17 Aralık'ta yapılan İstanbul merkezli operasyona konu olan üç ayrı soruşturmadan dosyadan istifa eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu
Abdullah Oğuz Bayraktar, işadamı
Aliağaoğlu ile bakanlık ve TOKİ personelinin isminin yer aldığı dosyanın operasyondan önce savcı savcı dolaştığı ortaya çıktı.
SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün edindiği bilgilere göre savcı savcı dolaşan soruşturma dosyasının mazisi şöyle: 2012/125043 numaralı soruşturma dosyası, 13 Eylül 2012'de şikâyet konusu yapıldığında ilk olarak Sahtecilik ve Dolandırıcılık Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcısı S.Y.'ye teslim edildi. Bu savcı Bursa'ya tayin edilince dosya aynı büroda görevli M. E.'ye verildi. Savcı M.E., dosyayı bir süre takip ettikten sonra dinleme kararlarının uzatılmasına gerek görmedi.
SON DURAK MEMUR SAVCISI
Dosya, daha sonra ilgili Başsavcı Vekili tarafından Örgütlü Suçlar Bürosu'na gönderildi, fakat geri çevrildi. Başsavcı Vekili'nin izinli olduğu bir dönemde yeniden Örgütlü Suçlar Bürosu'na gönderilen dosya bu kez yerine bakan diğer Başsavcı Vekili tarafından kabul edildi. Seyyaha dönen dosya büro savcılarından B.G.'ye verildi. B.G. dosyayı inceledikten sonra Başsavcı Vekili'ne giderek dosyaya bakmak istemediğini söyledi. Bunun üzerine dosya, içinde memur şüphelilerin de bulunduğu gerekçesiyle bu kez Memur Suçları Bürosu'na gönderildi. Dosya savcı Mehmet Yüzgeç'e tevdi edildikten sonra oprasyon başlatıldı.
HEPSİ SERBEST KALDI
Operasyon çerçevesinde Ali Ağaoğlu, Abdullah Bayraktar, bakanlık ve TOKİ personelinden Yavuz Çelik, Sadık Soylu, Mehmet Ali Kahraman, İsmail Çakal, İsmail Kibici, Hüseyin Avni Sipahi, Fuat Kuşçu, Ekrem Eray Arda, Ali Seydi Karaoğlu, Ali Karaaslan, Ahmet Emil ile Abdullah Uçar gözaltına alındı. Tutuklanmak üzere mahkemeye sevk edilen 13 kişi delillerin tutuklamaya gerektirecek nitelikte olmadığı gerekçesiyle tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol kapsamında serbest bırakıldı.
İLK SAVCI BAKAN OĞLUNU DİNLETMEDİ
Operasyonda
tutuklanan
Reza Zarrab ve istifa eden İçişleri Bakanı Muharrem Güler'in oğlu ile Ekonomi Bakanı
Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan'ın da şüpheli olduğu 2012/120653 numaralı dosyada da ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Dosya 21 Eylül 2012 günü UYAP'a girdikten sonra ilk olarak Kaçakçılık Bürosu Savcısı Yılmaz Kıstı'ya verildi. Savcı, Barış Güler hakkında polisin dinleme talebini uygun görmedi. Kıstı'nın temmuz ayında İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atanmasının ardından dosya savcı Celal Kara'ya gitti. Dosyanın Kara'ya geçmesinin ardından Barış Güler ve Muammer Güler'in dinlendiği anlaşıldı.
***
SAHTE DELİL ÜRETEN POLİSLER TAKİP EDİLDİ
17 Aralık'ta
düzenlenen soruşturmayı yürüten polislerin operasyondan aylar önce teknik ve fiziki takip yapıp sahte deliller ürettiği iddia ediliyor. Sahte delil üreterek bazı kişilerin zan altında bırakılacağının bilgisini alan istihbarat birimleri bu polisleri adım adım takip etti. Kurumdaki paralel devlet yapısını ortaya çıkaran ekibin başında İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş'ın olduğu öğrenildi. Bazı kesimleri rahatsız eden Arıbaş "basına bilgi sızdırdığı" gerekçesiyle savcılık tarafından çağrılmıştı. Paralel yapıyı ortaya çıkarmak için istihbarat görevlileri 2 yıl boyunca teknik takibe devam etti. İddiaya göre, istihbarat görevlileri, soruşturmayı yürüten polislerden bazılarının sahte deliller ürettiğini ve para sayma makinesi gibi kamuoyunun dikkatini çeken bazı argümanları evlere yerleştirdiğini tespit etti.
GİZLİ KAYITLAR
Gerçeklerin ortaya çıkmasıyla birlikte, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş, bazı savcıların hedefi haline geldi. Arıbaş'ın, operasyonu sızdırma suçuyla ifadesi alınmak istendi. Emniyet istihbarattaki gizli kayıtların 17 Aralık soruşturmasının seyrini tamamen değiştireceği savunuluyor.