Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kez başkanlık ettiği Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 10 saat 20 dakika ile tarihinin en uzun toplantısını gerçekleştirdi.
Toplantının ardından yapılan açıklamada, 'Kırmızı Kitap'a giren Paralel Yapı, "milli güvenliği tehdit eden ve kamu düzenini bozan bir unsur" olarak değerlendirildi.
"Legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten Paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlarla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği" vurgulandı.
Çankaya Köşkü'nde dün saat 14.25'te başlayan toplantıda birçok ilk yaşandı. Erdoğan'ın ilk kez başkanlık ettiği toplantıya, Ahmet Davutoğlu da ilk defa Başbakan sıfatıyla katıldı.
EN UZUN MGK TOPLANTISI
10 saat 20 dakika süren MGK, 28 Şubat 1997'deki 9 saatlik, 2009'da ise İrticayla Mücadele Eylem Planı belgesinin neden olduğu tartışmaların ele alındığı 7 saat 40 dakikalık toplantıları geride bıraktı. Toplantı sonrası yapılan ve ilk maddesinde Paralel Yapı ile mücadelede gösterilecek kararlılığın dile getirildiği 6 maddelik açıklamada özetle şunlar kaydedildi:
Ülkemizin güvenliği, halkımızın huzuru ve kamu düzenini ilgilendiren hususlar ayrıntılı olarak görüşülmüştür. Bu kapsamda, milli güvenliğimizi tehdit eden ve kamu düzenini bozan iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlar ile yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır.
Terörle çok boyutlu mücadele kapsamında sürdürülen çözüm süreci ele alınmış; sürecin oluşturduğu olumlu atmosferi ve huzur ortamını bozmaya yönelik provokatif olaylara karşı kamu düzeni ve güvenliğini koruma konusundaki kararlılık teyit edilmiştir.
Suriye'deki çatışma ortamının ülkemizin ve bölgemizin güvenlik ve istikrarına yönelik yansımaları, bu konudaki bölgesel ve uluslararası son gelişmeleri de içerecek şekilde müzakere edilmiştir.
Ege ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeler gözden geçirilmiş; Türkiye'nin kendi kıta sahanlığı ve garantör ülke olarak KKTC'nin ruhsatlandırdığı sahalardaki menfaatlerinin korunması için gereken her tedbirin kararlılıkla alınacağı belirtilmiştir.
IŞİD TERÖRÜ İLE MÜCADELE
Irak ve Suriye'de IŞİD ve diğer terör örgütüleriyle mücadele, ülkemizin bu mücadelede uluslararası koalisyon içindeki konumu, Türkiye'ye müzahir gruplar başta olmak üzere, ılımlı muhaliflerin durumu ve yerinden edilen kişilere yönelik insani yardımlarımız görüşülmüştür.
Başta Gazze'de sağlanan ateşkes olmak üzere, İsrail-Filistin ihtilafında yaşanan son gelişmeler, Libya ve Yemen'deki durum ile Afganistan'daki başarılı siyasal süreç değerlendirilmiştir. Ayrıca, Ukrayna ve Tunus seçimleri gözden geçirilmiştir.