Erdoğan'a 28 Şubat dosyası
28 Şubat soruşturması sürerken, Başbakanlık'ta 28 Şubat hazırlığı başlatıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulmak üzere danışmanları tarafından hazırlanan "28 Şubat dosyası"nda soruşturmada gözaltına alınan isimler, o isimlerin 28 Şubat'ta aldığı görevler ve haklarındaki iddialar ve dönemin gazete kupürleri bulunuyor. İkinci olarak savcılığın isteyebileceği öngörülerek, 28 Şubat'ta Başbakanlık Takip Kurulu (BTK) adı altında yürütülen çalışmaların arşivleri hazırlanıyor. Üçüncü hazırlık ise Teftiş Kurulu'nda yapılıyor. Erdoğan'dan talimat gelmesi halinde Kurul, 28 Şubat'a yönelik idari soruşturma açabilecek.
Çevik Bir'in fişleme belgesi
SABAH, emekli Orgeneral Çevik Bir'in 28 Şubat soruşturma kapsamında hakkında işlem yapılmasına sebep olan Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) fişleme belgesine ulaştı. Belgede Çevik Bir, komutanlıklara fişleme talimatları yağdırıyor. 29 Nisan 1997 tarihli belgede, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulan BÇG'nin faaliyetleri çerçevesinde Türkiye'nin irticai taktik resminin ortaya çıkarılabilmesi için komutanlıklara talimatlar veriliyor. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda Aralık 2010'da yapılan aramalarda ele geçirilen belge, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın yanı sıra Harp Akademileri Komutanlığı ile Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na da gönderilmiş. Dönemin Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen Gölcük'teki aramada bulunan belgeyi, Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. 28 Şubat ile ilgili soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili de belgeyi soruşturma dosyasına ekledi. Belge, soruşturmanın en önemli delilleri arasında yer alıyor.
FİŞLEME TALİMATLARI
Belgede, Çevik Bir'in şu direktifleri yer alıyor:
İl bazındaki değişik mezheplerin yeri ve miktarı çıkarılsın.
İl bazındaki Kur'an Kusları, türbeler imam hatip okulları miktarı bildirilsin.
İrticaya müzahir dernek ve tarikat üyelerinin sayıları ve faaliyetleri tespit edilsin.
Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair kanuna aykırı giyinenlerin yaygın olduğu mahalle ve sayıları 15 Mayıs 1997 tarihine kadar Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilsin.
Camilerde verilen vaazlar garnizon komutanlığınca takip edilsin. Laiklik karşıtı ve suç içeren hususların tespiti durumunda Genelkurmay Başkanlığı'na bildirilsin." Belgede ayrıca BÇG'nin fişleme amacıyla özel bir raporlama sistemi kurduğu da belirtiliyor. BÇG Günlük Durum Raporu ve BÇG Olay Bildirim Raporu şeklinde iki raporlama türünün bulunduğu kaydediliyor. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na da, elde edilen tüm istihbaratı BÇG'ye aktarması talimatı veriliyor.