Skandal, SGK İstanbul İl Müdürlüğü'nün Mart 2013'teki zimmet devir-teslim sırasında ortaya çıktı. İstanbul depolarında bulunan 5 milyon TL değerindeki 180 kamyon hurda kağıt ve bilgisayar el altından satılmaş, deponun güvenlik kayıtları silinmişti. Bağ-Kur'dan SGK'ya devredilen 17 kamyonun da izine ise hiç rastlanmadı.
SGK, Temmuz 2013'te eski İl Müdürü R.Y. hakkında inceleme başlattı. Ancak aradan 7 ay geçmesine rağmen paralel yapının memur-yönetici yapılanması olan Marmara Yöneticiler Federesyonu(MAYFED) yöneticisi R.Y. müdür yardımcıları M.Y, M.K, E.U. ile ihale komisyonu üyeleri hakkında hiçbir işlem yapılmadı.
İstanbul Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü'nde geçtiğimiz yaz ortasında yaşanan 'kayıp kamyonlar'la ilgili skandalın ucu 'paralel yapı'ya uzandı. İddialara göre İstanbul ile birlikte Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ iline ait İstanbul'daki depolarda muhafaza edilen ve ihale ile satılması gereken 180 kadar kamyon ve TIR'lık hurda kağıt, hurda bilgisayar ve malzeme ihale yapılmadan el altından satıldı. Bağ-Kur'dan SGK'ya devredilen 17 adet kamyon demirbaş da bulunamadı. Bu çarpıcı iddia, İstanbul İl Müdürlüğü'nden, SGK Başkanlığı'na geçtiğimiz 11 Temmuz'da bir yazı ile de bildirildi. Yazıda yolsuzluğa dönemin 3 il müdür yardımcısı M.Y., M.K. ve E.U. ile bazı ihale komisyonu üyeleri ve depo görevlilerinin de karıştığı iddia edildi. Ortaya çıkan yolsuzluk, SGK İstanbul İl yönetiminde Mart 2013'te yaşanan üst yönetim değişikliği sonrası zimmet devir-teslimi sırasında ortaya çıktı. Yaklaşık 5 milyon lirayı bulan el altından satışın organize şekilde yapıldığı ve suçu örtmek için söz konusu depolarda tutulan güvenlik ve araç giriş-çıkış kayıtlarının da yok edildiği belirtiliyor. Yolsuzluğun Cemaat'in memur-yönetici yapılanması olarak bilinen bir iş örgütünde yönetim kurulu üyesi olan SGK İstanbul İl Müdürü R.Y. döneminde yaşanması dikkat çekerken, iddialar bununla da bitmiyor. Konuyu araştırmak için görevlendirilen müfettişin de olayın üzerinden 7 ay geçmesine rağmen halen soruşturmaya başlamaması dikkat çekiyor.
MÜFETTİŞ SORUŞTUR(M)UYOR!
Yolsuzlukla ilgili 7 ay kadar önce bir müfettiş görevlendirdi. Ancak sıradan işlerde bile olaya hemen el konulurken bu çapta bir yolsuzluk soruşturması ile görevlendirilen müfettişin hâlâ elindeki daha önemli işleri bitirmek için çalıştığı ve bu konuya başlayamadığı belirtiliyor. Oysa bu çapta organize yolsuzluklarda müfettişlerin doğrudan Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunması gerektiği halde bugüne kadar soruşturmanın başlamamış olması, 'paralel yapı'nın SGK'ya da uzandığı ve bu yolsuzluğun kapatılacağı kuşkularını artırıyor.
