Almanya
Başbakanı Angela Merkel, terörle mücadelede Türkiye'ye ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Merkel ile bir araya geldi, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi. Merkel Almanya'daki PKK faaliyetleriyle ilgili şu ifadeleri kullandı. "PKK temsilcilerinin terör faaliyetlerine katılmak amacıyla başka isimler altındaki örgütlerde de çalıştıklarını biliyoruz, bu konuda çok hassasız ve tüm şüphelileri takip ediyoruz. Bir iade talebi olduğunda bu talepler çok hassas ve dikkatlice inceleniyor. Bu konuda bazı mahkeme kararları var, örneğin tutukluluk ya da hükümlülük koşullarına bakılıyor. Türkiye'de ağırlaştırılmış müebbet hapis olacaksa mahkemeler iadeyi kabul etmeyebiliyor. Terörle mücadele konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız. İçişleri bakanlıklarımızın müsteşarları yılda 2 kez bir araya gelip bilgi alış verişinde bulunacaklar. Nasyonel sosyalist cinayetlerinin aydınlatılması için de elimizden geleni yaptığımızı belirttim."
'ANKARA' İTİRAZI
Toplantıda Türkiyeli'nin AB üyeliğine değinen Merkel'in "Bir faslın açılması iyi olacak. Sonra adım adım ilerlenecektir. Ankara protokolünün imzalanması henüz gerçekleşmedi"demesi üzerine Erdoğan "Ankara anlaşmasıyla onu birbirine bağlamayalım, o farklı birşey"şeklinde itirazını dile getirdi. Merkel bir soru karşısında şöyle devam etti: "Benim tereddütlerim var tam üyelik noktasında, fakat bu süreci devam ettirmek istiyorum." Merkel'in bir kez daha Ankara Anlaşması'nı hatırlatması üzerine Erdoğan "Gene dönüp dolaşıyoruz, Ankara protokolüne geliyoruz. Biz AB'ye fiilen girmiş durumdayız"diye konuştu.
DİNİ LİDERLERLE BULUŞMA
Erdoğan, Türkiye'de bulunan bazı dini cemaat temsilcileriyle Merkel'in de katıldığı toplantıda bir araya geldi. Toplantıya, Merkel'in yanı sıra Ankara Müftüsü M.Hakkı Özer, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Hahambaşı İsak Haleva, Süryani Mor Gabriel Manastarı Metropoliti Samuel Aktaş, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Türkiye Protestan Kiliseler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Umut Şahin de katıldı.
MERKEL'E PATRİOT TEŞEKKÜRÜ
Erdoğan,
görüşmeleri "verimli" olarak nitelerken "Özellikle NATO işbirliği kapsamında Alman devletinin Patriotlarını gönderme noktasındaki hassasiyeti sebebiyle şahsım milletim adına kendilerine teşekkür ediyorum" dedi. Erdoğan, Merkel'in önceki gün Kahramanmaraş'ta Alman askerlerle "aynı karavanadan domates çorbası içtiğini" söylerken Merkel bu sözlere gülümseyerek karşılık verdi. Patriot konusunda değinen Merkel ise "Güvenlik konularında bazı endişeler olduğu için Türkiye'de bulunuyorlar. Eski Almanya için konuşmam gerekirse Türkiye bizim için her zaman soğuk savaş döneminde güvenilir bir partnerdi. Belki biz bir ölçüde bunun karşılığını verebiliriz" diye konuştu.
TUTUKLU GAZETECİ TARTIŞMASI 'PARMAK SAYISINI GEÇMEZ'
Basın
toplantısında bir Alman gazetecinin, Türkiye'de tutuklu gazetecilerle ilgili sorusunu yanıtlayan Merkel, "Yeni bir yargı paketi konusunda görüştük. Türkiye'de gazetecilerin özgürce çalışabilmeleri ve uzunca süre tutuklu bulunmamalarını arzu ettiğimizi ifade ettik. Sayın Başbakan bu konuda bizimle işbirliği içinde olmayı önerdi" dedi. Erdoğan ise hem gazeteciye hem Merkel'e verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı: "Sorunun cevabını dikkatle takip ederseniz çok memnun olurum. Türkiye'de aslında tutuklu gazetecilerin sayısı parmak sayısını geçmez. Tutukluluklarının nedeni de yazıları değil. Ve Almanya'da nasıl yargının vereceği karara uymak zorundaysa, Türkiye'de de yargı yürütmenin emrinde değildir, bağımsızdır. Yakın zamanda İngiltere'de 6 gazeteci tutuklandı, 50 gazeteci içeride. Bu konuları da aynı şekilde soruşturuyor musunuz? Onların acaba IRA ile bağlantısı var mı yok mu onu da öğrenmenizi isterim.