Çekilmeyle birlikte silahsız siyasete giden yollar temizlenirken, Türkiye 30 yıllık "faili meçhul" geçmişiyle de yüzleşmeye hazırlanıyor. TBMM'de kurulan Çözüm Komisyonu, 17 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği faili meçhul dosyalarını gündemine alıyor. Birleşmiş Milletler Kayıplar Sözleşmesi de tartışmaya açılırken, Komisyon MİT'i de dinleyecek. İnsan Hakları Komisyonu'nca kurulan Terör Alt Komisyonu da özellikle 1993'te yoğunlaşan faili meçhul cinayetler ile ilgili çalışma yapmış, rakamsal tespitlerde bulunmuştu. Şimdi ise Çözüm Komisyonu, ailelerin mağduriyetini dinleyecek. Çözüm Komisyonu Başkanı Naci Bostancı, bu konuda ortak vicdanı ve insani değerlerle uyumlu bir çalışma ortaya koymayı amaçladıklarını söyledi. Bostancı, "Ortada bir çözüm süreci var. Barışa, çözüme katkı yapacak konular tabiî ki görüşülecek. Komisyonumuzun 11 üyesi var. Her konuya yetişemeyiz. Ancak, gündeme gelen konuları görüşürüz. Bu kapsamda kayıp yakınlarını da dinleriz.
KAYIPLAR HAFTASI
1996'dan bu yana her yıl 17-31 Mayıs'ta Avrupa'da kayıplar haftası etkinlikleri düzenliyor. Kayıp yakınları, 6 yıl önce imzaya açılan ve bugüne kadar 95 ülkenin imzaladığı BM Kayıplar Sözleşmesi'ni Türkiye'nin imzalaması için konuyu Meclis'in gündemine almasını istiyor. BDP, BM Kayıplar Sözleşmesi konusunun Komisyon'da gündeme alınmasını isteyecek.
DEMİREL'E İKİNCİ DAVET
Çözüm Komisyonu, "Dünün güneşiyle bugünkü çamaşır kurutulmaz" sözleriyle Darbe Komisyonu çalışmalarına damgasını vuran eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile dönemin yöneticilerinin de bilgisene başvuracak. Davetli listesinde Deniz Baykal, Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller de yer alıyor. Gelecek hafta salı günü toplanacak komisyon yol haritasını da çizecek.
İNSANLIĞA KARŞI SUÇ
BM Kayıplar Sözleşmesi,
hem kaybedilenlerin hem de ailelerin haklarını da garanti altına alıyor. Bunların arasında kaybetme eyleminin koşullarıyla, kaybedilen kişinin akıbetiyle ilgili gerçekleri bilme hakkının yanı sıra, zararın tazmini de yer alıyo