Yapılan bazı açıklamalarla yeniden gündeme gelen
bedelli askerlikle ilgili, Meclis'e vatandaşlardan talep yağmaya başladı.
TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvuruda bulunanlar, bedelli askerliğin 25 yaş sınırı ile yeniden düzenlenmesini talep ediyorlar. Bu konuda çok sayıda imzası olan dilekçede, şu ifadeler yer alıyor:
"Ülkenin her yerinde en çok askerlik meselesi konuşuluyor. Sayı çok büyük. Bedelli askerlik bekleyen ve aileleriyle milyonları geçen 25 yaş ve üzeri mağdur durumdalar. Bu kadar insanı bir defada askere almak mümkün olmadığına ve hepsinin de o ağır cezaları ödeme ihtimali olmadığına göre makul bir çözüm üretilmeli.
Başbakan Erdoğan'ın bedelli askerlik ile ilgili sorulan soruya verdiği cevap, bir çözüm düşünüldüğünü gösteriyor. Önceki düzenlemeye talep olmamasının nedeni çok açık; yaşın yüksek olması. Kimse askerden kaçmak istemiyor ama bir yandan geçimini sağlayıp, bir yandan bu taksiti ödeyemediği için talep az oldu. Eğer buna bir düzenleme getirilir ve yaş 25'e çekilirse mağduriyet son bulacak ve talep çok yüksek olacaktır."
Bir başka dilekçede ülkede devam eden huzur ve istikrar ortamına dikkat çekilerek, "Bedelli askerlik konusunda 2011 yılında yapılan düzenlemenin planlanan kadar talep görmemesi, belirli bir yaşın üzerinde olan; iş dünyası, çalışan kesim ve akademi çevrelerinden insanların, edimlerini aksatmamasının, toplum çıkarına olacağı gerçeği ve pek çok gencin ailesi ile birlikte talepleri göz önüne getirildiğinde; bedelli askerlik konusunun yaş sınırı düşürülerek yeniden düzenlemesinin kamu yararına olacağı düşüncesindeyim" deniliyor.
"MİLYONLARCA KİŞİ YENİ DÜZENLEME BEKLEMEKTEDİR"
Diğer bir dilekçede de bedelli askerlik ile ilgili 31 Aralık 2011 tarihinde çıkan yasada, başvuruların, 30 yaş sınırı ve 30 bin TL ücretin yüksek
oluşu nedeniyle beklentilerin altında kaldığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
"Siz büyüklerimiz tarafından yapılan açıklamalara göre aileleri de saydığımızda milyonlarca kişi Meclis'ten yeni düzenleme beklemektedir. Son
günlerde gelinen nokta, biz ailesine bakmak zorunda olan veya eğitimine devam eden vatandaşların elini kolunu bağlamış durumdadır. Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın iş kaybı yaşamamaları için açık olan dövizli askerlik uygulamasının yurt içinde de çalışan, üreten, istihdam sağlayan biz gençlerin de hakkı olduğu düşünülmelidir."