BM ve Arap Ligi'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Şam'da sunduğu 5 maddelik yol haritasını SABAH açıklıyor. Edinilen bilgiye göre, Annan'ın hem Suriye Ulusal Konseyi'ne hem de Esad yönetimine ilettiği yol haritası şöyle:
1- Hızla ulusal hükümetin kurulması, bu hükümette Ulusal Konsey üyelerinin de yer alması,
2- Ulusal hükümetin seçim yasasını hazırlaması,
3- Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin BM ve Arap ligi gözetiminde yapılması,
4- Ateşkes ilan edilmesi ve bu ateşkesin BM Güvenlik Konseyi'nden çıkacak kararla bağlayıcı olması. BM ve Arap Ligi gözlemcilerinin devreye girerek ateşkesi denetlemesi,
5- İnsani yardımın ulaştırılması. Ankara ise Annan'a özellikle yardımın ne zaman ve nasıl ulaştırılacağını sordu. Esad'ın yanıtı belli olmadığı için Annan'ın net yanıt vermediği öğrenildi.
SUİİSTİMAL UYARISI
Öte yandan Başbakan Erdoğan dün partisinin grup toplantısında Suriye'nin Dostları grubunun 2 Nisan'da İstanbul'da buluşacağını açıklarken, önceki gün yaptığı görüşmede Annan'a, "Misyonunuzun rejim tarafından suiistimal edilmesine izin vermeyin" uyarısında bulunduğunu söyledi. Erdoğan, hızla atılması gereken adımları da sıraladı: "Suriye'de şiddete derhal son verilmesi, sivil halka insani erişim sağlanması, güvenlik güçlerinin yerleşim merkezlerinden çekilmesi, siyasi geçiş sürecinin önünün açılması."
HATAY'DAKİ SURİYELİ SAYISI 13 BİNİ BULDU
Suriye'de
ordu birliklerinin yerleşim birimlerini bombalaması üzerine binlerce sivilin Türkiye sınırına doğru kaçtığı öğrenildi. Suriye güvenlik güçlerinin Türkiye sınırına yakın İdlib kentini bombalamaya devam ettiği, sivil yerleşim birimlerini ağır silahlarla vurduğu öne sürüldü. Suriye birliklerinin yoğun bombardımanı üzerine binlerce kişinin Türkiye sınırına yakın bölgelere sığındığı, Suriyeli askerlerin ise gruplar halinde kaçan sivillere ateş açtığı iddia edildi. Öte yandan karışıklıktan kaçan 452 Suriyeli, Yayladağı ve Reyhanlı ilçelerinden Türkiye'ye giriş yaptı. Hatay'daki 7 çadır kentte barınan Suriyeli sayısının 13 bin dolayında olduğu belirtildi. Kızılay, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısının artması üzerine bölgede yeni çadırlar kurmaya başladı.
BM DE MUHALEFETİ TANIDI
Annan 'ın Ankara programında Suriye Ulusal Konseyi (SUK) üyeleriyle görüşme yer almıyordu. Suriye'deki muhaliflerin insani yardım konusunda önerisini reddetmesinin ardından Davutoğlu, Suriye muhalefetinin durumunu da Annan ile masaya yatırdı. Şam'da görüştüğü muhalefet parti liderlerinin gerçek muhalefeti yansıtmadığını gören Annan, Davutoğlu ile görüşmesinden sonra SUK üyeleriyle görüşmeye karar verdi. Annan, Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun başkanlığındaki Suriyeli muhalefet temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından Suriye yönetiminden yanıt beklediklerini anımsatarak "Bu yanıtı aldığımızda nasıl bir tepki vereceğimizi de bilmiş olacağız. Asıl önemli olan Suriye'deki şiddetin sona ermesi" dedi. Suriye halkının taleplerinin haklı olduğunu vurgulayan Annan, "Her şeyden önce halkın çıkarlarını merkeze koymalıyız" diye konuştu. SUK Başkanı Burhan Galyun da, Suriye'nin bir dönüm noktasında olduğunu ve zamanla yarıştıklarını belirterek yönetimin şiddet yanlısı tutumunda devam etmesi durumunda kendilerinin de muhalifleri silahlandıracaklarını ve bundan da bütün bölge ülkelerinin olumsuz etkileneceğini söyledi.