Türkiye Somali'ye en büyük yardımı sağlık alanında yaptı. Hiç ameliyat yapılmayan, insanların en küçük bir operasyon nedeniyle hayatını kaybettiği bu ülkeye şimdi de Sağlık Bakanlığı tarafından saray gibi bir hastane inşa edildi. Türkiye'den gelen 169 işçi 9 aydır hastanenin demir parmaklıkları dışına dahi çıkmadan Somali'de binlerce kişinin hayatını kurtaracak hastaneyi tamamladı. Somali'de halen hizmet veren 2 büyük hastane var: Şifa Hastanesi ve sahra hastanesi. Bir buçuk yıl önce Medicalpark'ın kurduğu Şifa Hastanesi, başkent Mogadişu'nun asansörlü tek binası oldu. Bütün donanımı Türkiye'den taşındı. Dönüşümlü olarak Yeryüzü Doktorları tarafından Somali'ye gönderilen doktorlar, bugüne kadar yapılmayanları yaptılar. Bugün 16'ncı ekip Somali'ye gidiyor. Türkiye'de ilk kez yüz naklini yapan Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serdar Nazif Nasır, ekibiyle birlikte Somali'de bir hafta boyunca ameliyatlar yapacak. Patlamalar, yangınlar, doğumsal anomaliler nedeniyle sakat kalan insanlara hayat verecekler. Somali'ye Türk doktorlar gitmeden önce hiç anestezi yapılamıyordu. Bu nedenle ameliyat yapılması imkânsızdı. Türk doktorlar da Somali'de yalnızca hasta bakmakla kalmadılar. Türkiye'deki hastanelerde Somalili doktorların eğitimleri yapıldı. Şimdi Somali'de anestezistler de var.
2 BİN KİŞİYE TEDAVİ
Şifa Hastanesi dışında bir buçuk yıl önce Sağlık Bakanlığı tarafından da Mogadişu'da sahra hastanesi açıldı. Yerle bir olan şehirde ayakta kalan tek tük binalardan biri, bakanlığın hastanesine dönüştürüldü. Bu hastane kurulduğunda ortam o tehlikeliydi ki doktorların bina dışına çıkmaları imkânsız olduğu için evin bahçesine çadırlar kuruldu. Buralar poliklinik gibi çalıştı. Bodrum kata da ameliyathane kuruldu. Kapıda hâlâ silahlı özel korumalar bekliyor. Bir yıldır Türkiye'nin dört bir tarafından gönüllü olarak gelen sağlık personeli bu zor şartlarda binlerce Somalili'yi tedavi etti. Ancak temmuzda bu çadır hastanesi kapanacak; çünkü Sağlık Bakanlığı Mogadişu'ya saray gibi yeni bir hastane inşa ettirdi. Yirmi yıldır tek bir inşaat yapılamayan Mogadişu'nu en büyük binası olan hastanenin yapımı tam 9 ay sürdü. Somalilerin inşaat tecrübesi olmadığı için Türkiye'den 169 işçi getirildi ve Somalili işçilere katıldılar. Ve aylardır güvenlik nedeniyle duvarların dışına çıkamadan inşaat yaptılar. Günde 20 saat çalıştıkları oldu. 200 yataklı, 4 büyük ameliyathanesi olan hastane, Orta Afrika'nın en büyük hastanesi olacak. Günde 2 bin Somalili'nin tedavisi yapılabilecek. Temmuzda açılması planlanan hastanede, bugüne kadar tedavisi yapılamayan kanser hastaları iyişleştirilecek, çocukların minicik kalpleri ameliyat edilebilecek. Şu anda hâlâ 45'le sınırlı olan yaşam süresi uzayacak.
ÖLÜMCÜL GELENEK
Somali dünyada kadın sünnetinin en yaygın olduğu ülkelerden biri. Geleneklere göre 8 yaşına kadar kız çocuklarına sünnet yapılıyor. Sünnet olmayan çocuklara kötü gözle bakılıyor. Bu nedenle aileler çocuklarını, çektikleri büyük acıya ve hayati tehlikeye rağmen sünnet ettirip bekaret dikişleri attırıyorlar. Çok kanlı ve tehlikeli bu operasyon ilkel koşullarda yapıldığı için risk de artıyor. Kanamanın engellenmesi için on beş gün kız çocuklarının bacakları bağlanıyor. Bu kızlardan biri de 12 yaşındaki Birimo Hüseyin Ömer. 3 yıl önce sünnet edilmiş. Çok acı çeken kızın tedavisi, Şifa Hastanesi'nde Türk doktorlar tarafından yapıldı. İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu tarafından ameliyat edilerek tekrar normal hayatına kavuşması sağlandı. Birimo şimdi mutlu. "Kadın sünnetine karşı mısın?" diye soruyorum, "Hayır" diyor. 8 kardeşlermiş ve 6 kız kardeşi de sünnet olmuş. Biraz mahçup "Bizde namustur, olmasam kötü gözle bakarlar" diye konuşuyor.
Yarın:
ÇOCUK ANNELERİN KADERİ DEĞİŞTİRİLDİ KIZILAY SOMALİ'DE KÖY KURDU