Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki (HSYK) görev dağılımında muhafazakarmilliyetçi, muhafazakar ve sosyal demokrat koalisyonu oluştu. Paralel yapı, Kurul'un en kritik noktası olan 1'inci Daire'den uzak tutuldu. Yeni oluşan HSYK, dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Başkanlığı'nda ilk toplantısını yaptı. Kurul, başkanvekili ve Daire başkanlıkları ile üyelerin görev yapacakları daireleri de seçimle belirledi. Ortaya çıkan tablo şöyle:
PARALEL, ATAMA DAİRESİNE GİREMEDİ: Hakim-savcıların atamalarını yapan, yer değişikliklerini de kapsayan kararnameleri hazırlayan ve bu nedenle HSYK'nın en kritik noktasını oluşturan 1'inci Daire'nin başkanlığına, önceki HSYK'da da aynı Dairede görev yapan Halil Koç seçildi. Koç, 12 Ekim'de yapılan seçimlerde Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği adaylardandı. Bu Dairede görev yapacak üyeler de Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, Yakup Ata, Mehmet Durgun, Rasim Aytin, Ömür Topaç ve İsa Çelik'ten oluştu. Yakup Ata ile Ömür Topaç sosyaldemokrat, Mehmet Durgun milliyetçi muhafazakar, Rasim Aytin ile İsa Çelik de muhafazakar tabandan geliyor. Aytin, HSYK'daki önceki Daire değişikliklerinde Adalet Bakanı'nın isteğiyle 1'nci Daire'ye getirilmişti. Bu tabloya göre, HSYK'nın kilit noktasına paralel yapıya yakın isimlerden üye girememiş oldu.
KARAR DAİRESİNDE İKİ KÖŞK ÜYESİ: Hakim-savcılar hakkındaki soruşturmalar sonunda ceza verilip verilmeyeceğine karar veren 2'nci Daire'nin başkanı, Yargıda Birlik Platformu'nun desteğiyle 2'nci sırada seçilen, sosyal demokrat görüşleriyle bilinen Mehmet Yılmaz oldu. Bu Dairede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın atadığı 4 üyeden 2'si olan Hayriye Şirin Ünsel ile Muharrem Özkaya görev aldı. Danıştay'daki HSYK üyeliği seçimlerinde Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği YARSAV kökenli Taci Bayhan da bu Daireye verildi. Milliyetçi muhafazakar görüşleriyle bilinen Ramazan Kaya'nın yanı sıra paralel yapı desteğiyle seçildikleri konuşulan Mustafa Kemal Özçelik ve Mahmut Şen de 3'üncü Daire'nin diğer üyeleri oldu.
SORUŞTURMA DAİRESİ: HSYK'da, hakim-savcılar hakkında soruşturma yapılıp yapılmayacağına karar veren 3'üncü Daire'nin Başkanı, 12 Ekim'deki seçimlerde en çok oyu alan Metin Yandırmaz oldu. Yargıda Birlik Platformu'nun desteğiyle seçilen ve muhafazakar tabandan gelen Turgay Ateş, muhafazakar görüşleriyle tanınan Adalet Akademisi'nden seçilen Ömer Kerkez ile Yargıtay'dan seçilen Kerim Tosun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı üyelerden Aysel Demirel'in yanı sıra paralel yapının desteğiyle seçildiği dillendirilen Ahmet Berberoğlu ile Şaban Işık da 3'üncü dairede görev yapacak. Bu tabloya göre, yargı içindeki paralel yapılanmaya yönelik soruşturma izinlerinin verilmesinde sorun yaşanmaması bekleniyor.
DÖNÜŞÜMLÜ VEKİLLİK: Seçimde Başkanvekilliğine 3'üncü Daire'nin de başkanı olan Metin Yandırmaz seçildi ancak 4 yıl işbaşında kalacak Kurul'da başkanvekilliği görevi, diğer iki Dairenin başkanlarıyla dönüşümlü yürütülecek.
İKİ KADIN İKİ DAİREDE: Seçimlerde HSYK'ya hiç kadın aday seçilemeyince Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kadın aday atamıştı. İki kadın aday, 2'nci ve 3'üncü dairelerde görev yapacak.
'TAMAMEN YASAL VE MEŞRU'
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'nın toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, üyelerin seçim ve atanmalarının meşru olmadığı yönündeki eleştirileri yanıtladı. Yapılan seçimler sonucunda demokratik meşruiyeti oldukça yüksek, çoğulcu bir kurul yapısı oluştuğunu belirten Bozdağ şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanımızın atamaları da Anayasa ve yasalar çerçevesinde yapılmış atamalardır. Hiç kimse bu atamaların Anayasa ve yasaya aykırı olduğunu iddia edemez. Kurulun üye yapısı içerisinde gönül arzu ediyordu ki kürsüden, Yargıtay, Danıştay, Adalet Akademisinden yapılan seçimlerde kadın üyeler çoğunlukta olsun ancak seçimlerde böyle bir sonuç ortaya çıkmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız da öyle zannediyorum ki buradaki kadın eksikliğini görerek 2 kadın üye atamıştır. Bunların tamamı yasal, meşru ve doğru atamalardır."