İŞTE GÜLEN'İN, SÜRECİ BAŞLATAN O VAAZI...
Tahşiyeciler grubuna yönelik 2010'daki operasyon, Gülen'in açıklamalarıyla başlamıştı. Gülen, 6 Nisan 2009 tarihli konuşmasında, "Türkiye'de Hizbulvahşet'ten sonra El-Kaide'yi icat ettiler. Yarın daha başka şeylerde icat edebilirler. Mesela Tahşiye diye bir şey icat edebilirler. Onları güçlendirirlerse ellerine silahlar da verebilirler... Adlarına da Tahşiyeciler derler. Sonra da Kalaşnikof'lar verirler ellerine, 2 yerde bir şey yapınca bunlar. Demek ki imkan bulunca bunlar da silahlanabiliyor. (...) Allah o fırsatı vermesin komplolarını kendi başlarına dolasın" demişti. Bugün Yazarı Nuh Gönültaş da 26 Nisan 2009'da aynı yönde bir yazı kaleme alıp emekli imam Mehmet Doğan ve grubunu hedef aldı. Tahşiye Yayınları'nın bir anda Tahşiye Örgütü olarak lanse edilmesi üzerine düğmeye basan emniyet de Doğan ve grubuna mensup 121 kişiyi "yasa dışı El Kaide örgütü mensuplarının deşifresi" adı altında 22 Ocak 2010'da gözaltına alındı.
KIRMIZI BÜLTEN İSTENECEK
Fethullah Gülen hakkında yurtdışında yaşadığı için arama ve gözaltı kararı çıkartılmadı. Soruşturmanın ilerleyen süreçlerinde Gülen hakkında da toplanan delillerin Adalet Bakanlığı'na iletileceği ve Interpol'den kırmızı bülten çıkarılmasının talep edileceği belirtildi.
DUMANLI ŞOV
Polis ve yargıdaki adamları sayesinde, operasyonla ilgili gelişmeleri an be an takip eden Zaman gazetesi Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, gözaltına alınma sürecini canlı yayın şovuna döndürdü. Daha operasyondan kimsenin haberi yokken, geceyi gazetede geçiren Dumanlı, ilk gözaltı haberinin Twitter'da duyulmasının ardından, bir taraftan canlı yayınlara bağlanıp ajitasyon yaptı, diğer yandan Twitter hesabından algı yönetti. Ergenekon operasyonları sırasında Gülen örgütünün karşısına dikilen CHP Milletvekili Oktay Ekşi, Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Hakan Şükür gibi isimler de Zaman'a gelerek Dumanlı'nın yanında yer aldı.
Hakında gözaltı kararı bulunan 31 kişi arasında yer alan Bugün Gazetesi Yazarı Nuh Gönültaş'ın, önceki gece Atatürk Havalimanı'ndan yurtdışına çıktığı tespit edildi.
MAHKEME : ÖRGÜTSEL YAPI
Paralel Yapı'ya yönelik operasyon kararı, savcı Hasan Yılmaz'ın talebi üzerine İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verildi. Kararda, şüphelilerin "T.C. Devleti'nin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemleri kullanarak örgütsel yapı oluşturdukları" kaydedildi. "Bu yapılanma altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, belgede sahtecilik" suçlarını işledikleri belirtildi. Başsavcılık basın açıklamasının devamında ise "13.12.2014 tarihli talimatımızla silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik, iftira suçlarından ifadeleri alınmak üzere şüpheli sıfatıyla göz altına alınmaları talimatı verilmiştir" ifadelerine yer verdi.
ADIM ADIM KUMPAS
Paralel Yapı'nın 'Tahşiye kumpası' senaryosunu Pensilvanya'daki örgüt lideri Fethullah Gülen yazdı. Örgütün basın, yargı ve emniyetteki uzantıları da kumpası sahneye koydu. İşte adım adım Paralel Yapı'nın Tahşiye kumpası:
1- Fethullah Gülen, 6 Nisan 2009 tarihli vaazında ilk kez Tahşiyeciler'i şu sözlerle hedef gösterdi: "Çuvaldızı bile olmayan, kitap okuyan arkadaşlarımıza, terörist damgası vurmak için Tahşiye diye bir şey icad edebilirler. Ellerine Kalaşnikof verilen adamlar, sizin adınızı kirletmek için eylem yapabilirler."
