Yüksek Mahkemenin, bazı siyasi partilerin 2008 ve 2009 mali denetimlerine ilişkin kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Anayasa Mahkemesi, Bağımsız Türkiye Partisi'nin 2008 yılına ilişkin mali denetimi sonucunda 3 bin 681 lira 92 kuruş gecikme zammı ve faiz ödemesinin parti bütçesinden karşılandığını belirledi.
Yüksek Mahkeme, 2009'a ilişkin mali denetimi sonucunda ise 9 bin 170 lira 44 kuruş gecikme zammı, icra gecikme zammı, takip masrafı ve faiz ödemesinin parti bütçesinden ödendiğini tespit etti.
Mahkeme, bu ödemelerin, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 70. maddesine aykırı olarak, parti amaçlarına uygun olmayan, parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulünün mümkün görülmediğine hükmederek, tespit edilen tutarların toplamı olan 12 bin 852 lira 36 kuruş parti mal varlığının, Hazine'ye irad kaydedilmesini oybirliğiyle kararlaştırdı.
Anayasa Mahkemesi'nin kararında, parti yetkililerinin ödemelerin zamanında yapılması için gerekli tedbirleri almaları gerektiği belirtilerek, parti görevlilerinin yükümlülüklerini zamanında yapmamaları sonucu oluşan gecikme zammı, takip masrafı ve faiz ödemelerinden parti tüzel kişiliğini sorumlu tutma imkanı bulunmadığı ifade edildi.
DİĞER PARTİLERİN HESAPLARI
Yüksek Mahkeme'nin, Büyük Birlik Partisi, Halkın Yükselişi Partisi ve Liberal Demokrat Parti'nin 2008 ve 2009, Halkın Kurtuluş Partisi'nin ise 2009'a ilişkin mali denetimlerine ilişkin kararları da Resmi Gazete'de yayımlandı.
Mahkeme, bu partilerin, söz konusu yıllara ilişkin hesaplarının bilgi ve belgelere doğru, denk ve Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna karar verdi.