Nisan ayı toplantılarını sürdüren İl Genel Meclisi Naci Şavata başkanlığında toplandı.
Üniversitede okuyan kız öğrencilerin sorunlarının tesbiti için verilen önerge üzerine Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyon Başkan Nuri Karadaş başkanlığında 5 gün bir araya gelerek toplanılması sonucunda, Malatya İnönü Üniversitesi'nde öğrenim gören kız öğrencilerin karşılaştıkları problemlerin tespiti için Öğrenci Dernekleri ve öğrenciler ile görüşülerek detaylı bir rapor hazırlanarak meclise bilgi sunuldu.
Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu olarak yapılan araştırma ve inceleme sonucunda;
İnönü Üniversitesi Battalgazi Kampusu ve İnönü Üniversitesi Merkez Kampusünde öğrencilerle Öğrenci Konseyi başkanlığında iki ayrı toplantı yapılarak öğrencilerin konuya ilişkin düşüncelerini, çözüm önerilerini değerlendirmiş ve aşağıda belirtilen sonuçlara ulaşıldığı şöyle açıkmlandı :
1-Üniversite içerisindeki kültürel farklılıklar ve farklı değer yargıları zaman zaman problemler doğurmaktadır.
2-Üniversite öğrencilerine karşı toplumda oluşmuş yargılar genellikle olumsuz olup gençlerin" Toplumsal değerlere karşı kayıtsız oldukları " yönünde bir inanış var. Öğrencilerin aşırı rahat davranışları bu inanışın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
3-Kampus alanında özellikle erkek öğrenciler kullandıkları cümlelere dikkat etmeyerek ortamın nezaketine uymayan durumlar yaşanmasına sebebiyet vermektedirler.
4-Öğrencilerin yoğun oluğu saatlerde toplu taşıma araçlarının çok dolu olmasından istenmeyen olaylar ve tacizler yaşanabilmektedir.
5-Üniversitede yapılmakta olan Bahar Şenlikleri döneminde özellikle dışarıdan gelen gençler taşkınlık çıkartmaktadırlar.
6-Yurt imkanlarının yetersiz olması veya yurt ücretlerinin yüksek olmasından dolayı ev kiralamak isteyen kız öğrencilere ev sahipleri ciddi sorunlar yaşatıp evlerini kiraya vermek istemiyorlar.
7-Özellikle dışarıdan gelen kız öğrencilere arkadaşlık yapılacak potansiyel bayan gözüyle bakılmaktadır."
Komisyonun kız öğrencilerin sorunlarına ilişkin olarak çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:
1-Toplumsal değerleri hatırlatır mahiyette afişler hazırlanabilir. Unutulmamalıdır ki öğrenciler o bölgeye maddi ve manevi değerler katarak eğitim sonunda gittikleri yerlere de o ilin veya bölgenin kültürel kodlarının taşıyıcısı olmaktadırlar.
2-Üniversite -halk işbirliği geliştirilmelidir.
3-Televizyon dizilerindeki çarpık ve bozuk ilişkiler toplumun tüm kesimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle televizyonlarda yayınlanan programlar ülke insanının kültürel, manevi ve maddi değerlerini tahrip edici olmamalıdır. RTÜK, bu konuda daha dikkatli olmalıdır.
4-Kamuoyunda, Üniversite okuyan kız öğrencilere karşı bakış açılarının değiştirilmesi konusunda görsel ve yazılı medya yoluyla eğitim çalışmalarına önem verilmesi faydalı olacaktır."
Bu arada, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Mustafa Megüç, raporda malatya halkının kötü gösterildiğini ileri sürüp, "Eğer otobüslerde taciz varsa, bu yerel yönetimlerin suçudur. Otobüs fazla tahsis etsinler" diyerek, taranvay yapılmasını da önerdi.
CHP'li meclis üyeleri Vahap Altunok, raporu hazırlayanlara emeklerinden dolayı teşekkür ederken, başka üye Deniz Kayıkçı ise, raporun yanlış anlaşılmalara neden olacağını ve Malatya halkının kötü gösterildiğini savundu.
AK Parti grup başkan vekili Mehmet Ali Doğan da, raporu savundu.