Başbakan Tayyip Erdoğan, Washington ziyaretinde ABD'ye ekonomik çıkartma yapmaya hazırlanıyor. Erdoğan'ın ABD gezisine Türk CEO'lardan oluşan 100 kadar işadamı da katılacak. Erdoğan'ın ilk defa seçkin konukların kaldığı resmi konuk evi Blair House'da ağırlanacağı ziyaret için hazırlıklar devam ediyor. ABD Erdoğan için en üst protokolü uygulayacak. Bugüne kadar 14 defa ABD'ye giden Erdoğan, bu defa hem havaalanında hem de Beyaz Saray'da askeri törenle karşılanacak. Erdoğan'ın Obama ile yapacağı görüşmede ikili ilişkilerde ilk gündem maddesini ABD'nin AB ile imzalayacağı Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması oluşturacak. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye ziyareti sırasında bu anlaşmanın Türkiye ile de imzalanacağı taahhüdünü verdi. Ancak Ankara'nın isteği AB-ABD arasındaki anlaşmada da bu taahhüdün yansıtılması. Yıllardır Gümrük Birliği üyesi olarak, AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı anlaşmalardan yararlanamayan Türkiye böylece ABD kıtasına da açılabilecek.
DOSYALARLA GİDİYOR
Erdoğan'ın Washington ziyaretinde çantasına koyacağı temel dosyalar ve vereceği mesajlar şöyle olacak:
Suriye'de artık devinimsiz durulamaz. Tek kırmızı çizgi kimyasal silah olmamalı. Yüz bin insan öldü. Ne bekliyoruz?
Bölgede barış için İsrail hükümeti üzerinde etkinizi kullanmanızı bekliyoruz. Filistin'in birliği için de birlikte hareket etmeliyiz. Hamas'ın dönüşümü de bir an önce başlar. Sizden Abbas'ı teşvik etmenizi bekliyoruz.
İran bölgede mezhepçiliği derinleştiriyor. Nükleer müzakerelerde diyalogdan vazgeçilmemeli.
Irak'ta Maliki'nin İran'a desteğini durdurmanızı bekliyoruz. İlk temas gerçekleşti şimdi adım atma sırası Bağdat'ta.
Kıbrıs'ta Rum Kesimi'nin adanın doğalgaz kaynaklarını Rusya'ya satması kabul edilemez. Buna göz yumulursa Türk tarafı da kendi adımlarını atacaktır. BM sürecine gerek kalmayacaktır. Saraybosna'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyareti ele alındı.
ERDOĞAN BURADA KALACAK
14
kez ABD'ye giden Başbakan Erdoğan resmi konuk evi Blair House'da ilk defa kalacak. ABD Başkanı'nın konukları ve büyük resepsiyonları için kullanılan Blair House'de konaklayan son lider İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'ti. İngiltere Kraliçesi Elizabeth, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Kuveyt Emiri, İspanya Kralı, Afganistan Cumhurbaşkanı da Obama'nın Blair House'da ağırladığı konuklar arasında.
SÜRPRİZ GÖRÜŞME
Başbakan
Tayyip Erdoğan, dün Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici'yi kabul etti. Erdoğan'ın daveti üzerine Resmi Konut'ta gerçekleşen görüşme yaklaşık bir saat 15 dakika sürdü. Görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Destici, çözüm süreci, Kuzey Irak, Suriye ve Balkanlar'daki gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi. Destici, parti olarak terörün bitmesini istediklerini, bu konuda kim samimi bir adım atarsa yanında olacaklarını belirtti. Destici, süreçle ilgili bazı endişeleri olduğunu ifade ederken, "Bu konuda yanlış bulduğumuz noktalar var. Bunları da net bir şekilde biz Sayın Başbakan ile paylaştık ve kendisine anlattık. BBP olarak hep sağduyunun sesi olduk. Referandum süreci bunun en güzel örneğidir. Biz milletin yararına ülkenin birliğine ve beraberliğine katkı sunacağına inandığımız her projenin yanındayız" diye konuştu.
CAMERON'A YANIT YOK
Başbakan
Tayyip Erdoğan ile İngiltere Başbakanı David Cameron arasında haftasonu gerçekleştirilen telefon görüşmesinde İngiltere'den sürpriz bir teklif geldi. Cameron, "Bildiğiniz gibi biz de IRA ile sorunumuzu çözdük. Elbette bu tür süreçlerde benzerlikler olduğu kadar farklılıklar da var. Sizin attığınız bu adımı desteklemeye ve sürece yardımcı olmaya hazırız. İsterseniz uzmanlarımızı ve deneyimimizi paylaşabiliriz" dedi. Erdoğan ise bu öneriye teşekkür etti ve sorunun çözümünde uluslararası aktörlerin vereceği desteğin önemli olacağını vurguladı. Ancak Cameron'ın, "uzman ve deneyim paylaşımı" önerisine yanıt vermedi.