Devlet de vatandaşa gönderdiği resmi yazıda 'Rica ederim' yerine 'Saygılarımla' veya 'İyi dileklerimle' ifadelerini kullanacak. Kurumlar arası ve askeri bürokraside ise 'arz' ve 'rica' kullanılmaya devam edilecek.
Başbakanlık, hazırladığı Resmi Yazışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı ilgili diğer bakanlıkların görüşlerini almak üzere gönderdi. Yönetmelik taslağı ile artık vatandaşlara gönderilen resmi yazışmalar 'saygılarımla' veya 'iyi dileklerimle' ifadeleriyle tamamlanacak. Ancak, bu değişiklik kurumlar arası ve askeri bürokrasiyi kapsamıyor. Bürokratik yazışmalarda, arz ve rica kelimeleri kullanılmaya devam edilecek.
Başbakanlık, resmi yazışmalarda uyulacak usul ve esaslara ilişkin yönetmelik taslağında son aşamaya geldi. Taslak haline getirilen yönetmelik son olarak görüş alınmak üzere diğer bakanlıklara gönderildi. Devlet bürokrasisinde yazışmaların elektronik ortama aktarılmasından dolayı, yazışma usul ve esaslarının yeniden belirlendiği yönetmelik birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Taslağa göre vatandaşlara gönderilen resmi yazışmalarda yer alan ve alt kademeyi ifade eden 'Rica ederim' sözü kullanılmayacak. Onun yerine 'Saygılarımla', 'İyi dileklerimle' ifadelerine yer verilecek. Ancak taslakta kurumlar arası yazışmalarda askeri bürokrasiye son verilmedi. Taslağın 14. maddesinde kurumlar arasında veya kurumların kendi iç birimleri arasında önemli bir problem haline gelen, resmi yazışmaların 'Arz ederim' veya 'Rica ederim' şeklinde bitirilmesiyle ilgili husus düzenleniyor.
KURUMLAR ARASI HİYERARŞİ PROBLEMİ AYNEN DEVAM EDİYOR
Günümüze kadar askeri anlayışın bir uzantısı olarak, hiyerarşik kademede kendisine denk veya kendisinden bir üst makama yazılan resmi yazılar 'Arz ederim', hiyerarşik olarak kendisinden daha alt makama yazılan yazılar ise 'Rica ederim' şeklinde bitiriliyordu. Bürokraside bu ikili ifadeler nedeniyle kurumların kendi içlerinde veya kurumlar arası yazışmalarında çok sayıda problemin yaşandığı belirtiliyor. Kendi makamını daha üst görerek 'Rica ederim' şeklinde bitirilen yazıyı alan çok sayıda kurumun karşı makam ile kavga çıkardığı, hata sırf bu nedenle resmi yazıların gereğini yerine getirmediği ifade ediliyor.
Yönetmelik taslağının 14'üncü maddesinde kurumlar arası 'arz ve rica' sözcükleri nedeniyle ortaya çıkan hiyerarşi problemi aynen devam ediyor. Üstünlük anlamına gelen ve başka bir maksadı olmayan 'arz ederim' anlayışına bir son verilmesi, kurumlar arasında çıkan anlaşmazlıkların bitirilmesi gerekirken bu yapı halen korunmaya devam ediliyor.
DEVLET ARTIK VATANDAŞI AŞAĞI GÖRMEYECEK
Yönetmelik taslağında vatandaşlara gönderilen yazılar 'Saygılarımla', 'İyi dileklerimle' gibi saygı ifadeleri ile bitirilecek. Bu hüküm sayesinde artık devletin vatandaşlara göndereceği yazıları 'Rica ederim' şeklinde değil 'Saygılarımla' şeklinde bitirerek, vatandaşı aşağı görmekten vazgeçiyor. Devlet artık vatandaşı kendine denk olarak görecek.
Devletin kökleşmiş resmi yazışma usullerinde de reformlar getirecek yönetmelikle, vatandaş dilekçelerindeki 'Arz ederim' ve 'Rica ederim' gibi tavizsiz uygulanan kalıplar anlamını yitirecek. Resmi usullere göre 'üst', 'ast'a yazı yazarken 'Rica ederim' ibaresini kullanıyor; tam tersi durumlarda ise 'Arz ederim' deniliyor. Bu nedenle vatandaşlar için de kamu kurumlarına dilekçe verirken 'Arz ederim' ibaresini kullanma zorunluluğu bulunuyor. Devleti otomatik olarak vatandaş karşısında 'üst' konumuna yerleştiren bu kural, artık ortadan kalkıyor.