Edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü alan Alev Alatlı Gezi olayları ve benzer sokak eylemlerinde gençleri sokağa dökmek için provokatif tavır takınan yazarları eleştirdi.
Alev Alatlı'nın konuşması Emine Erdoğan'ın gözlerini doldurdu. Edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü alan Alev Alatlı Gezi olayları ve benzer sokak eylemlerinde gençleri sokağa dökmek için provokatif tavır takınan yazarları eleştirdi. Alev Alatlı Alatlı "Bir kalem darbesi ile atar ergenleri sokağa döken yazarın yaptığı helal değildir" dedi. Alatlı'nın konuşmasından dikkat çeken bölüm şöyle.
Dünya 5'ten büyüktür. Beynelmilel medya kartellerinin, muhtelif strateji uzmanlarının nadan dünyalarından büyüktür. Sayın Cumhurbaşkanım siz ve ekibiniz dünyadaki bugün 1.5 milyon Suriyeli'ye kapılarını açtığınız için tarih sizi ayrı bir yere yazacak.
GEORGE ORWELL AYAĞA KALKAR SİZİ ALKIŞLARDI
Dünya 5'ten büyüktür dediniz ve tüm oligarkları boşa çıkardınız. Bugün George Orwell olsa sizi ayakta alkışlardı. George Orwell ayağa kalkar sizi alkışlardı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler'e yönelik olarak dünya beşten büyüktür sözünü hatırlatan Alatlı, Siz dünya beşten büyüktür dediğinizde George Orwell ayağa kalkar sizi alkışlardı. O yetmez Daniel Defoe de kalkar o da alkışlardı. Sizin sahici dostlarınız sanatçılar ve edebiyatçılar arasındandır." diye konuştu.
ALEV ALATLI KİMDİR?
(d. 1944, İzmir) Türk yazardır. Liseyi babasının askeri ataşe olarak görev yaptığı Tokyo'da okudu. Ekonomi & İstatistik lisansını ODTÜ'den, Ekonomi ve Ekonometri yüksek lisansını "Fulbright" bursu ile gittiği Vanderbilt University'den (Nashville, Tennessee) aldı. Bilâhare felsefe öğrenimine başlayan Alatlı, doktora çalışmalarını New Hampshire'daki Dartmouth College'de sürdürdü. İlahiyat konusunda ve düşünce ve medeniyet tarihi üzerinde yoğunlaştı. 1974'te Türkiye'ye döndü. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak çalıştı. California Üniversitesi ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü. Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde Bizim English dergisini çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev aldı.
Filistin davasının tanıtımına yaptığı katkılardan dolayı 1986 yılında Tunus'ta sürgünde bulunan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası"yla onurlandırılmıştır. Aydınlanma Değil, Merhamet! adlı romanıyla ise 2006 yılında Moskova'da "Mikhail A. Sholokhov 100. Yıl Roman Ödülü"nü kazanmıştır.
Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunun 10.12.2012 tarihli toplantısında, yazar Alev Alatlı'ya "Fahri Doktora" unvanı verilmesine karar verilmiş; unvan, 25 Aralık 2012 tarihinde düzenlenen törenle takdim edilmiştir.
Yapıtları
Roman
Yaseminler Tüter Mi Hala? (Ocak 1985)
İşkenceci (Aralık 1986)
Kadere Karşı Koy A.Ş. (1995)
Or'da Kimse Var mı? dizisi:
1. Viva La Muerte (Yaşasın ölüm) (1992)
2. 'Nuke' Türkiye (1993)
3. Valla Kurda Yedirdin Beni (1993)
4. O.K. Musti Türkiye Tamamdır (1994)
5. Beyaz Türkler Küstüler[4] (2013)
Schrödinger'in Kedisi:
1. Kâbus (2001)
2. Rüya (2001)...
Gogol'un İzinde:
1. Aydınlanma Değil, Merhamet! (2005)
2. Dünya Nöbeti (2007)
3. Eyy Uhnem! Eyy Uhnem! (2008)
İnceleme - Deneme
Aydın Despotizmi (1986)
Eylül 1998
Hayır Diyebilmeli İnsan (2005)
Şimdi Değilse Ne Zaman
Yorumsuz
Tercüme
Haberlerin Ağında İslam (özgün adı: Covering Islam) (1985)- Edward W. Said
Filistin'in Sorunu (özgün adı: The Question of Palestine) (1986) - Edward W. Said
En Emin Yol "Akvam ül-Mesâlik'li Marifat Ahval el-Memalik" (Kasım 1986) - Tunuslu Hayreddin Paşa
Diğer
Köşe Yazarları ve Obskürantizm (araştırma)
Ayrıca yazarın internet sitesi tartışma grubuyla birikte hazırladığı Safsata Kılavuzu isimli bir kitabı vardır. (Ocak 2001, Boyut Yayınları. ISBN 975-508-076-7)