Adalet
Bakanı Bekir Bozdağ, Kanal 24 televizyonu canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), seçim barajıyla ilgili bireysel başvuruları gündemine almasınının hukuki değil siyasi olduğunu söyledi. Bu konuda AYM'nin değil Parlamento'nun karar verebileceğini belirten Bozdağ'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
BARAJ YASAL DÜZENLEME: Anayasa'da, "yasal işlemlerle idarenin düzenleyici işlemleri aleyhinde doğrudan bireysel başvuru yapılamaz" hükmünün yer alıyor. Baraj bir yasal düzenlemedir. Yasal düzenleme olduğu için herhangi bir kişi doğrudan barajı düzenleyen kanun normunun iptali için AYM'ye dava açma hak ve yetkisine haiz değildir. AYM'ye daha önce de benzer davalar açıldı ve yetkisizlik nedeniyle reddedildi. Seçim barajıyla ilgili başvuruyu İkinci Bölüm'ün değil Genel Kurul ele alacak. Genel kurul sadece siyasi partilere Genel Kurul'un bireysel başvuruları karara bağlama hak ve yetkisi bulunmuyor.
ALGI OLUŞTURULMAK İSTENDİ: Antalya'daki toplantıda birden bire Genel Kurul'a anayasaya aykırılık itirazı iletip iletemeyecekleri sorununu tartışılıyor. Konuşmacılar eviriyorr, çeviriyor bu soruyu soruyor. Bunlara cevaplar oluşturulmaya çalışılıyor. Esas amaç bireysel başvuruları karara bağlayan birinci ve ikinci bölümlerin itiraz yoluyla anayasaya aykırılık iddiasında bulunabileceklerine ilişkin bir algının ortaya çıkarılması. Anayasa o kadar açık ki, AYM'nin bunu reddetmesi gerekir.
SEÇİME KALMIŞ 6 AY: Ben kendi adıma düşünüyorum, acaba 2015 seçimlerine dönük bir mühendislik var mı? AYM Türkiye'de Parlamento'nun oluşumunu, insanların tercihini etkileyecek bir adım attığında bu siyasi bir mühendisliğin mahkeme eliyle devreye konulması anlamına gelir. AYM ne karar verir bilemem ama Anayasa ve hukuku çiğnerse bir karar verebilir. Verdiği zaman açık bir şekilde 2015 seçimlerine AYM'nin müdahalesi olur.