Türk Dil Kurumu 'Alfabede yeni harfler" açılımı yaptı. Demokratikleşme paketinde X-W-Q harflerinin alfabeye girmesi ile gündeme gelen yeni harflerle ilgili Türk Dil Kurumu 3 değil 5 yeni harf talebinde bulundu. Türk dilinde birlik için Türk Dil Kurumu, yeni harflerin Ortak Türk Alfabesi ya da Genişletilmiş Türk Alfabesi olarak kanunlaştırılmasını talep etti.
GENİŞLETİLMİŞ ALFABE
TDK, İsveç alfabesinde yer alan üstü iki noktalı 'A' ve damak 'N'sini gösteren bir işaretin de ilave edilerek 'Genişletilmiş Türk Alfabesi' ya da 'Ortak Türk Alfabesi' olarak beyan edilerek kanun metnine dönüştürülmesini istedi.
NOKTALI "A" VE "N"
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ın soru önergesiyle TDK'nın alfabeye yeni harflerin eklenmesiyle ilgili görüşüne TDK, "3 harf yetmez biz 5 talep ediyoruz" dedi. TDK görüşünü şöyle açıkladı: Türk Dil Kurumu Türk dilleri arasındaki ortaklığın da sağlanması için bu sesler vaktiyle teklif edilmiş işaretlerdendir. Aynı sesleri karşıladığı yani "q" kalın arka damak "k"si, "w"nin çift dudak "v"sini ve "x"in de hırıltılı h'yi karşılamak üzere önerilmektedir. TDK'nın, bu üç işarete ilave olarak "damak n"sini gösteren bir işaretin, "açık e"yi gösteren üstü "iki noktalı a" işaretinin de buna ilave edilerek adının da "Genişletilmiş Türk Alfabesi" ya da "Ortak Türk Alfabesi" olarak beyan edilmesi ve kanun metnine dönüştürülmesi uygun olacaktır. Bu hâlihazırda kullanılan alfabenin değiştirilmesi değildir. Türk dillerinin ortak bir dille metin üretebilmesi veya ortaokul, liselerdeki Türk dünyası edebiyatının öğretilmesinde bu işaretlerin kullanılması, bu işaretlerin ses değerinin Türk gençlerine öğretilmesi anlamına gelecektir. Elbette bu ortak Türk alfabesinin, Türkiye'deki Türkçe dışındaki dillerin yazılmasında da bir kolaylık sağlaması bir kazançtır.