Ankara
13 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dün kabul edilen 28 Şubat iddianamesinde "GİZLİ" ibareli binlerce belgeye yer verildi. Bin 308 sayfadan oluşan iddianame ve 450 klasörden oluşan ekleri için mahkeme önümüzdeki günlerde duruşma tarihi verecek. 103 sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen davanın iddianamesinden satır başları şöyle: Batı Çalışma Grubu'nun Başbakan Tayip Erdoğan ile dönemin ANAP, DYP ve DSP milletvekillerini fişleyerek rapor tuttuğu iddianamede yer aldı. İddianamede dönemin Fazilet Partisi milletvekili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile BBP Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun sıkı takip edilmesi gerektiği yer alıyor. "FP'nin radikal olarak bilinen milletvekilleri Abdullah Gül denilerek 8 milletvekilinin takip edildiği, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun takip edilmesi konuları ile ilgili takip ve fişlemelerin bulunduğu tespit edilmiştir" deniyor.
BAŞKOMUTANA ARZ EDİLDİ
"BÇG'nin kuruluşu bilgim dahilinde değildir" savunması yapan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'ya karşın belgede, "Değerli Başkomutanımız, bilindiği gibi Zaman Gazetesi, sermayesi açısından çok ortaklı dinci bir kuruluştur" ibaresi yer alıyor. 28 Şubat sürecinde BÇG belgesini sızdırdığı iddia edilen Kadir Sarmusak'ın ifadesinden dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. Sarmusak, kendisi hakkında soruşturma açılması üzerine hakkında 7 gün disiplin hapsi verildiğini bu sürede domuz bağıyla bağlanıp kafasına çuval geçirilerek nizamiye dışında bir yerde işkence gördüğünü anlattı.
GÜRÜZ'DEN KIRMIZI KAŞE
Dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz imzalı YÖK antetli, kırmızı gizli kaşeli ve mühürlü belgeler de yer aldı. Belgelerde Gürüz'ün üniversite rektörlüklerine yazılar yazarak yurtdışına giden öğrencilerin geri çağrılması ve gözetim altında tutulmalarını istediği görülüyor. YÖK'ten gelen ve iddianameye eklenen belgeler arasındaki, "yeşil ajanda" da ise 789 öğretim görevlisi, 38 öğrenci ve 56 memurun fişleme bilgileri yer aldı. Meslek liseleri ve İmam Hatip Liselerinin üniversitelere girmelerini zorlaştıran Orta Öğretim Başarı Puanı uygulamasının ise Genelkurmay'dan YÖK'e gönderilen 14 Temmuz 1998 tarihli Çevik Bir imzalı belgeyle yapıldığı iddianamede yer aldı.
REFAH YOL HÜKÜMETİ AÇIKÇA HEDEF
İddianamede "irtica faailiyetler" başlıklı belgeyle ilgili değerlendirme yapan savcılık Refah Yol hükümetinin açıkça hedef alındığı anlaşılmıştır dedi.