Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Anne ve Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) düzenlediği "Türkiye'de Baba Olmak: Cinsiyet Eşitliğinde Sorumluluklar, Haklar ve Çözümler" paneli dün Swissotel'de gerçekleştirildi. Panelde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin açılış konuşması yaptı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, oyuncu Cem Yılmaz, Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da açılış oturumuna katıldı. Programın açılışını yapan Emine Erdoğan, toplumdaki 'ataerkil davranışları' eleştirdi. "Toplumumuzda oldukça yaygın bazı ataerkil davranışlar var" diyen Erdoğan şöyle konuştu: "Erkekler yemek yapmazlar çünkü erkek çocuklar, babalarını yemek yaparken görmezler. Erkekler çocuğa bakmazlar çünkü erkek çocuklar babalarını çocuk bakarken görmemişlerdir. Erkekler ağlamazlar çünkü erkek çocuklar babalarını ağlarken hiç görmezler. Karşı karşıya kaldığımız sorunların da kökenini işte bu zihniyette aramalıyız. Şiddetin, ayrımcılığın, horlamanın ve aşağılamanın kökenini, evdeki atmosferde ve iklimde, o atmosfer ve iklimi oluşturan gelenekte aramalıyız."
'KADINLAR HAK İÇİN BEKLEMEYECEK'
Çocukların adeta bir fotoğraf makinesi, bir kamera gibi anne ve babasının davranışlarını, tavırlarını kaydederek tekrar ettiklerini ve onlara benzemek istediklerini ifade eden Emine Erdoğan, "Kadınlar haklarının verilmesini beklemeyecekler tam tersine hakları için mücadele edecek ve haklarını alacaklar. İyi babalar' ve mücadele ruhu içinde kadınlar yetiştirmek zorundayız" diye konuştu. Çözüm sürecine de değinen Emine Erdoğan şunları söyledi: "Hükümetimizin başlattığı ve ümit verici bir şekilde ilerleyen çözüm sürecinde annelerin gözyaşlarını dindirmeye özellikle vurgu yapılıyor. En az anneler kadar babalar da ağlıyor. Belki gizli gizli ağlıyorlar, belki gözyaşlarını içlerine akıtıyorlar ama en az anneler kadar babaların da yürekleri parçalanıyor. İnşallah bu süreçle annelerin olduğu kadar babaların da gözyaşları dinecek. Annelerin ağlamadığı, babaların gizli ağlamak zorunda kalmadığı, çocukların da ağlayıp ağlatmadığı bir Türkiye için sabırsızlanıyorum."
HER ODOT'TAN ALINTI
EGEMEN BAĞIŞ: Hanımefendi (Emine Erdoğan) konuşurken, Herodot'un o muhteşem sözü aklıma geldi: "Barışta oğullar babalarını, savaşta babalar oğullarını gömerler" İnşallah bu ülkede herkesin babasına son görevini yapma imkanının kendisine nasip olacağı bir döneme geçeriz. Babaların evlatları gömdüğü dönem artık son bulsun. Yanı başımızda Suriye'de maalesef hala evlatlarının gözlerinin önünde katledildiğini gören binlerce baba var. Gerçekten Türkiye'nin sorumluluğu çok büyük.
YILMAZ'DAN 'BABA' ESPRİLER
'Türkiye'de
baba olmak' konulu panele katılan Cem Yılmaz, yaptığı esprilerle salondakileri gülmekten kırıp geçirdi. Yılmaz, "Bütün konuşulanları alacağım, dalga geçip espri yapacağım yönünde beklentiler var ama çok değiştim. Öncelikle aktiviteye katılmama sebep olan karıma ve çocuğuma çok teşekkür ediyorum. Yoksa ben yan salonda yapılacak programa komedyen olarak katılacaktım. Onlar sayesinde panelist oldum. Sayın bakanımız ve Emine hanımın konuşmalarını dinledim. Orada bahsedilen ideal baba benim. Bu bir yarışma mı? Puanlar verilecekse ben finale de katılmak istiyorum" dedi.
'EVDE ROLLER DEĞİŞTİ'
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, paneldeki konuşmasında kendi ailesine ilişkin şunları anlattı: 2002'de Ankara'ya geldim. Oğlum ilkokula gidiyordu. Bazen çocukları 10-15 gün göremiyordum. Hatta, 3-4 yıl önce, Meclis çok geçe kadar çalışıyor... Bir gece saat 02.30-03.00 civarında eve girdiğimde baktım oğlum karşımda duruyor. 'Ne oldu oğlum? Baban nerede?' dedim. 'Babam geldi. Bu saatte anne gelir mi?' dedi. Anne ve baba rollerinin evde nasıl değiştiğini, net bir şekilde gösteriyor. Bir gün de oğlum, 'Baba racon kesmişsin' diye geldi. Davetiyenin üzerinde 'İzzet Şahin ve eşi' yazıyormuş. Oğlum, 'İlk kez Fatma Şahin ve eşi yazmıyor, baba adını yazdırmışsın' dedi.