Paralel Yapı'nın medya ve emniyet ayağına yönelik, Tahşiyeciler grubuna kumpas kurdukları iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında Pensilvanya'daki Fethullah Gülen için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı. Savcılık, Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılmasını da talep etti.
Soruşturmada, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca yasadışı silahlı terör örgütünün "yöneticisi", emekli emniyet müdürü Tufan Ergüder, emniyet müdürü Ertan Erçıktı ve emniyet müdürü Mustafa Kılıçaslan da "örgüt üyesi" olma suçlarından tutuklandı. Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile 7 şüpheli polis memuru ise yurtdışına çıkış yasağı kararı konularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
"ŞÜPHELİ", "SUÇ ÖRGÜTÜ LİDERİ"
Paralel Yapı'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan şüphelilerle ilgili kararı, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun dün saat 14.00'te açıkladı. Kararda Hakim Bekir Altun, Gülen için "şüpheli" sıfatını kullandı. Savcı ise Pensilvanya'daki Gülen hakkında yakalama kararı talep etti. Talep yazısında, "Kamuoyunda hizmet hareketi olarak bilinen medya, ekonomi, bürokrasi alanlarında kanun ve nizamlara aykırı yapılandığı değerlendirilen suç örgütünün lideri olan şüpheli Fethullah Gülen'in, atılı suçları işlediğine dair yeterli somut bulgulara ulaşıldığı, uzun süreden beri yurtdışında olması nedeniyle kendisine ulaşılmasının mümkün görülmediği anlaşılmakla" denilerek, 5271 sayılı CMK'nın 94'üncü maddesi uyarınca tutuklamaya yönelik yakalama emri düzenlenmesi istendi. 1. Sulh Ceza Hakimliği de savcılığın talebini kabul etti.
İSTİHBARAT KURALINA UYMADILAR
Şüpheliler hakkındaki kararı veren Hâkim Altun, Paralel Yapı operasyonunda tutuklanan Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in Tahşiye grubu ile ilgili 3 Aralık 2008 tarihli istihbarat notu hazırladığı, ardından da gazete ve televizyonda bu yönde haberler yapıldığını belirtti. Kararda, 29 Nisan 2009'da 20 kişi hakkında şüpheli Erol Demirhan imzasıyla, şüpheli Ertan Erçıktı adına İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden TEM Şube Müdürlüğü'ne yazı yazıldığı ve bu yazıda "radikal Tahşiye grubu" hakkında ihbarda bulunulduğu belirtildi. Ancak istihbari bilgilerin adli soruşturmada teyit edilmeden kullanılamayacağını belirten Hakim Altun, daha sonra 4 Mayıs 2009'da TEM Şube Müdür Vekili Ertan Erçıktı'nın imzasıyla soruşturma talep edildiği ve böylece soruşturmanın başladığını anlattı.
AMAÇ: DEVLETİ ELE GEÇİRMEK
Kararda, Samanyolu TV'de Karanlık Karar Kurulu adıyla yayımlanan bölümlerin, diziden farklı kişiler tarafından senaryolaştırıldığı anlatıldı. Bu haliyle şüpheli Gülen'in Samanyolu Grubu ve Zaman gazetesinin yayın politikalarını belirlediği de kararda yer aldı. Karaca'nın da Gülen'le arasında yapılan telefon görüşmelerini inkar etmediği vurgulandı.
Kararda, genel itibariyle istihbarat ve TEM şube müdürlüklerinde görev yapan şüphelilerin, devlet yapısı dışında ayrı bir hiyerarşik yapı oluşturarak yasa dışı örgütlenme oluşturdukları belirtildi.
Örgütün Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal, ekonomik, askeri ve idari mekanizmasına yön veren kadroları ele geçirerek, etkisiz hale getirmeyi amaçladığının ifade edildiği kararda, mahiyeti gereği silahlı olarak Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşan bu birimin 'terör örgütleri ile mücadele' adı altında yetkilerinin gereklerine aykırı davrandığına dikkat çekildi. Bu birimin amaca ulaşmak için baskı, korkutma, yıldırma ve sindirme yöntemi kullanarak işlemler yaptığı anlatıldı. Ayrıca, anayasal düzene karşı işlenen suçlarda manevi cebirin de yeterli olacağının öngörüldüğü vurgusu yapıldı.
NUH GÖNÜLTAŞ DA İFADE VERDİ
Bir örgütün varlığı yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu belirtilen kararda, Hâkim Altun, Hidayet Karaca'yı "terör örgütü yöneticiliği", Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçaslan'ı ise "terör örgütüne üye olma" suçundan tutukladı. Dumanlı ile diğer şüpheliler Mehmet Ali Doğan, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Yakup Ergün, Recep Güleç, Çetin Öztürk'e ise yurtdışı çıkış yasağı konuldu.
Şüphelilerden gazeteci Nuh Gönültaş da dün savcıya ifade verdi. Operasyondan bir gün önce yurtdışına çıktığı tespit edilen Gönültaş, savcı Hasan Yılmaz'a ifade verdikten sonra serbest kaldı.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Fethullah
Gülen hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılması, kırmızı bültenle aranıp iade süreci için ilk somut adım... Bu aşamadan sonra, dün yapılan işlemin niteliğine göre süreç şu şekilde işleyecek:
Fethullah Gülen'in 1998'den bu yana yurt dışında bulunması nedeniyle, savcılık hakkındaki suçlamalarla ilgili dosya hazırlayacak.
Bu dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Adalet Bakanlığı'na gönderilecek.
Bu aşamadan sonra Adalet Bakanlığı, Gülen için kırmızı bülten hazırlanması amacıyla gerekli yasal prosedürleri tamamlayacak. Dosyanın tercümesi gerçekleştirilecek. Bakanlık ardından, dosyayı diplomatik kanallardan İnterpol Genel Sekreterliği'ne gönderecek.
İnterpol Genel Sekreterliği, Gülen dosyasının durumunu değerlendirdikten sonra, kırmızı bülten çıkarılıp çıkarılmayacağına karar verecek. Kırmızı bülten çıkarılırsa, bu karar 190 ülkeye gönderilecek.
Gülen örneğin ABD'de yakalanırsa, Washington durumu 24 saat içinde Türkiye'den bilgi isteyecek. Türkiye de 24 saat içinde iade evrakını hazırladığını bildirip, iade amaçlı tutukluluğun devamını isteyecek.
MUSTAFA KILIÇASLAN tutuklandı.
ERTAN ERÇIKTI tutuklandı.
HİDAYET KARACA tutuklandı. Karaca ve tutuklanan 3 polis Silivri Cezaevi'ne konuldu.
FETHULLAH GÜLEN hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı.
EKREM DUMANLI tutuksuz yargılanacak.