'Diktatör Esad er geç gidecek'
Açılış konuşmaları sonrasında, BM Genel Sekreteri'nin başkanlığında; Başbakan Erdoğan, Avusturya Başbakan Yardımcısı Spindeleger, Yüksek Temsilci Al Nasser, Eski Yüksek Temsilci Sampio ve İspanya Dışişleri Bakanı Garcia- Margallo'nun da bulunduğu bir ortak basın toplantısına katıldı. Erdoğan burada yöneltilen, "Marttan önce silahların susmasını bekliyor musunuz?" sorusuna, şu yanıtı verdi: "Şu anda bu süreç için tarih şöyledir veya böyledir demek mümkün değil. Ama gayretimiz ve temennimiz odur ki çok kısa zaman içinde sınırı terk başlar, silahlar bırakılır. Böylece ülkemizin beklediği huzura kavuşmuş oluruz." Başbakan, Suriye konusunda ise şu değerlendirmeleri yaptı: "Şu ana kadar uluslararası camia Suriye konusunda kendisinden beklenen tepkiyi koydu diyemeyiz. Son anlarda bazı gelişmeler oluyor. Fakat muhalif güçlerin verdiği mücadele her türlü takdirin üzerindedir. Bazı 'görüntüde büyük ülkeler' 'Esad gidince yerine kim gelecek?' diyor. Büyük devrimler büyük liderleri doğurur, bazen de liderler büyük olayları doğurur. Er veya geç zalim, diktatör Esad ve yandaşları gidicidir. Özgürlük mücadelesini verenler er geç galip çıkacaklardır."
MOON'DAN REFORM DESTEĞİ
Başbakan Erdoğan'ın BM konusundaki eleştirileri hatırlatılınca ise Moon şunları söyledi: "Güvenlik Konseyi reformu üye devletlerin çok son 20 yıldır tartıştığı bir konu. Fakat büyük bir ilerleme görmüş değiliz. Kaç üye olmalı, veto yetkisi, kim nasıl temsil edilecek, üye devletler ne şekilde temsil edilebilir? Umuyorum ki üye devletler bu konuları tartışmaya devam edecek."
'Hizmet ederek millliyetçi olduk'
Başbakan Erdoğan, milliyetçilik anlayışlarının "millete hizmetkarlık yapmak, milleti ve ülkeyi yüceltmek, kardeşliği pekiştirmek, aydınlık yarınlar inşa etmek" olduğunu vurgulayarak, "Kuru sloganla, ayrıştırarak, öfke ve nefretin dilini kullanarak milliyetçi değil; ülkeye ve millete hizmet ederek milliyetçi olduk. Aziz milletimin, millet ve milliyetçilik duygularını istismar edenlere karşı uyanık olmasını bilhassa rica ediyorum. Şunu herkes bilsin ki, tek bir gayemiz vardır, o da bu topraklarda kardeşliği yüceltmektir" dedi. Erdoğan eski adı Ulusa Sesleniş olan "Millete Hizmet Yolunda" konuşmasında Türkiye ve millete daha aydınlık bir gelecek inşa etmek için yine yoğun gayret sarfettiklerini söyledi. ANKA
'Yarasa dediler, millet yarasayı başbakan yaptı'
Başbakan Tayyip Erdoğan, Viyana'da gurbetçilere seslendi. 28 Şubat döneminde uygulamaya konan katsayı nedeniyle okumak üzere yurtdışına çıkan öğrencilerle buluşmasında, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in "Başörtülüler Suudi Arabistan'da okusun" sözlerini anımsatan Erdoğan "Daha da ileri gittiler, 'İmam hatipliler yarasa' dediler. Yarasayı da bu millet başbakan yaptı" diye konuştu. İmam Hatip Mezunları Derneği (ÖNDER) Viyana şubesi WONDER ve MÜSİAD tarafından organize edilen buluşmada Erdoğan şu mesajları verdi:
"Göç dalgası son 10-15 yıl içinde Türkiye'deki 28 Şubat sürecinden sonra farklı seyretti. Gerek inanç özgürlüğü gerek düşünce özgürlüğü noktasında üstadın ifadesiyle öz yurdunda parya olmak zorunda kalan gençlerimiz 'Benim de okuma hakkım var' demek suretiyle batının kapılarını çalmaya başladılar.
ÇOCUKLARIM MAĞDUR OLDU
Yüzlercesi lisans, lisansüstü eğitimi yaptı. Şimdi de bir kısmı artık burada yetişmiş insanlar olarak bu ülkelerin kurumlarında çalışmaya başladılar. Artık bu yetişmiş beyinlerin kendi ülkesine dönmesi lazım.
28 Şubat 1997 sürecinde yaşadıklarımız... Yarın (bugün) da bu karanlık, bu hayat karartan müdahale üzerinden 16 yıl geçmiş olacak. Bu aslında güzel bir tevafuk oldu değil mi? İstesek belki de böyle birşeyi organize edemezdik.
MÜSİAD 28 Şubat'ın aslında en büyük mağdurlarından biri oldu. Bizzat şahsım ve çalışma arkadaşlarım o dönemin mağdurlarından olduk. Ancak mağduriyetleri bilinmeyen bir kesim daha var. Bir baba olarak da bu mağduriyeti yaşadım. 2 kızım da bu mağduriyeti yaşadı. Çünkü imam hatip mezunuydular. Ama nasıl ki bu acı tabloyu hazırlayanların bir hesabı varsa Rabbimin de hesabı var. Milletimin de hesabı var. 16 yıl önce üniversite kapılarından çevrilen çocuklar bugün ülkeyi yönetiyorlar.
16 yıl önce yaşadıklarımızı başkalarına yaşatmama konusunda çok ama çok hassasız. Sadece bu kadar değil. 16 yıl önce onun da öncesinde bu millete yaşatılanların tekrar yaşanmaması için çok hassasız. Erdoğan, gurbetçi gençlere Türkiye'ye dönün çağrısı yaparak şöyle dedi: "Türkiye'den gelip burada okul okuyanların eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra ülkelerine dönmelerini özelikle rica ediyorum. Burada çakılı durmayın."
VİYANA'DA YOĞUN TRAFİK
Başbakan, Viyana'daki programına birçok görüştürme sığdırdı. Makedonya Cumhurbaşkanı Ivanov, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer ve Avusturya Başbakanı Werner Fayman ile bir araya geldi. Avusturya Başbakanı ile çalışma yemeği yedikten sonra akşam Türkiye'ye döndü.