28
Şubat döneminin Devlet Bakanı, Doğru Yol Partisi (DYP) ile Refah Partisi (RP) arasındaki tüm temasları yürüten koordinatör bakan sıfatını da taşıyan Nevzat Ercan, askerler ABD ziyaretlerini sıklaştırınca eski Başbakan Tansu Çiller'in darbeyi önlemek için dış temaslar yaptığını söyledi.
'DIŞ DESTEKLİ'
Refah-Yol hükümetinin iki parti arasındaki ilişkileri yürüten koordinatör bakanı olması nedeniyle 28 Şubat sürecinin kara kutusu olarak da isimlendirilebilecek olan Ercan, o dönemdeki darbe söylentileri ile ilgili SABAH'a konuştu. Türkiye'de yapılan tüm darbe ve müdahalelerin mutlaka bir dış desteği olduğunu belirterek, "Bu 1960'da böyle idi, 1980'de de" dedi. Türkiye'de darbe süreçlerinin gelişini anlamanın mümkün olduğuna dikkat çeken Ercan, askerlerin sık sık ABD'ye gidip gelmeye başladığını, bunun da bir hazırlık olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Ercan, "Tansu Çiller o dönemde aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı görevini de yapıyordu. Bu geliş gidişlerin artması üzerine bazı gelişmeleri önlemek için temaslarda bulundu. Gelişmeler onu bu temasları yapmaya zorladı. O temasları yapması gerekiyordu ve Dışişleri Bakanı olarak bunları yaptı" diye konuştu.
"TSK'YA DİRENDİK"
28 Şubat kararlarının hayata geçirilmesi için askerlerden baskı gördüklerini, MGK ya da başka ortamlarda bunun sık sık gündeme getirildiğini belirten Ercan, şunları söyledi: "Askerler bunu bize söylediklerinde 'Siz kendi görevinizi yapın. TSK'nın görevi ve yetki alanı belli. Siyasi alana müdahale etmeyin. Hükümet bunları değerlendirir, uygun gördüğü varsa yapar' dedik. O süreçte bizden istenen şeyleri yapmadık."