Yargıtay, boşandıktan sonra birlikte yaşamaya devam eden eşlerden kadının, babasının ölüm aylığını almasının hak olduğuna karar verdi. Yaklaşık 8 bin kadını, 16 bin çifti yakından ilgilendiren karar, geçen Çarşamba günü Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndan çıktı. Zonguldak'ta yaşayan H.E. ve karısı H.D., evlendikten bir süre sonra 2002'de "şiddetli geçimsizlik" gerekçesiyle Çaycuma 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde anlaşmalı boşanma davası açtı. Mahkeme çiftin boşanmasına karar verdi. H.D. boşanma kararından sonra babasının ölmüş olmasından dolayı aylık almaya başladı. 2007'de "H.E. ile H.D.'nin boşandıkları halde birlikte yaşadıkları, boşanmalarının da kadının babasının ölüm aylığını alabilmek için olduğu" ihbarı yapıldı. Zonguldak Başsavcılığı çift hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Sosyal Güvenlik Kurumu, kadının 5 yılda 19 bin 565 TL haksız maaş aldığını savundu. Karı-koca ise boşanmadaki gerçek amaçlarının, kadının babasının aylığını alabilmek olduğunu kabul ettiler.
BOŞANIP BİRLİKTE YAŞANABİLİR
Davaya bakan Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sonunda karı kocanın beraatine karar verdi. Mahkeme, çiftin boşandıktan sonra birlikte yaşamalarının bir hak olduğunu belirttiği kararında şöyle dedi: "Taraflar mahkeme ilamı ile boşanmışlardır. Tarafların mahkeme ilamı ile boşanmalarında ve boşandıktan sonra kadının babasından kalan sigorta aylığını almasında dolandırıcılık suçunun unsuru olan hile ve aldatıcılıktan söz edilemez. Boşandıktan sonra tarafların yeniden bir araya gelerek nikahsız olarak yaşamalarının da dolandırıcılık suçunun unsurlarını oluşturmayacağı anlaşılmıştır."
MAHKEME KARARINDA DİRENDİ
Temyiz üzerine Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi "Sanıkların boşandıktan sonra aynı evde yaşamaya devam edip etmedikleri, muhtarlık, zabıta ve komşulardan sorulup araştırılmalıydı. İkametgahlarını başka bir yere nakledip nakletmedikleri araştırılmalıydı" diyerek yerel mahkemenin kararını bozdu. Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi ise "Birlikte yaşamaları dolandırıcılık olmaz. Bu onların kendi iradesidir" diyerek kararında direndi. Uyuşmazlık olunca dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldi. Verdiği kararlar kesin ve bağlayıcı nitelik taşıyan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, yerel mahkemenin kararını yerinde buldu. Böylelikle kadınların, ölen babalarının sigorta aylıklarını alabilmek için boşanmaları ahalinde çiftin suç işlememiş olduğu kararı kesinleşmiş oldu.
AYLIKLAR GERİ İSTENEMEYECEK
Babanın ölüm aylığını alabilmek için yapılan boşanmalar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) açtığı çok sayıdaki alacak davasını etkileyecek. SGK boşandıktan sonra kocasıyla birlikte yaşamaya devam eden kadınların aldıkları ölüm aylıklarını kesmiş, son 5 yılda aldıklarını da geri vermeleri için dava açmıştı. Yargıtay'ın bu kararının ardından, çiftlerin boşandıktan sonra birlikte yaşamaları hak olarak görülüp aylığın kesilmesi mümkün olmayacak. Kesilen aylıklar geri istenemeyecek.