Pierre Loti, asıl adıyla Louis Marie Julien Viaud, 1850-1923 arasında yaşamış İstanbul âşığı bir Fransız romancı. Fransız Deniz Kuvvetleri'nde görev aldığı için birçok yeri görme imkânı olan Loti için bu uzak ülkeler arasında en özel olanlardan biri İstanbul. Bugün İstanbul dendiği zaman akla gelen en ünlü isimlerden biri olan Pierre Loti, sadece bir yazar değil. Onun en önemli özelliklerinden biri bol bol fotoğraf çekip çizimler de yapması. Ne yazık ki Pierre Loti ülkemizde fotoğrafçı yönüyle çok fazla tanınmıyor. Oysa Loti'nin fotoğrafları pek bilinmese de İstanbul'un 1900'lü yılların başındaki görüntüsüne tanıklık ediyor.
İLK KEZ TOPLU HALDE
Harbiye'de bulunan Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin (NDS) Galerisi'nde, 14 Aralık'a dek 'Pierre Loti Fotoğrafçı, İstanbul: 1903-1905' adlı sergi işte onun fotoğraflarını İstanbullu sanatseverlerle buluşturacak. Sergi, 1903-1905 arasında Pierre Loti'nin çektiği ve aralarında Tarihi Yarımada, Eyüp, Fatih, Haliç ve Boğaz'dan görüntülerin de olduğu yaklaşık 70 fotoğraftan oluşuyor. Sergide bulunan fotoğrafların özelliği ilk kez toplu halde sergileniyor olmaları. Daha önce farklı sergilerde Pierre Loti'nin bir ya da birkaç fotoğrafı sergilenmiş ancak hiç bu kadar sayıda fotoğrafı bir araya getirilmemiş.
ORYANTALİST BAKIŞ AÇISI KIRILIYOR
Pierre Loti, dünyanın çeşitli yerlerinde 1000 kadar fotoğraf çekmiş. Bunların yaklaşık 200'ü, özel bir bağının olduğu İstanbul'da çekilmiş. Loti'nin fotoğrafları sergi için Fransa, Rochefort'taki Pierre Loti'nin evinden müzeye çevrilen La maison de Pierre Loti'den ödünç alınmış. Sergiyi hazırlayan Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Galerisi'nin sorumlusu Anne Baradel, "Pierre Loti çizimlerinde de yazılarında da hep oryantalist bir bakış açısıyla gerçek dışı bir İstanbul yaratmış. Ancak fotoğraflarında İstanbul'u olduğundan daha güzel, mistik ya da farklı göstermeye çalışmamış. Ara sokakları, sıradan insanları, günlük manzaraları fotoğraflamış. Böylece sergide Loti'ye yönelik oryantalist bakış açısı kırılıyor" diyor.