Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilk defa başkanlık ettiği, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı bugün yapılıyor. Şura'nın olağan kış dönemi toplantısı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonunda gerçekleştiriliyor.
YAŞ ÜYELERİNDEN ANITKABİR'E ZİYARET
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Evrensel insani sorumluluklarımız gereği bölgemizde çatışmaların ve savaşların son bulması dost ve kardeş halkların barış içinde yaşaması için bütün gücümüzle ihtiyaç duyan herkesin elinden tutmaya, birikim ve tecrübemizi paylaşmaya azami özen gösteriyoruz" dedi.
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, Davutoğlu başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Başbakan Davutoğlu, Aslanlı Yol'un başında komutanlar tarafından karşılandı.
Şura üyeleri, Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığında, üzerinde ''YAŞ üyeleri'' yazan çelenk eşliğinde, Aslanlı Yol'dan yürüdü.
Davutğlu'nun, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra YAŞ üyeleri mozoleye çıkan merdivenin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Davutoğlu başkanlığındaki heyet, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Burada Anıtkabir özel defterini imzalayan Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Yüksek Askeri Şura çalışmaları vesilesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsında tüm gazi ve şehitlerimizi hürmetle, minnetle yadediyoruz. Devraldığımız büyük manevi miras gereği devletimizi, vatanımızı, ülkemizi sahiplenerek büyütmeye, güçlendirerek geliştirmeye kararlılıkla devam ediyoruz.
Cumhuriyetimizin en büyük kazanımı hiç şüphesiz demokrasidir. Demokrasiyle ülkemizin meselelerini çözmeye, vatandaşlık esasında bütün ihtilaf alanlarını bertaraf etmeye çalışıyor, bu yolda büyük mesafeler alıyoruz.
Türkiye'nin küresel bir güç olarak hakettiği düzeye erişmesi için bölgesinde adalet, huzur, barış ve istikrar adası olarak demokrasimizi daha muhkem hale getiriyor, ekonomimizi güçlendiriyoruz. Evrensel insani sorumluluklarımız gereği bölgemizde çatışmaların ve savaşların son bulması dost ve kardeş halkların barış içinde yaşaması için bütün gücümüzle ihtiyaç duyan herkesin elinden tutmaya, birikim ve tecrübemizi paylaşmaya azami özen gösteriyoruz.
Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de ülkemizin ve bölgemizin güvenliğiyle barış ve istikrarın güvencesi olmaya devam ediyor. Bu şuurla yürüttüğümüz Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve ordumuza hayırlı olmasını diliyorum.''
Daha sonra, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Anıtkabir Komutanlığı makamına geçen Davutoğlu, ardından Yüksek Askeri Şura'ya katılmak üzere Genelkurmay Başkanlığı Karargahına hareket etti.
Başbakan Davutoğlu ve Orgeneral Özel, Anıtkabir'den aynı araçla ayrıldı.
KİMLER KATILIYOR?
Şura kararlarının, toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması, sonrasında ise kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
Başbakan Davutoğlu'nun ilk defa başkanlık ettiği toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katılıyor.
YAŞ'TA BUGÜN İLKLER YAŞANACAK
Erdoğan ilk kez Cumhurbaşkanı olarak YAŞ kararlarını imzalayacak, toplantı ilk kez Başbakan Davutoğlu başkanlığında toplanıyor.
YAŞ'TA HANGİ KONULAR GÖRÜŞÜLECEK?
Şura toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) modernizasyonu, bölgedeki gelişmeler ve harbe hazırlık gibi konuların ele alınacağı öğrenildi.
YAŞ'ta TSK personel mevcutları ve ihtiyaçları değerlendirilirken, gelecek yıllara yönelik planlamalar da yapılacak.
BEDELLİ ASKERLİK DE MASADA
Toplantıda başta bedelli askerlik olmak üzere TSK'nın iç işleyişiyle ilgili gündemdeki konuların ele alınması bekleniyor. Nüfus artış hızının düşmesi, genç nüfusun giderek azalması ve aynı zamanda üniversite mezunlarının sayısının artmasına paralel olarak, TSK'nın personel ihtiyacının karşılanması konusunda 'çıkış yolu' aranacak. TSK'da yükümlü askerler üzerindeki kadro ağırlığının, yakın gelecekte profesyonel kadrolara kaydırılması öngörülüyor.
SURİYE VE IRAK'TA EĞİT-DONAT
YAŞ'ta bölgesel gelişmeler ile Türkiye'ye yönelik güvenlik riskleri gündeme gelecek ve 'harbe hazırlık durum değerlendirmesi' yapılacak. Bu çerçevede, Suriyeli ılımlı muhalif güçlere ve Irak'ta Kürt peşmergeler ile Musul'da oluşturulacak ulusal muhafız güçlerine verilecek eğitim desteği de ele alınacak.
ABD'NİN ÜS TALEBİ
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile yaptığı görüşmelerde, "IŞİD ile mücadelede Türkiye'deki üslerin kullanımı" talebini bir kez daha gündeme getirdiği açıklandı. Ankara, üslerin ABD'ye açılabilmesi için öncelikli olarak Irak ve Suriye'de "uçuşa yasak bölge" oluşturulmasını şart koşuyor. YAŞ'ta, hükümete Pentagon ile sürdürülen görüşmeler hakkında teknik bilgilerin sunulması öngörülüyor.
PARALEL YAPI
Genelkurmay Başkanlığı, "TSK'da paralel yapılanma" iddialarıyla ilgili tepkisini cumartesi günü yaptığı açıklamayla ortaya koydu. Konunun genel hatlarıyla YAŞ'ta da gündeme gelmesi bekleniyor. Genelkurmay Başkanlığı, 2012 yılındaki Anayasa değişikliğinden bu yana, ihraç edilecek personelin dosyalarını YAŞ gündemine sunmuyor. Söz konusu personelle ilgili işlemlerin yapılması amacıyla TSK bünyesinde disiplin kurulları oluşturuldu.