12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı
Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral
Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın duruşması başladı. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar, müdahilliğine karar verilen bazı gerçek ve tüzel kişiler ile avukatları katılıyor.
MÜDAHİL AVUKATLAR GÖRÜNTÜLERE İTİRAZ ETTİ
Sağlık durumları nedeniyle önceki celselerde hazır bulunmayan Evren ve Şahinkaya'nın ifadelerinin, mahkemede kurulan telekonferans sistemiyle alınmasına başlandı. Müdahil avukatları, teknik aksamı eleştirdi. Teknikçilerin insafına bırakıldığını dile getiren avukatlar, yanlarında kimlerin olduğunun görülmediğini vurguladı. Avukatlar sanıkların "Sanıkların yüzü iyi seçilemiyor" diyerek itiraz etti.
Şahinkaya ve Evren'in üzerlerine siyah renkli giysiler girmesi dikkat çekti. Müdahil avukatları, sanıkların ifade verirken yüz mimiklerini görmek istediklerini belirterek mevcut haliyle bunun mümkün olmadığını kaydetti. Avukatlar, görüntünün mahkeme salonu dışarısına da yansıtılmasını talep etti. Ancak mahkeme başkanı, konuya ilişkin kararı hatırlattı, bunun yasak olduğunu ifade etti.
Sanıkların görüntüleri, sesli ve görüntülü sistem ile duruşma salonuna kurulan 4 LCD ekrana yansıtılıyor. Ekranlarda 4 kameradan çekilen görüntüler aynı anda bulunuyor. Sanıklar dışında duruşma salonu ve heyetin görüntüleri de ekranda yer alıyor.
SANIKLAR HASTANEDEKİ YERLERİNİ ALDI
Salondakiler ilk olarak Tahsin Şahinkaya'nın görüntüsünü gördü. Şahinkaya, İstanbul
GATA'da yatağında yarı oturur vaziyette bulunuyor.
Şahinkaya'nınkinden bir süre sonra Kenan Evren'in bulunduğu odanın görüntüsü ekranda yer aldı. Evren, daha sonra Ankara GATA'daki odasında bir kişinin eşliğinde yatağa yarı yatar yerleşti. Evren'in yanında, avukatlarından Sezin Duygu Tuncer de bulunuyor.
Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, duruşmanın başlangıcında, salonda her türlü sesli ve görüntülü kaydın yasak olduğunu tutanağa geçirdi, ardından celse arasında dosyaya giren belge ve dilekçeleri okudu.
SALONU GEREN İDDİA: MİT KAMERALARI VAR
Müdahil avukatları görüntülerin kamuoyu ile paylaşılmasını istedi. Öte yandan Avukat Ömer Kavili, MİT'e ait kamera ve sisteminin bir önceki duruşmada kullanıldığını ve bunun sökülmesini talep etti. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce ise böyle bir sistemin MİT'e ait olmadığını ifade ederek gizli tanık sisteminin bir parçası olarak kurulduğunu hatırlattı. Mahkemenin bu konuda bir ara kararı bulunmamasına rağmen geçen duruşmada çalıştırıldığını dile getiren avukat Kavili, mahkeme ile görüş ayrılığı bulunduğu gerekçesiyle bir ara karar verilmesini talep etti.
Avukat Osman Başer ise Meclisteki stenografın bu duruşmada da kullanılması gerektiğini ifade ederek böylece zaman kaybının önüne geçileceğini kaydetti. Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin, bir kısım müdahil vekillerinin taleplerinin değerlendirildiğinde CMK 182'ye göre duruşma için gerekli alaniyetin sağlandığı, duruşmaya ilişkin diğer tedbirlerin mahkeme heyetine ait tasarruflar olduğunu ve bu tasarruflara ilişkin herhangi bir usulsüzlük bulunmadığı, sanıkların CMK 196-4 maddesince sorgulandığı, gerekli teknik hazırlık yapıldığının görüldüğünden taleplerin reddini istedi.
ARA KARAR AÇIKLANDI
Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, müdahil avukatların taleplerini değerlendirip ara kararı açıkladı. İnce, "Mahkeme salonunda müdahilliğine karar verilen kurul temsilcileri ve özel kişiler, siviller, medya temsilcileri, müdahillik talebinde bulunmamakla birlikte iddianamede ismi geçenler bulunduğu, bu şekilde aleniyet sağlandığının tespitine, CMK 196/4 maddesi uyarınca sistem çalıştığından ve başkaca sistem çalışır bulunmadığından, şu an çalışır kamera ve mikrofonlar bu sistemin bir çalışır durumda olduğundan" taleplerin reddine karar verildiğini ifade etti.
İnce, sanıkların yanında, sağlık ekipleri dışında kimsenin bulanmayacağına ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını kararlaştırdı. Sanıkların görüntüsünün daha iyi sağlanması için kamera kadrajı konusunda gerekli düzenlemelerin yapılmasının kararlaştırıldığını dile getiren İnce, 'ihtiyaçların giderilmesi ve tıbbi müdahale gerekli olduğu zaman bildirilmesi halinde bunun sağlanmasının' kararlaştırıldığını açıkladı. Bunların sağlanması için duruşmaya kısa bir ara verildi.
EVREN'İN AYLIK GELİRİ 13 BİN 330 LİRA
12 Eylül davasına ilişkin duruşmada iddianamenin okunmasına geçildi. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Kenan Evren ile Ali Tahsin Şahinkaya'nın kimlik tespiti yapıldı.
Kenan Evren, kimlik tespiti sırasında ikamet adresi olarak, ''Ankara'da Merkez Orduevi'nin yanındaki'' askeri lojmanı bildirdi. Evren, eğitim ve aylık gelir durumuyla ilgili, ''Aylık gelirim 13 bin 330 lira. Eğitim durumum, Askeri Akademi mezunuyum'' dedi.
Tahsin Şahinkaya da adres olarak ''Fenerbahçe Orduevi Korumalı Lojmanlar''ı bildirdi. Askeri Akademi mezunu olduğunu belirten Şahinkaya, aylık gelirini 6 bin 800 lira olarak açıkladı.
Soruların bazılarını iyi duyamayan Evren ve Şahinkaya'ya, bu bilgiler alınırken, yanlarında bulunan kişiler yardımcı oldu. Mahkeme heyeti, ara karar uyarınca, 12 Eylül davası sırasında Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın savunmalarının alınacağı yerde bulunan görevlilerin isimlerini, sesli ve görüntülü bağlantıyla tutanak altına aldı.