Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD'deki Brookings Enstitüsü'nde "AK Parti İktidarları ve Türkiye'nin Dönüşümü" konulu toplantıda Türkiye'deki ekonomik ve siyasi gelişmelerden bahsederken "Artık Türkiye dünyayı değil, dünya Türkiye'yi konuşacak" dedi. Erdoğan Türkiye'de siyasetin anlamı ve işlevinin değiştiğini, siyasetin meşruiyetini artık devlet elitlerinden değil, milletin kendisinden alan bir boyut kazandığını belirterek her alanda Türkiye'de çıtanın yükseldiğini bildirdi. Erdoğan, şunları söyledi:
ÇILGIN PROJELER KONUŞULUYOR: Türkiye'de artık ekonomik büyüme, çılgın projeler hep konuşulur. Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacak proje, Süveyş ve Panama kanalını sollayacak. Kanal İstanbul'a büyük önem veriyoruz. Artık Türkiye dünyayı değil, dünya Türkiye'yi konuşacak.
HAYATİ BİR SÜREÇ: Çözüm süreci hayati bir süreçtir. Türkiye'de siyaseti ve sosyal yaşamı özellikle de ekonomiyi etkileyecek adımı atıyoruz. Türkiye son 30 yılını terörle geçirdi. 40 bin cana ve 350 milyar dolar mali kayba neden oldu.
90 YILLIK TECRÜBE: Egemenlik tartışması ülkemize çok ağır bedeller ödetti. Ekonomiden dış politikaya ağır travmalar yaşadık. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren ilk birliktelik büyük yaralar aldı. 90 yılda önemli tecrübeler kazandık, birikimler elde ettik.
İLERİ DEMOKRASİ: Son 10.5 yıl demokrasinin özellikle de millet egemenliğinin güç kazandığı, ileri standartlara ulaştığı bir dönem oldu. Hedef AK Parti iktidarı ile birlikte ileri demokrasi oldu. Bunu hazmedemeyenler hala var. Ama ileri demokrasi konusunda kararlılığı olan bir iktidar bulunuyor. Büyük değişim nedeniyle Türkiye bölgesel güç, küresel aktör haline geldi.
AKİL DOSTLAR: 63 akil insan Türkiye'yi dolaşıyor. Bunlar Türkiye'nin en akıllıları iddiası içinde değiliz, onlar da değil. Bu 63 vefakar dost bu çözüm sürecinde bu terör belasından ülkemizi nasıl kurtarırız ortak paydasında buluştu. Halkı ikna için değil, halk ne düşünür bunu dinlemek için yola çıktılar. Bölücü terör nedeniyle son 4 aydır olay yaşamıyor, kayıp vermiyoruz.
Orta noktada başkanlık sistemi olabilir
Başbakan
Tayyip Erdoğan, Washington'daki Brookings Enstitüsü'ndeki konuşmasından sonra soruları yanıtladı. Erdoğan başkanlık sistemi konusundaki bir soru üzerine şöyle dedi: "Bunun için illa da ABD'deki başkanlık sistemi olacak diye bir şey yok. Bu konuda dünyada 100'ü aşkın ülkede gelişmiş, gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde başkanlık sisteminin uygulamaları var. Tüm bunları inceleyip bunlardan şöyle orta noktada bir başkanlık sistemi tezi çıkarılabilir ve ondan sonra da bu referanduma gidilecekse referanduma gidilir veya Parlamentoya sunulacak Parlamentoya sunulur, ondan sonra nihai karar verilir. Bizim olmazsa olmazımız değildir. Eğer Parlamento veya milletimiz 'evet, bu sisteme geçiyoruz' diyorsa bu sisteme geçilir."