Meclis Başkanı Çiçek, tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili görüşmek üzere muhalefetle bir araya geldi. Görüşme sonrası TBMM Başkanlığından yapılan açıklamada, "Sorunun yasal zeminde çözülmesinde görüş birliğine varıldığı" ifade edildi.
Geçtiğimiz hafta başlayan görüşmelerin ikincisi Çiçek'in davetiyle bugün sabah yapıldı. 1.5 saat süren toplantıya CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, BDP Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan ve Pervin Buldan katıldı.
Görüşme sonrasında grup başkanvekilleri açıklama yapmazken, TBMM Başkanlığı tarafından görüşmede, "Sorunun siyaset malzemesi yapılmadan 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldığı" açıklandı.
TBMM Başkanlığı'nın, görüşmeden sonra yaptığı yazılı açıklama şöyle:
"TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan, tutuklu milletvekillerinin durumlarını değerlendirmek üzere bugün saat 9.30'da bir araya geldiler. Yapılan görüşmelerde sorunun siyaset malzemesi yapılmadan 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldı."
Öte yandan edinilen bilgiye göre, tutuklu milletvekillerinin serbest kalması için muhalefet partilerinden verilecek bir önerge ile CMK 100. maddede değişiklik öngörüldüğü ifade edildi.
YARGITAY BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, tutuklu vekillerin durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, "Siyasi bir konu olduğu için bunlara pek girmiyoruz. Daha önceden aday gösterilirken bunların düşünülmesi gerekirdi" dedi.
Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Kültür Üniversitesi'nde katıldığı bir programdan sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 5 Mayıs'ta emekliye ayrılacak olan Kaynak, "Yaş haddinden dolayı emekli olacağım. Anayasada hakimler 65 yaşına kadar çalışırlar. Anayasada bu hüküm olduğuna göre biz de değişiklik olmadan yaşımızı tamamlayıp gidiyoruz" diye konuştu.
Tutuklu vekillerin durumuna ilişkin TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Meclis'teki 4 partinin yasal çözümde anlaştıklarının hatırlatılması üzerine ise Kaynak, "Bu konu siyasi bir konu olduğu için siyasetçiler anlaşıp yasaları değiştirecekler. Ondan sonra da bize uygulaması düşecek" dedi.
Kaynak, bir basın mensubunun özel yetkili mahkemelerle ilgili sorusuna da, "Özel yetkili mahkemeleri ihtisas mahkemesi olarak kabul etmek gerekir. Bu sebeple özel yetkili mahkemelerin şu anda kaldırılması gerektiğini düşünmüyorum. İhtisas mahkemesi olarak devam etmesi gerektiği kanaatindeyim" karşılığını verdi.
Tutukluluk süreleriyle ilgili bir soru üzerine, "Tutukluluk süreleri için biz her zaman söylüyoruz yargılamada esas olan tutuksuz yargılamadır" diyen Yargıtay Başkanı Kaynak, tutukluluğun bir tedbir olduğunu ve bunu mahkemelerin uyguladığını söyledi. Kaynak, tutukluluk süreleriyle ilgili yasalarda kabul edilmiş olan süreleri aşan bir durum olmadığını ifade ederek, "Biz diyoruz ki dosyaları bir an önce bitirelim, dosyaları makul sürede bitirelim. Dosyaların makul sürede bitirilememesinden kaynaklanan bir sebepten oluyor bu tutukluluk süresi. Eğer davalar süresinde bitirilse tutukluluk denen bir şey ortada kalmayacak, karar verilecek, ya tutuklanacak ya da tutuklanmayacak veya hüküm verilecek" şeklinde konuştu.
Tutuklu milletvekillerinin durumuyla ilgili soru üzerine, "Siyasi bir çözüm lazım" diyen Kaynak, şunları söyledi:
"Siyasi bir konu olduğu için bunlara pek girmiyoruz. Daha önceden aday gösterilirken bunların düşünülmesi gerekirdi. Suçlu veya herhangi bir sebeple tutuklanmış olan kişilerin aday gösterilmiş olmasını belirtmek istiyorum."
CHP'NİN "TUTUKLU VEKİL" FORMÜLÜ
Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, CHP, MHP ve BDP'nin grup başkanvekilleriyle yaptığı ikinci görüşmede 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldı. CHP, CMK 100. maddesinin 4. fıkrasında değişiklik önerecek. CHP'nin teklifi şöyle:
"Sadece adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarla ilgili olarak ve milletvekilleri hakkında tutuklamaya ve tutukluluğun devamına karar verilemez. Tutuklu ise tutukluluk hali derhal kaldırılır, yargılama tutuksuz sürdürülür. Yargılama sonucu verilecek kararın yerine getirilmesi dönem sonuna bırakılır."