Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, ecdadını ve ülkesinin kuruluşunu anlatan yegane ve paha biçilmez kitabı görmek için 03 Eylül 2012'de protokol ve program dışı olarak uçağını İstanbul'a indirdi ve Topkapı Sarayı'na gitti. Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Haluk Dursun'un eşlik ettiği ziyarette Elbegdorj'a müzenin Saray Hazinesi'nde bulunan ve Moğol tarihine ilişkin el yazması bir kitap olan Camiü't Tevarih'in ana nüshası gösterildi. Bir de dijital CD'si sunuldu. 14'üncü yüzyılda Reşidüddin Hamedani'nin kaleme aldığı Cami'üt-Tevarih adlı kitabı incelemek üzere İstanbul'a gelen Cumhurbaşkanı, Topkapı'yı ziyaretinin ardından tekrar ülkesine döndü.
ÇOK HEYECANLANDI
Topkapı Sarayı ve Müzesi Müdürü Doç. Dr. Haluk Dursun ise saraydaki kütüphanenin anılan eser gibi muhteşem kitaplarla dolu olduğunu, Topkapı'nın bu konuda da dünyaya önderlik ettiğini söyleyerek, ilginç cumhurbaşkanı ziyaretini şöyle anlattı: "Bir gün Moğol diplomatlardan kısa mesaj yazısı geldi. Cumhurbaşkanları sayın Tsakhiagiin Elbegdorj'ın resmi bir dış gezide olduğunu, ancak dönüş sırasında İstanbul'a uğrayıp, havaalanından doğruca Topkapı Müzesi'ne özel bir ziyarete gelmek istediğini belirtiyorlardı. Çünkü müzede nadide bir eser var. Saray Hazinesi'nde bulunan ve Moğol tarihine ilişkin kitap olan Camiü't Tevarih'in ana nüshası var. Geçen gün bu kez Moğol Büyükelçiliği'nden teşekkür yazısıyla beraber, kâğıda baskı yapacakları bir teknikle kopya çıkarmamızı rica eden yazı da geldi. O güne dönersek; hazırlıklarımızı yaptık ve ziyaret için bekledik, kısa süre sonra geldiler. Bizzat rehberlik yaptım. Çok memnun oldu, çok heyecanlandı. Tabii ki böylesi bir esere elle dokunmak mümkün değildi. Camekân içinden bakıldı sadece. Devlet seremonisi, bayramlaşma töreni ve enderun avlusunda eğitim alanlarında neler yapıldığını gösterdik, Osmanlı şerbeti ikram ettik."
SIR KİTABIN İÇİNDE NE VAR
14. yüzyılda Reşidüddin Hamedani'nin kaleme aldığı Cami'üt-Tevarih adlı eserinin "Mujallad-i Awwal" adlı birinci kitabında Moğolların yaratılış destanı var. Bugün, dört minyatürlü nüsha bulunuyor. Dört nüshanın Arapça yazılmış ikisi İngiltere'de, 1314-1317 arasında tasvirlenmiş ve metni Farsça yazılmış ikisi, Topkapı Sarayı'nda yer alıyor.