Manisa'nın
Soma ilçesi Eynez mevkisindeki kömür madeninde yaşanan facia sonrası kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ancak saatler ilerledikçe umutlar da tükeniyor. Gece boyunca aramakurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürdü. Ekipler hava akım yönünün değiştirilmesinin ardından galerilerde biriken karbonmonoksit gazını tahliye etmeye çalıştı. Hava akım yönünün değiştirilmesinin ardından, ocaktaki havalandırmalardan yoğun duman çıkışı gözlendi. Madenci yakınlarının endişeli bekleyişi ise sabaha kadar sürdü. Bu arada dışarıya da gaz sızıntısı olduğu gerekçesiyle dışarıda bulunan vatandaşlara ve görevlilere de gaz maskesi dağıtıldı. Arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları sürerken dün saat 11.00 sıralarında maden ocağında tekrar yangın çıktı. Kurtarma ekipleri zorunlu olarak çalışmalara ara verdi. Madende elektrik kesik olduğu için yangını söndürmek için kullanılan su tahliye edilemedi. Madenin bazı bölgelerini bu nedenle su bastı.
EN UÇ KÖŞELERE BAKIYORUZ
Madendeki çalışmalar, Zonguldak'tan giden Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibinin öncülüğünde sürdürülüyor. Ekibin başında yer alan TTK İş Güvenliği Denetim Şube Müdürü Ahmet Sarıalioğlu, karbonmonoksit gazının bazı bölgelerden temizlendiğini anlattı. Ocağın girişten yaklaşık 300 metre yerin altına uzandığını anlatan Sarıalioğlu, "Bant ve varagellerle (eğimli arazilerde dolu vagonları aşağıya, boş vagonları da yukarıya çekmeye yarayan, nakliyat yolu) ocak içine iniliyor. Zonguldak ocakları gibi kuyu sistemi yok. Ocağın doğusundaki en uç köşesinde yangın olan yerin çevresinde çalışmalar yapıyoruz. Bize verilen bilgiler doğrultusunda mümkün olan her yere baktık" dedi.
ÖLÜ SAYISI 284'E ULAŞTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ile birlikte maden sahasında incelemelerde bulundu. Hayatını kaybedenlerin sayısının son çıkarılan işçiyle birlikte 284'e ulaştığını belirten Yıldız, "Tedavisi devam eden sadece 3 kişi var. Arama ve kurtarma ekibimiz yeterli. 2 bloka henüz ulaşılamadı. Bugün itibarıyla daha dikkatli olmamız gerekiyor" diye konuştu. Yıldız bir soru üzerine de "İşçi kardeşimin yanında koltuğumun şu kadar değeri yok" dedi. Bu arada Konya'nın Beyşehir ilçesinde barit çıkarılan bir ocakta meydana gelen toprak kaymasında 18 yaşındaki Tunahan Gürocak ölürken, amcasının oğlu Ali Gürocak yaralandı.
56 şehit madenci için hüzünlü veda
Şehit madencilerden 56'sı dün toprağa verildi. İşçileri anneleri, babaları, eşleri, akrabaları, dostları gözyaşlarıyla son yolculuklarına uğurladı. İşçilerden Ayhan Avcı, Sedat Toprak, Ahmet Avcu, İsmail Şengül, Cengiz Çantal, Hayri Türker, Emrah Çakır, İsmail Gezer, Mustafa Çalı, Emin Mazı ve Bilal Malkoç, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı cenaze namazından sonra toprağa verildi. Balıkesir'de merkezde defnedilen 7 işçiden Ramazan ve İsa Aldemir kardeşlerin babası Selahattin Aldemir, "Allah, düşmanıma bile bu acıyı vermesin" dedi. Kütahya'da 15, İzmir'de 9, Çorum'da 3 işçi için cenaze töreleri düzenlendi. Isparta, Aydın, Bartın, Mersin, Manisa, Çankırı ve Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde cenaze törenleri vardı.
Madenci çocuklarına eğitim desteği
Mili Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Özçukurlu, hayatını kaybeden madencilerin okul çağındaki çocuklarını, Türkiye'nin hangi bölgesini isterlerse yatılı ve pansiyonlu okullarda tüm masraflarını karşılayarak okutacaklarını, üniversite öğrencilerine de burs vereceklerini açıkladı. Ankara Ünversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise ölen madenci çocuklarına Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Okulları'nda ücretsiz eğitim imkânı tanınacağını, üniversiteyi kazanan çocuklar da üniversitenin özel yurtlarından ücretsiz yararlanabileceğini bildirdi. Yardım kampanyası başlatan Sakarya Üniversitesi'nde ise Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, bir aylık maaşını bağışla
217 cenaze teslim edildi
Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna konulan işçilerin cenazeleri kimlik tespitlerinin ardından ailelerine teslim edilmeye devam ediyor. Şu ana kadar işlemleri tamamlanan 217 işçinin cenazesi ailelerine teslim edildi ve memleketlerine gönderildi.
Soma için iş bıraktılar
Maden
faciasında öleler için yurt genelinde DİSK, KESK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) iş bırakıp eylem yaptı. Türkiye Taşkömürleri Kurumu ocaklarındaki işçiler, "Madenci feneri sönmeyecek" diyerek yürüdü. Vatandaşlardan kimi siyah giyindi, kimi yüzünü siyaha boyadı, kimi kask taktı, kimi madenci kıyafeti giydi. Zonguldak'ta 2 bin madenci, Madenci Anıtı önünde "Bir avuç kömür için bir ömür verenlere, başımız sağolsun" yazılı pankart açtı. İstanbul'da 500 kişi, Beşiktaş Gayrettepe'de oturma eylemi yapıp Mecidiyeköy'e yürüdü. Ankara'da Çalışma Bakanlığı'nda ıslıklı protesto gerçekleşti. Güvenpark'taki eyleme ve İzmir'de 20 bin kişinin katıldığı eyleme polis müdahale etti. Antalya, Adana, Kocaeli, Bursa, Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Bingöl ve Mersin'de eylemler oldu, bazı kurumlar iş bıraktı. Roma'daki Türkiye Büyükelçiliği'ndeki törene TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu başkanı Ayhan Sefer Üstün ile vekiller Ayşe Türkmenoğlu, Mahmut Tanal, Reşat Doğru katıldı.
Ali ŞAHİN-Mustafa KAYA-Şaban YILMAZ - Ahmet KÜLSOY-Barış SÖZAL- Akif YAMAN- Tuna ÇAM-Muharrem DOĞANTEZ / SABAH