KAYIP MALLAR DEVİR-TESLİM SIRASINDA ORTAYA ÇIKTI
Konuyla ilgili İstanbul İl Müdürlüğü'nce hazırlanan ve 11 Temmuz'da SGK Başkanlığı'na gönderilen resmi yazıda İstanbul'da bir süre önce il müdür yardımcısı olarak görev yapan M.Y, M.K ve E.U. ile bazı ihale komisyonu üyeleri ve bir kısım depo memurunun karıştığı iddia edilen olaylar dizisi şöyle yaşandı: SGK'nın yeni İstanbul İl Müdür ve yardımcıları Mart 2013'te sonunda göreve geldi. Yeni yönetimle birlikte kurum görevlileri, eski, reçete, faturave demirbaşların kaldırıldığı depolarda incelemede bulundu. Amaç ise Şişli'deki iki deponun boşaltılacak olmasıydı. Zira eski SSK ilaç Fabrikası ve Bomonti'deki deponun Ocak 2014'e kadar devredilmesi gerekiyordu. İlk gidilen yer Kadıköy Göztepe'deki depo oldu. 12 Haziran'da gidilen depoda karşılaşılan tablo, yaşanan skandalın ilk halkası oldu. Buradaki defterler üzerinde yapılan incelemede, depodan 15 Aralık'ta hurda yüklü iki kamyonun çıkış yaptığı belirlendi. Araçların plakası üzerinde yapılan sorgulamada C.K. firmasına ait oldukları belirlendi. Ancak kurum kayıtlarına giren herhangi bir para görünmüyordu.
TALİMAT YÖNETİMDEN
Ziyaretçi defteri üzerinde yapılan incelemede, bu iki araç dışında 14 Kasım-2 Aralık arasında hurda yüklü 11 aracın daha çıkış yaptığı belirlendi. İncelemede, söz konusu araçlara, eski il müdür yardımcıları M.Y ve E. U.'nun talimatı ile çıkış yaptırıldığı belirlendi. Kurtköy'deki depoya bakıldığında ise 16 Kasım 2012'de hurda yüklü 5 aracın çıkış yaptığı, talimatın ise M.Y. tarafından verildiği belirlendi.
ARAÇ KAYIT DEFTERLERİ TEK TEK YOK EDİLDİ
Göztepe ve Kurtköy'deki incelemeden bir gün sonra da Bayrampaşa'daki depoya bakıldı. Bu depodaki ziyaretçi defteri kaydının ise 9 Nisan 2013'ten itibaren başladığı görüldü. Durum güvenlik görevlilerine soruldu. Alınan yanıt, eski defterin M.Y. tarafından alındığı, bir daha da geri verilmediği şeklinde oldu. Söz konusu depoda elde edilen 8 ayrı hurda çıkış tutanağından 7'sinin resmi satışlarda görülmediği belirlendi. Süreyyapaşa, Cibali, Tuzla'daki depolarda yapılan incelemelerde de benzer durumların yaşandığı, araç giriş-çıkışlarını gösteren defter ve kayıtların il müdür yardımcıları M.Y, M.K. ve eczacı M.E.K. tarafından belli tarihlerde alındığı tespit edildi. Yapılan incelemelerde Bomonti'deki depoda, 13 Mart-27 Mart tarihleri arasında 85 TIR veya kamyonun çıkış yaptığı belirlendi. Ancak söz konusu hurdaların satışına ilişkin de hiçbir kayda rastlanmadı. Yine aynı depoda Mart-Haziran 2012 döneminde 31 adet, eski SSK İlaç Fabrikası'ndan ise 38 hurda yüklü kamyon veya TIR'ın çıkış yaptığı belirlendi. Ancak sadece 10 araçlık hurdanın satışı kayıtlarda ortaya çıktı. Yine Tuzla OSB'deki depodan çıkış yapan 9 TIR hurda kâğıda ilişkin de satış kaydına rastlanmadı. Yapılan ön incelemede, sadece göstermelik birkaç ihale yapıldığı, hatta bu ihalelerin bazılarında da önce ihaleye konu malların satıldığı, daha sonra ihale yapıldığı belirlendi. Suçlanan isimlerden üçü 9 ay kadar öncesine kadar İstanbul'da il müdür yardımcısı konumundaydı. Söz konusu isimlerden bugün halen birkaçı başka illerde SGK il müdürü, il müdür yardımcısı ve hatta müfettiş olarak görev yapıyor.
Kaynak: Star
***
***
***