Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi'nin sorunları çözmekte yetersiz kaldığını, Suriye'de yaşananların Güvenlik Konseyi açısından bir utanç olduğunu söyledi. Gül, "Bu ülkeyi ve insanlarını kaderlerine terk edemeyiz" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, geleneksel olarak ilk konuşmayı yapan Brezilya ve Amerika'dan sonra Genel Kurul'a 3'üncü sırada hitap etti. Gül, siyasal sorunların arkasında daima yerel ve ülke içi sorunların olduğunu, yetersiz liderlerin yarattığı iç sorunların ve çatışmaların bölgesel sorunlara dönüştüğüne işaret etti. Gül, iç sorunları önlemek için yeni bir uluslararası kavrama ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek Suriye'nin bu bakımdan önemli bir gösterge olduğunu vurguladı. BM Güvenlik Konseyi'nin sorunları çözmekte yetersiz kaldığını dile getiren Gül, Suriye'de yaşananların Güvenlik Konseyi açısından bir utanç olduğunu kaydetti. Gül, kimyasal silahlar konusunda ABD ve Rusya arasında varılan anlaşmayı Türkiye'nin sonuna kadar desteklediğini ifade ederken, BM Güvenlik Konseyi'ne "Kimyasal silah kullanılmasaydı müdahale edilmeyecek miydi; insanlık, öldürülen 100 binlerce insana seyirci kalmayı sürdürecek miydi, Suriye kaynaklı göçmen sorununa insanlık kayıtsız mı kalacaktı?" diye sordu. Gül, "Bu ülkeyi ve insanlarını kaderlerine terk edemeyiz" dedi.
FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI
Ortadoğu'nun sorunlarına değinirken, bölgede iyi yönetim, şeffaflık ve hesap verebilme ilkeleri etrafında yeni bir anlayışa ihtiyaç duyduğunu ifade eden Gül, Tunus, Mısır ve Libya'da meydana gelen olayların geriye dönüşsüz bir süreç başlattığını kaydetti. Filistin sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini, Filistinlilere devlet kurma haklarının tanınmamasının hiçbir ahlaki, yasal ve siyasi zemini olmadığını vurgulayan Gül, mevcut statünün İsrail dahil kimseye yarar sağlamadığını, mevcut yapının her an çökebileceğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs sorunu konusunda konuşurken ise adada 50 yıldır BM Barış Gücü'nün bulunmasını 'ironik' olarak nitelendirdi. Annan Planı'nın reddedilmesiyle barış konusundaki girişimlerin tıkandığını belirten Gül, "En geç önümüzdeki ay müzakerelerin başlamasını bekliyoruz"dedi. Terörizm konusunu ele alan Gül, bu konunun 'benim teröristim/ senin teröristin' diye ayrıştırılamayacağını belirtirken, son zamanlarda İslamofobi'nin yeni bir tür ırkçılık yarattığını bunun milyonlarca barışsever Müslümandan hayali bir düşman yaratmak olduğunu söyledi. Gül, sözlerini Türkiye'nin 2015-16'da Güvenlik Konseyi'ne üye olmak istediğini belirterek bu konuda ülkelerin desteğini isteyerek tamamladı. Gül'ün konuşmasını eşi Hayrünnisa Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile liderler izledi.
OBAMA İLE AYNI MA SADA
Cumhurbaşkanı Gül Genel Kurul'daki konuşmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin AB üyelik süreci ile Suriye'deki gelişmeler ele alındı. BM Genel Sekreteri Ban Ki mun tarafından verilen öğle yemeğine katılan Gül aynı masada bulunan ABD Başkanı Obama ile bir süre sohbet etti. Gül, Ban Ki moon ile görüşmesinde "BM'nin itibarı için artık Suriye'de somut adım atılmalı"dedi.
GÜL'DEN 'GEZİ' YORUMU
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, New York Merrill Lynch tarafından düzenlenen çalışma kahvaltısının ardından soruları yanıtlarken Gezi olaylarına ilişkin şunları söyledi: "Bu ve benzeri olayların başlangıcı ile ilgili açıkçası gurur da duyarım. İstanbul'daki olayların başlangıcı aynı Washington'da, Londra'da, New York'ta olduğu gibi çevre bilinci, şehrin yapılması ile ilgili bu bina buraya yakışır, yakışmaz kaygıları ile ortaya çıkan bir olay" Gül polis müdahalesine ilişkin ise bu benzeri olaylarda New York polisi ne yaparsa İstanbul polisinin de aynı şeyi yaptığını söyledi.