NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye sınırına Patriot füzesi yerleştirilmesi konusunda Türkiye'den henüz resmi bir talebin gelmediğini ama Türk hükümetiyle temas halinde olduklarını söyledi. Rasmussen, AB Savunma ve Dışişleri Bakanları toplantısına girişinde basına yaptığı açıklamada, "Türkiye'den henüz resmi talep almadık ama Türk hükümetiyle temas halindeyim. Türkiye-Suriye sınırındaki durum büyük endişe kaynağı. Türkiye'yi korumak ve savunmak için tüm planlarımız hazır. Gerektiğinde bu planlar etkin koruma ve savunma için uyarlanır. Eğer Türkiye'den etkin koruma ve savunmanın güvence altına alınması talebi gelirse bu acilen değerlendirilir" dedi. Rasmussen, Patriot füzelerinin bütünüyle savunma amaçlı olduğunu hatırlatarak Suriye'nin uçuşa yasak bölge ilan edilmesiyle alakalı olmadığını belirtti.
ALMANYA: BEKLİYORUZ
Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot füzelerinin yerleştirilmesini bugün talep etmesini beklediklerini söyledi. Avrupa'da Patriot füzelerine sahip iki ülkeden biri olan Almanya'nın savunma bakanı, böyle bir talebi dayanışma esasına göre değerlendireceklerini ifade etti. AB savunma bakanları toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Thomas de Maiziere, "Eğer ortaklarımızdan biri böyle bir önlem talep ederse, tabii ki bunu şeffaflık ve dayanışma ile karşılarız." dedi. Thomas de Maiziere, Patriot talebinin kabul edilmesi durumunda bu sürecin Alman askerler tarafından yönetileceğini de ekledi.
"HENÜZ GÜNDEMDE DEĞİL"
Türkiye'nin Patriot füze sisteminin Suriye sınırına konuşlandırılması amacıyla bugün NATO'ya resmen başvuracağı belirtilirken NATO ülkelerinden Hollanda'nın Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert ise "Türkiye, bu roketlerin sevkedilmesi talebinde bulunmadı, bu nedenle de bu konuyu henüz ele almıyoruz" dedi. Aynı Bakanlıktan yapılan başka bir açıklamada ise "Türkiye'den henüz bir başvuru olmadı, ancak Almanya ve Hollanda bu tür roketlere sahip yegane ülkeler değiller" denildi.
ALMANYA'YI FÜZE KARIŞTIRDI
Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot füzeleri yerleştireceği iddiası, Alman siyasetinin bir numaralı gündemi oldu. Ana muhalefet partisi SPD, Alman Patriot füzeleri ile 170 asker için Meclis'den onay alınmasını istedi. Bild gazetesine konuşan SPD Federal Meclis Grup Başkanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye'nin böyle bir hakkı olduğunun altını çizdikten sonra hükümete bazı tavsiyelerde bulundu. Ortadoğu'daki tehlikeli atmosfere dikkati çeken Steinmeier, "Karar verirken, iyi düşünülmeli. Hükümet kararı kamuoyundan kaçırmamalı. Türkiye'nin talepleri açıkça tartışılmalı. Asker ve füze kararına Meclis karar vermeli" dedi. SPD Meclis Grup Sekreteri Thomas Oppermann da, füze kararı için Meclis'ten bir karar çıkartılmasının şart olduğunu söyledi. Yeşiller Partisi de Türkiye'ye füze gönderilmesini engellemek için her türlü araca başvuracaklarını açıkladı.