TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu vekiller için yapılması planlanan düzenlemeyi Başbakan Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini ve AK Parti yetkili organlarının konuyu ele almasını beklediklerini söyledi. Umut pompalamak istemediğinin altını çizen Çiçek, yeni anayasanın hazırlanması için en zor olan yazım sürecinin başladığını belirtti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret edip kuruluş yıldönümlerini kutladı. Yeni anayasanın hazırlanmasında vatandaştan görüş alma sürecinin tamamlandığını, bugünden itibaren yazım sürecinin başlayacağını hatırlatan Çiçek, "Anayasa sürecin en zorlu kısmı ikinci bölümüdür. Partiler ilk kez kendi görüşlerini komisyonda ortaya koyacak. Arzumuz bu masada her şeyin konuşulmasıdır, sonuçta da uzlaşıya vararak metinleri çıkarmaktır" dedi. Farklı görüşlerin ortaya çıkması komisyonda kavga anlamına gelmediğini, bu başlıkların halkta tedirginlik yarattığını kaydeden Çiçek basından da olanı olduğu gibi yazmasını istedi. TBMM Başkanı, perşembe günü siyasi partilerin görevlendirdiği danışmanlarla ile bir araya geleceğini, cuma günü de Uzlaşma Komisyonu'nun toplanıp çalışma esasları ile ilgili taslak metni hazırlayacağını kaydetti. "Anayasa Uzlaşma Komisyonu yazmaya başlamadan önce siyasi parti liderlerini ziyaret edecek misiniz?" sorusunu yanıtlarken de Çiçek, konunun taslak metin ortaya çıktıktan sonra gündeme gelebileceği mesajı verdi. Yeni anayasanın sıfır sorunlu Türkiye anlamına gelmeyeceğinin altını çizen ve sistemin özünde vesayet olduğunu, Anayasanın siyaset kurumuna güvenilmeyen, ara sıra kulağı çekilmesi gerektiği düşünülen bir anlayış ile hazırlandığını ifade eden Çiçek, "Anayasa'ya uygun hareket etseniz bile yine de önemli gerginlikler çıkabiliyor. Bunun en açık göstergesi 27 Nisan'dır. Orada Anayasa'ya aykırı tek bir iş yoktur. Süreç Anayasa'ya uygundu. Ama 27 Nisan, hepimiz için kara gündür, o gün yaşanmıştır" dedi.
TUTUKLU VEKİLLER
Çiçek, tutuklu vekillerin durumunun sorulması üzerine ise "Yaptığımız görüşmeler ve dile getirdiğimiz hususlar, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne, Sayın Başbakanımıza ulaşmıştır. Partinin yetkili organlarında görüşüleceğini ifade etti. Bu görüşmeyi bekliyoruz" dedi. Çiçek, "Bu noktada ümit pompalarsanız, insanlara başka bir yönden de sıkıntı çıkarmış olursunuz. Umut ya da umutsuzluk esasına göre bir işlem yapmam" diye konuştu.
ANKARA
25 BİN GÖRÜŞ GELDİ
Uzlaşma
Komisyonu, yeni anayasa konusunda Anayasa içi 6.5 aydır devam eden görüşleri alma sürecinde 14 siyasi parti, 21 üniversite, 39 meslek örgütü ve sendika, 79 dernek, vakıf, platformu dinledi. Komisyonun resmi web sitesi üzerinden, yeni anayasa konusunda 25 bin 440 kişi görüş ve öneri geldi.
GENÇLER RAPOR VERDİ
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye Öğrenci Konseyi temsilcileriyle birlikte ziyaret ettiği TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, "Genç Anayasa Çalıştayı Sonuç Raporu"nu sundu. Konsey Başkanı Buğra Ağaoğlu "Olaya, özgürlükler anlamında baktık. Özgürlükçü, gençliğe bakış açısını değiştiren bir anayasa ile karşınıza çıkıyoruz" derken 7 ayrı bölgede çalışma yaptıklarını, 3 milyon 800 bin öğrencinin bu raporun nasıl değerlendirileceğini takip edeceklerini söyledi.
ÖZGÜRLÜK TALEBİ
Milli
Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ülke çapında düzenlediği "Öğrenci gözüyle demokratik anayasa nasıl olmalıdır?" makale yarışmasında her ilden ilk 3'e giren makalelerin analizi yapıldı. Buna göre, makalelerde 491 kez geçen "demokratik ve özgürlükçü" olması isteği, anayasa için en çok talep edilen özellik oldu.