İslam peygamberi Hz. Muhammed'in torunu İmam Hüseyin'in ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1373'üncü yıldönümünde, Muharrem ayı "Oruç Açma" programı düzenlendi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu konuşmasında "Benim adım da Ehl-i Beyt soyundan geliyor" deyince salondaki misafirler tarafından alkışlandı. Ahmet Çalık ve Adnan Polat'ın ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde dün düzenlenen etkinliğe siyasetçiler, iş adamları, toplumun her kesiminden kanaat önderleri, gazeteciler katıldı. Vali Mutlu yaptığı konuşmada acı dolu bir günün idrakı içinde olduğunu belirterek, içinde bulunulan ayın bir Rahmet, bereket, mukaddes ve mübarek bir ay olduğunu söyledi. Mutlu özetle şöyle konuştu: "Bu ay vesilesiyle tutmuş olduğumuz oruçlarda ve yapacağımız dualarda, bu dileklerimizi paylaşarak Yüce Rabbimize gönüllerimizi ve avuçlarımızı açarak niyazda bulunacağız. Birbirimiz için dua edeceğiz. Birliğimiz ve beraberliğimiz ve insanlığımız önemli. Bugün Muharrem'in 10'uncu günü. Bugün, insanın birliği, beraberliği ve barışına asırlar boyunca unutulmayacak bir acı getiren, o birliği zedeleyen maalesef Yezidçe bir saldırının yıldönümü. Bizim toplumumuzda ismi "mumla" anılan kimse yoktur. Ama ismi Ehli Beyht olan insanlarımız çoğunluktadır. Elhamdülillah ben ismi Ehli Beyht'ten olan kardeşlerinizden biriyim. Benim oğlum Hasan, ismi Ehli Beyt'ten olanlardan birisi. Abim Ehli Beyt'in kahramanı Ehli Beyt'in gözbebeği ve kahramanı Hz. Ali'nin ismini taşıyor. Yengemin adı Fatma, Bizim toplumumuz Ehli Beyt toplumudur. O nedenle bugün ayrısı gayrısı olmayan bir iftarda bir aradayız." Mutlu daha sonra Öğretmenler Günü nedeniyle yazdığı bir şiiri okudu. Mutlu'nun konuşmasının ardından bu şiir de büyük alkış aldı.
GÖNÜLLER AÇILIYOR
Konuşmasında "Bugün hem çok hüzünlü bir gün hem de çok sevinçli bir gün" diyen Ahmet Çalık da şunları söyledi: "Hüzünlü bir gün, çünkü Peygamber'in güzide torunu Hz. Hüseyin ve yârânının Kerbela'daki şahadetini hatırlıyoruz; içimiz burkuluyor, ciğerimiz yanıyor, gönlümüz kanıyor... Ama aynı zamanda sevinçli bir gün, çünkü onun acısını hissedenler olarak Alevisiyle, Sünnisiyle bir arada bulunuyoruz; inancımız güçleniyor, kardeşliğimiz pekişiyor, kalbimiz tek kalp olarak atıyor."
ORTAK ACI KERBELA
Bu programın sadece "oruç açma" programı olmadığının altını çizen Çalık, "Bu program, gönüllerimizi hem Hakka hem birbirimize daha çok açma programı. Birbirimize daha çok saygı gösterme, birbirimizi daha çok sevme, biribirimizi candan daha çok kucaklama programı. Hepimiz aynı Allah'a inanan kimseler olarak bu sofranın başındayız. Hepimiz aynı Peygamber'e, Muhammed Mustafa'ya inanan kimseler olarak burada halka tutmuş bulunuyoruz. Hepimiz aynı kutlu aileye, Nebi'nin Ehl-i Beyti'ne gönülden bağlı insanlar olarak bu mekânı paylaşıyoruz. Nihayet hepimiz aynı dinin mensupları, aynı ülkenin çocukları, aynı tarihin sahipleri olarak yan yana oturuyoruz. Bu kadar köklü, bu kadar sağlam, bu kadar derin bu 'aynılıklar' farklılıklarımızı geri plana itiyor. Hâkim rengin, ton farklılılarını geri plana ittiği gibi. Ama bunları da yok saymıyoruz. Bu tonlar da ana rengimize güzellikler katıyor. Aynı Rabbe inanan ve O'nun için oruç tutmaya çalışanlar olarak, Muhammed Mustafa'nın söylediği ve yaptığı gibi, İmam Ali'nin söylediği ve yaptığı gibi, biz de onları dinleyerek ve onlara uyarak tekrarlıyoruz ki 'Ramazan da hepimizin, Muharrem de hepimizin" diye konuştu. Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin'in tüm Müslümanların sevdiği, bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Çalık, şöyle devam etti: "Onun acısı da hepimizin ortak acısı, ortak hüznü. Gelin bir slogan olarak değil, gerçeğin kendisi olarak hep birlikte yine tekrarlayalım, 'Hüseyin sevgisi de hepimizin, Kerbela hüznü de hepimizin'. Gelin onun için ağlayalım, ama aramızda ayrılık tohumları ekmek isteyenlere fırsat vererek Hüseyin'i kendimize ağlatmayalım. Kerbela olayını ibretle okuyalım ama yeni Kerbelalara izin vermeyelim. Ayrılıkçılara fırsat vermeyelim. Birbirimizi bağrımıza basalım. Böylece Allah da bizi merhametiyle yargılasın. Böylece Ehl-i Beyt bizden hoşnut olsun. Böylece İmam Hüseyin ruhen sevinsin memnun olsun." Adnan Polat da programın 'Ortak Duygularımız' hakkındaki bilincin güçlendirilmesine, kardeşliğin derinleştirilmesine katkı sunduğunu söyledi. Polat, "Bizler ulu bir ağacın
dallarıyız. Kökümüz aynı, yapraklarımı
HZ. MUHAMMED DE MUHARREM ORUCU TUTMUŞTU
Ramazan orucu farz kılınmadan önce, Hazreti Muhammed Muharrem ayında oruç tutmuştur. 15 Kasım 2012 (1 Muharrem 1434) Hicri takvime göre yılbaşıdır. Muharrem ayının İslam tarihinde belli başlı üç önemli özelliği vardır. Birincisi Hicrî takvimin başlangıcı olması. İkincisi Hz. Hüseyin'in ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilmesidir. Üçüncüsü de bu nedenle bir nevi yas orucu olan 12 gün Muharrem orucu tutulmasıdır. Ve Muharrem ayının onuncu günü Hz. Hüseyin'in şehit edildiği gündür. Aşure günü denilen bu özel günde, Yüce Allah'ın (c.c.) on peygamberine on çeşit ikramda bulunduğu ve kutsiyetini artırdığına inanılır.
KİMLER KATILDI?
Oruç açma programına katılanlar arasında şu isimler yer aldı: İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Şişli Kaymakamı Mehmet Öklü, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Süzer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süzer, İşadamı İbrahim Polat, A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Torunlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, VARYAP Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, Bayraktarlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bayraktar, Bahçıvan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, işadamı Hasan Arat, sanatçılar Hülya Koçyiğit, oyuncu Necati Şaşmaz, Kutsi, Selin Demiratar. Etkinliğin sunuculuğunu da Oktay Kaynarca üstlendi. Ev sahipliği yapan Ahmet Çalık ile Adnan Polat, misafirleriyle tek tek ilgilendi.