ABD
Büyükelçisi Francis Ricciardone, Suriye'nin geleceği konusunda Türkiye ile "Tedbir Planları" üzerinde çalıştıklarını açıkladı. "Tampon bölge, uçuşa yasak bölge, güvenli bölge" konusunda henüz bir karar alınmadığını söyleyen Ricciardone, "Askeri seçenek son çare olmalı" dedi. Gazetelerin Ankara Temsilcileri ile biraraya gelen Ricciardone, şu mesajları verdi:
APTALCA EYLEM
Hüseyin Aygün'ün kaçırılması çok aptalca. Türk halkının, Kürt halkının, kimsenin çıkarına yaramayacak.
Bunu kuvvetle kınıyoruz.
Şu anki istihbarat paylaşımımız milletvekillinin kaçırılmasını içerecek türden değil. Türkiye içinde olup bitenle ilgili istihbarat derlemiyoruz.
Suriye halkına ve mültecilere yardım için aramızda hem siyasi hem de pratik işbirliği var. ABD'nin acil durumlarda sınır dışına yardım götürme konusundaki deneyimini paylaşabiliriz. Askeri görevlilerimiz aylardır temas içinde. 'Yedek Tedbir Planları'nı konuşuyorlar. Tabii bunlar NATO düzeyinde planlar.
Ne gibi askeri ihtiyaç var? Bunlara geçmedik. Uçuşa yasak bölge olacak mı, olmayacak mı konusunda bir karar alınmadı. Tampon bölge, uçuşa yasak bölge gibi konuları konuşması kolay, gerçekleştirmesi zordur.
Sadece hukuki değil ciddi pratik engeller de var.
Türk ve Amerikan halkı barışı seven halklar. Askeri çözüme başvurmak istemiyoruz. Son çare olmalı.
ABD halkı, yabancı bir iç savaşa askerlerimizi göndermek istemiyor.
İran'ın, Suriye'deki olaylardaki rolüne ilişkin raporlar var. İran'dan silah transferine karşı uluslararası işbirliğini artırmaya çalışıyoruz.
Türkiye, üzerine düşeni yapıyor.
Irak Hükümeti'nden de aynı şeyi yapmasını istiyoruz.
Suriye'ye giren silahlar PKK'nın da eline geçiyor.
Suriye'deki rejim, silahlarını rejim destekçileriyle paylaşıyor.
Biliyoruz ki PKK, Suriye rejimiyle birlikte olmuş durumda.
Esad rejimi PKK'yı hep destekledi.
Esad, kendi halkını bölmeye çalışıyor.
Kendini kurtarmak için Türkiye'ye karşı kötü oyunun içinde.
(PKK ile mücadele) PKK'nın Kuzey Irak'tan operasyon yapabilme becerisinin bloke edilmesini istiyoruz.
Türkiye gibi biz de sonuçlardan memnun değiliz.
(Kürt sorunu) Tam müzakereler iyi gidiyor derken birileri eylem yapıyor, müzakerelerde geri adım atılmış oluyor. Müzakereleri engellemek için yapılıyor. Türkiye'deki tüm partileri destekliyoruz. Demokrasi içinde siyasi çözüm bulunmalı.
ABD de Türkiye gibi mezhepçiliğe dayalı bölünmeye karşı.
(Silahlı İHA) ABD'de, hassas savunma teknolojilerinin transferinde katı kurallar var. Bu konuda bir çözüm bulunamadı. ABD Deniz Piyadeleri envanterinden Kobra satışı kararı alındı. Ancak Türkiye'nin ek teknik talepleri oldu. Fiyat konusu da gündeme geldi. Biz teslim etmeye hazırız.
(Düşürülen Türk jeti) Nasıl veya nerede düşürüldüğü konusunda jüri konumunda değiliz.
Türkiye'nin dikkat etmesi gereken ifade özgürlüğü. Dışişleri Bakanı Clinton da endişelerini saygılı biçimde dile getirdi. Düşünce suçu olmamalı, kimse söyledikleri nedeniyle hapsedilmemeli.
'PKK KENDİ AKLINI KAÇIRDI'
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'yi makamında kabul eden AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasına ilişkin, terör örgütü PKK'nın bu eyleminin sadece bir milletvekilini değil, aslında kendi aklını kaçırdığını ortaya koyduğunu söyledi.