Meclis, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı ve çalışma şeklinde köklü değişiklikler getiren yasayı kavgalı, tartışmalı 20 saatlik maraton sonrasında kabul etti. Meclis Genel Kurulu'nun önceki gün 14'te başlayan mesaisi dün sabah saat 10 sularında sona erdi. HSYK teklifinin görüşmeleri 22'nci maddeden itibaren devam etti. 20 saatlik maratonda iktidar partisi 16 madde için önerge verdi, önergelerle 2 madde yasadan çıkartıldı.
PARALEL ÖNLEM
Kabul edilen yasa kesinleştikten sonra 5 yıl içinde, adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasında HSYK üyeliği seçimlerinde aday olacaklardan en az 20 yıl "hakimlik ve savcılık" yapma koşulu aranacak. HSYK üyelerinin 4 yıllık görev süreleri önümüzdeki Ekim'de, yaklaşık 8 ay sonra dolacak. 20 yıl zorunluluğuyla cemaatten isimlerin aday olmasının, blok hareket edip kürsü hakimlerinin seçimi ile gelen 10 üyeyi belirlemesinin önüne geçilmeye çalışılacak.
YASAYLA GELEN DEĞİŞİKLİKLER:
BAKANIN YETKİLERİ ARTTI: HSYK Başkanı sıfatı ile Adalet Bakanı ilgili dairenin teklifi üzerine hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması işlemleriyle inceleme ve soruşturmaya yer olmadığına ilişkin işlemlere "olur" verecek. Başkan, Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcılarını atayacak.
GENELGE YETKİSİNE SINIR: HSYK'nın genelge çıkarma yetkisi Anayasal görevler tek tek sayılarak sınırlandırıldı. Kurul tarafından çıkartılan tüm genelgeler yürürlükten kalkacak.
7 ÜYEYE GERİ DÖNÜLDÜ: HSYK'nın üç dairesi 7'şer üyeden oluşacak. Hangi dairede hangi üyenin görev yapacağını Adalet Bakanı belirleyecek.
TEFTİŞ KURULU: Teftiş Kurulu Başkanı Bakan'a karşı sorumlu olacak.
SALT ÇOĞUNLUK: 15 olan toplantı yeter sayısı 12'ye indirildi. Kurul salt çoğunlukla da karar verebilecek.
10 İÇİNDE YENİ GENEL SEKRETER: Genel Kurul, yasadan 10 gün içinde genel sekreter adaylarını belirleyecek ve HSYK Başkanı, sonraki 3 gün içinde bu adaylar arasından Genel Sekreteri atayacak.
SORUŞTURMA: HSYK'nın seçimle gelen üyelerinin, disiplin suçu oluşturan eylemleriyle ilgili soruşturmayı Bakan, kovuşturmayı Genel Kurul yapacak.
PERSONEL SİL BAŞTAN: Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte HSYK'da görev yapan Genel Sekreter ve yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı ve yardımcıları, Kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin görevleri sona erecek. Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 10 gün içinde yeniden atama yapılacak.
MECLİS'TE YUMRUKLU MESAİ
TBMM Genel Kurulu'nda HSYK Yasa değişikliğinin görüşülmesi sırasında kavgalar yaşandı. Bir milletvekilinin burnu kanadı. Kürsüye çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, hükümete sert eleştiriler yöneltti. Süresi dolduğu halde kürsüyü bırakmayan Tezcan'a AK Partili vekillerden sert tepki geldi. Kürsünün işgal edildiğini belirten AK Partili vekiller, Tezcan'ın yerine geçmesini istedi. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un da uyarıları fayda etmeyince, tartışma çıktı. Atışmalar, bir anda arbedeye dönüştü. Birbirlerine yumruk ve tekmeler atan vekillerden bazıları yere düşerken Bakanlar Kurulu sıralarına kadar arbede devam etti. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay kavga eden vekillerin arasında kaldı. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün burnu kanadı. TBMM Katip Üyesi AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'in ise boğazı sıkıldı. Yaklaşık 5 dakika süren arbedede hakaretler de peş peşe sıralanırken, Yakut ara verdi. Bu nedenle Meclis TV yayını da kesildi. Köktürk, vekil Mehmet Haberal'a ait hastaneye kaldırıldı. Haberal Köktürk'ün tansiyon sorunu yaşadığını belirtirken, vekilin burnunun kırıldığı da iddia edildi. Bazı kadın vekillerin de tartışmada yer aldığı gözlendi.