"KAÇIRMADIK, GÜVENDELER"
Öztürk Yılmaz ile konsolosluk çalışanları ve ailelerinin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Dün akşam saatlerinde de IŞİD tarafından Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Türkler kaçırılan değil... Onlar sadece güvenli bir yere ve soruşturma işlemleri tamamlanıncaya kadar alındı" denildi. IŞİD'e yakın kaynakların, Türk Konsolosun Musul Valilik binasında, diğer diplomatların ise farklı yerlerde tutulduğunu söylediği iddia edildi.
IŞİD militanlarının önceki gece Musul Havalimanı kontrolünü ele geçirmesi ve Musul Valisi'nin kenti terk ettiği bilgisi karşısında Başkonsoloslukta teyakkuz durumu ilan edildi. İlk etapta gizlilik dereceli tüm belgeler imha edildi. Ayrıca örgüt militanlarının eline geçebilecek kripto cihazları ile mühimmatlar ve benzeri malzeme özel koruma altına alınarak saklandı. Bu arada Irak Başbakanı Maliki Musul'da olanları komplo olarak nitelendirdi. Çıkan çatışmalarda ise IKYB peşmerge güçlerinin 7 IŞİD militanını öldürdüğü kaydedildi.
OBAMA'NIN MESAJINDAN SONRA
ABD Başkanı Obama'nın Suriye'deki cihatçı gruplarla mücadele konusunda Türkiye, Irak ve Ürdün'e teknik ve mali yardımda bulunulacağını açıklamasının ardından Musul Başkonsolosluğu'nun hedef alınması yaşanan gelişme, "Bölgede ateşi yaymak istiyorlar. Ankara'yı bataklığa çekmek istiyorlar" değerlendirmesine yol açtı. Son dönemde El-Nusra'nın Türkiye tarafından terör örgütü ilan edilmesi, El-Kaide ekolünden gelen IŞİD başta olmak üzere diğer terör gruplarına da mesaj niteliği kazandı.
BU İLK DEĞİL
Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, son iki yılda 5 saldırıya maruz kaldı. En son 24 Mayıs'ta Öztürk ve konsolosluk yetkililerini taşıyan araç konvoyuna bombalı saldırı yapılmış, can ve mal kaybı yaşanmamıştı. Bağdat Büyükelçiliği ve Basra Başkonsolosluğu da saldırılara hedef olmuştu. Öztürk'ün Türkiye'de görev yaptığı dönemde Başbakan Erdoğan'ın dış politika ekibinde yer aldığı öğrenildi.
Hayalet lider Ebubekir Bağdadi
Irak ve Suriye'nin stratejik öneme sahip noktalarını kontrol altında tutan IŞİD, selefi ideolojiye sahip. Örgütün sahneye çıkışı ABD'nin Irak işgaline dayanıyor. Sovyetler'e karşı Afganistan'da da savaşmış olan Ürdünlü Ebu Musa Zerkavi tarafından, 2004'te "Tevhid ve Cihad" adıyla kuruldu. Zerkavi ve kurmayları bir süre sonra Üsame bin Ladin'e biat ederek El Kaide'ye katıldı ve "Mezopotamya El Kaidesi" olarak anılmaya başladı. 2006'da ABD'nin Zerkavi'yi öldürmesinin ardından grup Irak İslam Devleti adını aldı ve 2010'a kadar Ebu Ömer Bağdadi liderliğinde eylemlerini sürdürdü. Ebu Ömer Bağdadi'nin de ABD tarafından öldürülmesinin ardından örgütün başına şimdiki lideri Ebu Bekir Bağdadi geçti. İç savaşın kol gezdiği Suriye topraklarına odaklanan örgüt bölgedeki dengeleri değiştiren bir rol oynadı. Bağdadi, ilk olarak 2013 nisan ayında Nusra Cephesi'yle birleşerek "Irak ve Şam İslam Devleti" adını aldıklarını duyurdu. Bağdadi'nin inisiyatifi El Nusra ve bağlı olduğu El Kaide'nin yönetim kadroları tarafından reddedildi. Katılımcı sayısını arttıran IŞİD, bu tarihten sonra Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda birçok yerleşim yerini ele geçirdi. Irak'ın Enbar eyaletinin başkenti Ramadi ve önemli kenti Felluce IŞİD'in eline düştü. Son olarak da Samarra ve Musul'u ele geçiren IŞİD'in nihai hedefi ise Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarında yeni ve bağımsız bir devlet kurmak. Hatta IŞİD, ele geçirdiği bölgelerde devlet gibi davranmaya başladı. Mahkemeler kuran, okul yaptıran, vergi alan, elindeki bölgelerdeki kuyuların petrol gelirlerinden pay talep eden IŞİD'in kentler arasında otobüs kaldırdığı dahi söyleniyor. ABD merkezli araştırma kurumu The Soufan Group'a göre 3 bini Batılı ülkelerden olmak üzere 12 bin savaşçı IŞİD'e katılmak için Irak ve Suriye topraklarına gitti. IŞİD, İngilizce bilen elemanları sayesinde sosyal medya hesapları açarak güçlü bir propaganda çalışması da yürütüyor.
ABD misillemeye hazır
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jan Psaki, Musul'un IŞİD'e geçmesini "son derece ciddi ve endişe verici bir olay" olarak nitelendirdi. Psaki, güçlü ve koordineli bir misilleme için Irak yönetimine yardıma hazır olduklarını bildirdi. Psaki, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskını da "en güçlü" şekilde kınarken, Türk personelin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.
Suriye'nin kuzeyi Irak'ın batısı
IŞİD, Irak'ın Enbar eyaleti, Felluce ve Ramadi şehirlerini elinde tutuyor. Musul'un da bulunduğu Ninova eyaletini ise tamamen ele geçirdi. Suriye'de ise Rakka, Deyrezzor, İdlib ve Halep'in aralarında bulunduğu bölgelerde IŞİD kısmen etkili.