2- Ekrem Dumanlı'nın başında olduğu Zaman gazetesi de, adını ilk kez Gülen'in telaffuz ettiği Tahşiyeciler'e yönelik olumsuz algı oluşturmak için haber ve köşe yazarlarını devreye soktu. Hidayet Karaca'nın başında olduğu Samanyolu TV'deki 'Tek Türkiye' dizisinin senaryosu, Gülen'in isteği doğrultusunda yazıldı. Dizide, 'Karanlık Kurul' adlı oluşumda, Türkiye'yi karıştırmak için kullanılacak Tahşiye adlı yapılanma tartışıldı.
3- 23 Ocak 2010'da Savcı Kadir Altınışık'ın talimatıyla, Tahşiyeci olduğu söylenen 122 kişi gözaltına alındı. Operasyonu yürüten terör şubesinin başında, polis müdürü Tufan Ergüder vardı. Said Nursi öğretisine mensup ve bugüne kadar hiçbir suça karışmamış Tahşiyecilerin başındaki Mehmet Doğan'ın tek suçu ise Fethullah Gülen'i eleştirmekti. Örgüt evinde bulunduğu iddia edilen 3 bombada, operasyonu yapan polislerin parmak izleri bulununca, 17 ay hapis yatan Doğan ve 22 tutuklu sanık beraat etti. Operasyonu yürüten Savcı Kadir Altınışık daha sonra, 'başarılarından ötürü' Yargıtay'a atandı. 17 Aralık'tan sonra Hakkâri Emniyet Müdürlüğü görevinden istifa eden polis müdürü Tufan Ergüder ise yıllarca, Gülen örgütü adına yürütülen algı operasyonunda, gazetecilere haber yaptırdı.
4-17 Aralık'tan sonra dosya yeniden açıldı. Dün de, Fethullah Gülen ile kumpasta görev alan medya ve polis ayağına yönelik operasyon başlatıldı. Algı operasyonunu yürüten Ekrem Dumanlı, Samanyolu'nun Genel Müdürü Hidayet Karaca ve polis müdürü Ergüder'in de aralarında bulunduğu, 'kumpas senarist ve oyuncuları' gözaltına alındı.
'KARANLIK KURUL'UN PROJESİ: TAHŞİYECİLER
Samanyolu Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca'nın televizyonlarında yer alan dizi ve belgesellerle ilgili talimatları, bizzat Fethullah Gülen'den aldığı, ses kayıtları ile ortaya çıkmıştı. Kayıtlardan biri Samanyolu TV'de yayımlanan Şefkat Tepe dizisinin senaryosuyla ilgiliydi. Karaca Gülen'e, dizide Karanlık Kurul adını verecekleri bir heyet oluşturmalarının uygun olup olmadığını soruyordu. Onay aldıktan sonra da dizinin senaryosunu Gülen'e onaylatıyordu. STV'de yayımlanan Tek Türkiye dizisinde ise El Kaide'e yakın oldukları iddiasıyla hedef gösterilen Tahşiyeciler'le ilgili şu diyaloglar dikkat çekmişti: "Seçimler bitti ve rengi belli oldu.. Kısa vadede ölüm kalım savaşı verdiğimiz devam eden dava sürecini (Ergenekon, Balyoz kast ediliyor) gölgede bırakacak yeni hamleyi de devreye sokacağız. Terör, yolsuzluk, irtica, siyasi belirsizlik, ekonomik manüplasyon yani ülkeyi istikrarsızlığa götürecek her türlü malzemeyi kullandık. Yeni projemizin adı Tahşiye olacaktır. Bizler basit bir çete değiliz. Bu köylülere mi bu ülkeyi bırakacağız." (Tahşiye, TDK sözlüğüne göre 'dip not ekleme, çıkıntı yapma' anlamına geliyor. Nur Cemaati'ne bağlı Tahşiyeciler ise adını Tahşiye Yayınevi'nden alıyor.)
'TESLİM OLMADI, USULÜNE UYGUN GÖZALTINA ALINDI'
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın, gözaltı kararının tebliğine rağmen görevlilere teslim olmaması üzerine, usulüne uygun biçimde gözaltına alındığını kaydetti. Başsavcı Salihoğlu yaptığı yazılı açıklamada, şüpheliler hakkında dün sabah itibariyle gözaltı ve yakalama işleminin başlatıldığını belirtti. Öte yandan gazeteci-yazar Hüseyin Gülerce de Twitter hesabından yazdığı mesajda, "Gözaltına alınacaklar listesinde benim de ismim var. Şu ana kadar bir işlem yapılmadı. Yarın (bugün) öğleden önce Adliye'ye gidip ifade vermeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
HELİKOPTERLER UÇTU
Savcının talimatı sonrası, dün sabah saatlerinde başlayan operasyon sonrası, Zaman gazetesi binası üzerinde polis helikopterlerinin uçtuğu görüldü.