Birleşmiş Milletler'in (BM) düzenlediği 13. kalkınma konferansına katılmak üzere Katar'ın başkenti Doha'ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını kıldıktan sonra geldiği otelde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Bir gazetecinin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un açıklamasını hatırlatarak, Suriyeli muhaliflere yapılan yardımları organize etmek için Türkiye'de bir merkez oluşturulacağı yönündeki sorusuna cevap veren Başbakan Erdoğan, "Şu anda henüz tabii bize yansımış herhangi bir şey yok. Fakat bildiğiniz gibi BM Güvenlik Konseyi, şu anda gözlemcileri dün özellikle Cenevre'de yapılan imza töreniyle birlikte Suriye'ye zaten göndermiş durumda. Ve yeni bir taleple de 300 gözlemci olma durumu söz konusu. Bu
gözlemcilerin bir taraftan oraya gönderilmesi, bir taraftan Suriye'de atılması gereken adımlarla ilgili olarak, bu konuya önem atfeden ülkeler olarak, gerek biz gerek Arap Birliği, gerek Avrupa Birliği, gerek Birleşmiş Milletler; hep birlikte bu çalışmayı yürütmek suretiyle atılması gereken adımları birlikte yürütmekten yanayız. Kaldı ki İstanbul Zirvesi'nde de zaten alınmış olan bazı kararlar var. Bu kararlar çerçevesinde de bu süreci yürütmek isteriz" ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, Barzani ile olan dünkü görüşmesinin gündeminde PKK'nın olmadığını belirterek "Kuzey Irak'la olan görüşmelerimizde her zaman gündemde olan bir başlık çünkü bölücü terör örgütü PKK'nın bizim çağrımıza göre silahı bırakması lazım. Silahı bıraktığı andan itibaren de zaten bizim Türkiye Cumhuriyeti olarak tavrımız, operasyonların durdurulması istikametindedir. Ama silahlar bırakılmadığı sürece devletin de operasyonları durdurması söz konusu değildir" dedi.
Erdoğan, Irak'ın yönetim modelinde ya da toprak bütünlüğü konusunda bir değişiklik olacağı endişesi olup olmadığını soran muhabire de "Öyle bir temennimiz yok, öyle bir şeyi asla arzu etmeyiz. Başından beri biliyorsunuz, Irak'a yönelik hedefimiz, arzumuz Irak'ın toprak bütünlüğüdür. Irak'ın bölünmesinin, parçalanmasının hiçbir Iraklı vatandaşa faydası olmayacağı gibi bir kardeş ülke olarak, komşu ülke olarak biz zayıflayan ve bölünen bir Irak'ın da geleceğine yönelik sadece üzüntümüzü beyan ederiz. Çünkü bölünmüş bir Irak, komşu bir ülke olarak geleceğe yönelik güçlü bir Irak hiçbir zaman olmayacaktır. Tüm Irak halkını bu zayıf düşürecektir, Irak devletini zayıf düşürecektir. Onun için biz Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Temenni ederiz ki böyle bir bölünmeye, parçalanmaya kimse fırsat vermez. Başbakan Erdoğan, Doha'da önce Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Casim es-Sani ile görüşecek; daha sonra da Katar Emiri Şeyh Hamid Bin Halife es-Sani tarafından kabul edilecek. Ayrıca Katar Emiri, Erdoğan'ın onuruna akşam yemeği verecek. Başbakan Erdoğan'ın heyetinde eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da bulunuyor.