Cezaevlerinde 67 gün süren açlık grevlerini sona erdiren çözüm sürecinde inanılmaz bir trafik yaşandı. Açlık grevindekilerin taleplerinde biri olan Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesi talebi hükümet tarafından kabul görmezken sadece ailesiyle görüşmesine izin verilmişti. Öcalan ise istediği avukatların gönderilmesi konusunda ısrarcı oldu. Açlık grevlerinin ciddi boyuta gelmesinin ardından istihbarat görevlileri Öcalan'la biraraya geldi. Öcalan bu kez de, Oslo sürecinde yer alan dönemin Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüşmeyi istedi. Ankara-İmralı arasındaki diyalog bir süreliğine askıya alındı.
'DEVREYE GİR' MESAJI
Geçen hafta içi Öcalan'a, istihbarat birimleri aracılığıyla, "açlık grevindeki bazı tutuklu ve mahkûmların ölüm sınırına geldiği" bilgisi iletildi. Cezaevlerinden cenazeler çıkmadan devreye girmesi ve ailesi ile görüşmesi istendi. Öcalan'ın avukatlığını yapan Asrın Hukuk Bürosu'nun Cuma günü için görüşme talebine yine "koster bozuk" yanıtı verildi. Aynı gün, Adalet Bakanlığı yetkilileri, Mehmet Öcalan'ı telefonla arayarak, "ağabeyi Abdullah Öcalan'ın aileden bir kişi ile görüşmek istediğini" bildirdi. Adalet Bakanı Ergin'in bilgisinde yürüyen süreçte, kardeş Öcalan acele olarak İmralı'ya gönderildi. Bakanlıktan Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na yollanan özel izinle, görüş günü olmaması rağmen, Öcalan kardeşlerin görüşmesi sağlandı. İmralı'dan önce akşam saatlerinde kardeş Öcalan aracılığıyla "açlık grevini bırakın" çağrısı geldi. Bu süreçte Öcalan'ın önümüzdeki günlerde avukatlarıyla görüşeceğine dair söz verildiği ileri sürüldü. Mehmet Öcalan'ın açıklamalarının ardından İmralı'nın çağrısının açlık grevindekilere iletilmesi için BDP'ye de özel görüş izni çıkarıldı. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Adalet Bakanı ile görüşüp Diyarbakır Cezaevi'ndeki eylemcilerle görüşmek için özel izin istedi. BDP milletvekilleri çeşitli cezaevlerindeki mahkûmlara Öcalan'ın çağrısını iletti. Önceki gece çok sayıda eylemci grevini sonlandırdı. Dün sabah itibariyle ise Türkiye genelinde eylem sonlandırıldı. Eylemciler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra durumu acil olanr 80'e yakın mahkûm hastaneye sevk edildi. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde hastaneye sevk edilen tutuklulara BDP Milletvekili Adil Kurü refakat etti. Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki eylemciler hastaneye kelepçeli gitmemek için dilekçe verdi.
'Eylemi bitirenlere teşekkür ediyorum'
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, cezaevlerindeki açlık grevlerinin sonlandırılmış olmasını sevinçle karşıladığını belirtti. Bülent Arınç, "Kendilerini açlık grevine itenlere direnmelerini, kendi bireysel kararları olarak grevlerden vazgeçmelerini rica ettik. 'Lütfen bu eylemlere son verin' dedik. Verdikleri karardan dolayı teşekkür ediyorum. Doğru, isabetli yaptılar, Türk halkını üzmediler" dedi.
BDP: Sona ermesi dönüm noktası
Açlık
grevlerinin sonlandırılmasının ardından konuşan BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, "Açlık grevlerinin sona ermesini Türkiye'nin tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Müzakere sürecinin başlaması için çaba göstereceğiz" dedi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, "Oturalım ve konuşalım, elbette ki uzlaşma noktası bulacağız" diye konuştu.