı'nın pasifize edilmesinde cemaat içindeki bir himmet yolsuzluğu olayının ifşa edilmesi rol oynadı. Recep Uzunallı. 2008'in haziran ayında Ankara Söğütözü'nde cemaatten iki kişiye bazı imamların himmet adı altında topladığı 150 milyon TL'yi zimmetlerine geçirdiğine ilişkin belgeleri gösterdi.
GÜLEN, ÖZCAN'IN TARAFINI TUTTU
Sonra bu belgelerle Pensilvanya'ya gidip Fethullah Gülen'le 1.5 saat görüştü. O görüşmede Gülen "Siz tek tek geliyorsunuz, onlar grup olarak geliyorlar" diyerek karşı taraftan yana tavır koydu. Bu olaydan sonra Recep U. Mustafa Özcan'ın telkinleri ile Genel Sekreterlik görevinden alındı. Ve Latin Amerika'da bir ülkeye dernek başkanı olarak âdeta sürgüne gönderildi.
AK PARTİLİ VEKİLE KARA PARA KUMPASI
Paralel yapının yolsuzluk iddialarını devleti ele geçirmek için kullandığını gösteren bir başka olay da tekstil işiyle uğraşan eski bir AK Partili milletvekilinin tasfiye edilmesi. Bu eski vekil, paralel yapının kaset kumpasıyla istifa ettirdiği bir bakanın tehdit edildiğini önceden partisi ile paylaştı. İngiltere bağlantılı tektsil işiyle uğraşan bu eski vekilin bildiklerini açıklaması üzerine bunu öğrenen paralel yapı, İngiliz polisine yazı yazarak eski vekili kara para aklamakla suçladı, sonra İngiliz makamlarından gelen yazıları da vekil aleyhine kullanıp yeniden aday gösterilmesini engelledi. Bir başka deyişle vekile 'kara para kumpası' kurdu ve onu tasfiye etti. Ayrıca 17 Aralık operasyonunu yürüten polis şeflerinden Yakup Saygılı, Hanefi Avcı'nın başkanlığı döneminde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nda görev yaparken yolsuzluk soruşturmasına uğramış bir isim.
17-25 ARALIK DARBE GİRİŞİMİ KRONOLOJİSİ
* 17 Aralık
2013 Sabaha karşı Ergenekon soruşturmasının savcısı Zekeriya Öz'ün koordinatörlüğünde 89 kişi gözaltına alındı.
* 18 Aralık
Emniyet'te operasyonu gerçekleştirenlerin de aralarında olduğu 5 şube müdürü görevden alındı.
* 19 Aralık
Operasyonu bildiği halde göz yumduğu ileri sürülen İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın merkez valiliğine atandı.
* 21 Aralık
Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan, işadamı Rıza Sarraf ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan tutuklandı. Savcıların emrinde soruşturmada görevli polislerin, soruşturmalara ilişkin amirlerine bilgi vermesi zorunlu hale getirildi.
* 25 Aralık
Operasyonda adı geçen bakanlar istifa etti. Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar istifa etti. 25 Aralık operasyonu için düğmeye basıldı. Savcı Muammer Akkaş, 41 kişilik gözaltı listesi hazırladı. Bilal Erdoğan için şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrı evrakı hazırlandı. Ancak Emniyet, Savcı'nın talimatını yerine getirmedi.
* 26 Aralık
Dosya elinden alınan Savcı Muammer Akkaş adliye önünde "Soruşturma yapmam engellenmiştir" dedi.
* 29 Aralık
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'ya "Yetki devri yenilenmesi" isimli bir yazı göndererek, kurum adına açıklama yapma yetkisinin artık kendi bakanlığında olduğunu bildirdi.
* 1 Ocak
2014 Milli İstihbarat Teşkilatı'nın gözetiminde Suriye'ye yardım götüren bir TIR, Hatay Kırıkhan'da Savcı Özcan Şişman tarafından durduruldu. Savcı, TIR'ları aratmak isteyerek devlet kurumlarını karşı karşıya getirdi.
* 7 Ocak
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz'ü görevden alarak Bakırköy'e Başsavcı Vekili olarak atadı.
* 19 Ocak
Adana Ceyhan'da yine MİT'e ait üç TIR, Suriye'ye yardım malzemesi götürürken Savcı Aziz Takçı tarafından durduruldu. Jandarma görevlileri TIR'larda görev yapan MİT personeline silah çekti. Görevini yapan personele yönelik bu silahlı müdahale Türkiye'de infiale neden oldu.
* 21 Ocak
HSYK kararnamesiyle aralarında İzmir, Adana, Antalya, Diyarbakır ve Samsun cumhuriyet başsavcılarının da bulunduğu yargı mensupları yeni görevlere atandı.
* 29 Ocak
Turan Çolakkadı'nın yerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan Hadi Salihoğlu, adliyede köklü değişiklikler yaptı. 21 Ocak'ta görevi devralan Salihoğlu, dokuz gün sona adliyede birçok savcının görev yerini değiştirdi. En önemli hamlesi adliye bünyesinde 'teknik büro' kurmak oldu. Salihoğlu, ayrıca dosyayı yürüten savcılar Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'i dosyadan aldı.
* 11 Şubat
HSYK kararnamesiyle 123 hâkim ve savcının görev yeri değişti. Zekeriya Öz, Bolu'ya düz savcı olarak atandı.
* 12 Şubat
Operasyonda gözaltına alınan işadamı Ali Ağaoğlu, Savcı Zekeriya Öz'ün şikâyetiyle başlatılan soruşturmada tanık olarak dinlendi. Ağaoğlu kamuoyunda 'Dubai tatili soruşturması' olarak bilinen soruşturmada daha önceki beyanını tekrarladı.
* 28 Şubat
17 Aralık'ta gözaltına alınıp tutuklanan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, İranlı işadamı Rıza Sarraf ve Hikmet Tuner ile Özgür Özdemir serbest bırakıldı.